Historian elävöittäminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Historianelävöittämisen harrastajat esittämässä Rooman legioonalaisia.

Historian elävöittäminen (myös yhteen kirjoitettuna tai elävän historian toiminta) on historian harrastamista, jossa pyritään luomaan tavoitellun aikakauden ympäristö mahdollisimman todenmukaisena ja ”ennallistamaan” kohteena olevan aikakauden elämä sellaisena kuin se on ollut. Historian elävöittäminen voi koskea jotakin todellista tapahtumaa (esimerkiksi Hastingsin taistelua tai Visbyn taistelua) tai tiettyä aikakautta (esimerkiksi viikinkiaikaa, keskiaikaa tai toista maailmansotaa). Historianelävöittämistä ei pidä sekoittaa sitä usein läheisesti muistuttavaan liveroolipelaamiseen.

Englannin kielessä living history (elävä historia, historianelävöittäminen) tarkoittaa yleisölle suunnattuja uudelleen luotuja historiallisia näytöksiä, tapahtumia ja ympäristöjä esimerkiksi museoiden yhteydessä. Historical reenacting ja historical reenactment (historian uudelleen näytteleminen, uudelleenluominen) tarkoittaa harrastajien toimintaa, jossa ei elävöitetä tiettyä tapahtumaa, vaan rakennetaan omaa historiallista persoonaa, jota toteutetaan muun muassa lähteisiin perustuvalla vaatetuksella. Suomen kielessä merkitysero ei ole yhtä selvä.

Historian elävöityksen muotoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Keskiajan elävöittäjien telttaleiri Commarquessa Ranskassa vuonna 2006.

Elävöitettävästä aikakaudesta riippumatta historian elävöityksessä pyritään usein luomaan esitettävän aikakauden ympäristö ja elämä mahdollisimman autenttisena ja totuudenmukaisena. Historiallisen aikakauden elämän esittämisessä korostuvat usein käsityötaidot, ja historian elävöittäminen voi pitää sisällään jopa kokeellista arkeologiaa.[1] Käytännön syistä historianelävöitys tapahtuu usein esimerkiksi historiallisena telttaleirinä, koska autenttisen leirimiljöön luominen ei vaadi kohtuuttomasti resursseja.

Tunnettuja elävän historian toiminnan yhdistyksiä ovat muun muassa Society for Creative Anachronism eli SCA ja sen Suomen osa Suomen keskiaikaseura (keskiaika), Der Erste Zug (toinen maailmansota), sekä suomalaiset Elävä keskiaika (keskiaika), Etulinja, Michael Gaißmair ja Divisioonan Miehet (toinen maailmansota), Harmaasudet (rautakausi)[2], Kuttelo (kivikausi) ja Kevät 1918 (Suomen sisällissota). Myös useat Suomessakin järjestettävät keskiaikamarkkinat ja muut historiafestivaalit pitävät sisällään historian elävöittämistä.

  1. Warusseppäin kilta: Historianerlävöitys, viitattu 3.9.2019.
  2. Harmaasudet luettu 17.4.2008

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.