HisKi-projekti

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta HisKi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

HisKi-projekti on Suomen Sukututkimusseura ry:n aloittama ja hallinnoima tietojentallennusprojekti, jonka tarkoituksena on tallentaa digitaaliseen muotoon ja samalla myös Internetiin kaikkien vapaasti käytettäväksi niin sanotut mustat kirjat, joihin on kopioitu tietoja seurakuntien historiankirjoista, eli syntyneitten/kastettujen, vihittyjen ja kuolleitten/haudattujen luetteloista. Mustat kirjat kirjoitettiin 1920- ja 1930-luvuilla, jolloin tarkoituksena oli tulkita historiakirjojen usein vaikealukuinen teksti selväkielisempään muotoon. Kirjoihin kopioitiin historiakirjojen tiedot tekstaamalla. Nyt vuorostaan nämä sekundaariset tietolähteet ovat HisKi-projektin kohteena. Projektin ansiosta tiedoista voidaan helposti tehdä eri tyyppisiä tietokantahakuja.

Yhä jatkuva tallennustyö on tapahtunut osin vapaaehtoisten tallentajien avustuksella, osin yhteiskunnalta saadun tuen avulla. Tietokannan sisältämä tietomäärä vaihtelee seurakunnittain, joistakin seurakunnista tiedot ovat varsin kattavat.Tietoja on pääsääntöisesti aina 1850-luvulle saakka, joskus jopa noin vuoteen 1900 asti.

Mustien kirjojen laadinnassa tapahtuneiden virheiden ja väärinymmärrysten tähden on suositeltavaa, että tietokannasta saadut tiedot vielä tarkastetaan esimerkiksi alkuperäisistä historiakirjoista tehtyjen mikrofilmien avulla. Näitä on talletettuina Kansallisarkistoon, Maakunta-arkistoihin sekä keskeisiin kirjastoihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]