Histon & Impington

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Histon & Impington
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Kreivikunta Cambridgeshire
Väkiluku 8 540


Histon & Impington on kaupunki Cambridgeshiressä Englannissa noin neljän mailin päässä Cambridgen keskustasta[1]. Siellä asuu 8 540 ihmistä ja se koostuu Histonin ja Impingtonin kylistä.

Histon & Impingtonin alueella toimii vuonna 1904 ensiaskeleensa ottanut[2] jalkapalloseura Histon FC, joka pelaa Conference Nationalissa[3].

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Histon että Impington ovat luultavasti saksilaista alkuperää, sillä molemmat nimet loppuvat saksilaiseen termiin -ton.[4] Sana Histon saattaa tarkoittaa "nuorten soturien maatilaa" tai "tasannepaikkaa"[1] ja sanotaan, Impington olisi merkitykseltään "Empingien kaupunki"[5]. Empingit olivat saksilaisheimo, joka asui Impingtonin alueella noin 500-luvulla.[5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Histonin kylän kyltti

Histon & Impingtonin alueelta on löydetty piikivestä tehtyjä työkaluja ja merkkejä rautakauden ja Rooman valtakunnan aikaisesta asutuksesta.[1] Rautakauden aikana kaupungin alueella oli linnoituksia, joista eräs oli ikeenien rakentama. Linnoitus oli rakennettu, jotta ikeenit olisivat voineet puolustautua kelttejä vastaan. Myöhemmin roomalaiset miehittivät linnoituksen.

Ensimmäinen kirjallinen maininta Impingtonista on vuodelta 991, jolloin Byrthnothin herttua jätti kylän Elyn apotin hallittavaksi lähdettyään taistelemaan viikinkejä vastaan. Herttuan kuoltua Maldonin taistelussa Impingtonista tuli luostarin omaisuutta.

Histonin kylän kyltissä on mies, joka pitää suurta kiveä päänsä päällä. Se viittaa 1800-luvulla kylässä eläneeseen Moses Carteriin, joka tuli kuuluisaksi kannettuaan kiven rakennustyömaalta pubille, jonka edessä kyseinen kivi on vieläkin. Carter tunnetaan lempinimellä "Histonin jättiläinen".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Histon and Impington OnLine: Histon - An Ancient Settlement Viitattu 1.3.2011. (englanniksi)
  2. Histon FC - Club Honours Viitattu 1.3.2011. (englanniksi)
  3. The Official Football Conference Leauge Website - Tables Viitattu 1.3.2011. (englanniksi)
  4. The Domesday Book Online - Place Name Origins Viitattu 1.3.2011. (englanniksi)
  5. a b Histon and Impington OnLine: Impington Viitattu 1.3.2011. (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Histon & Impington.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.