Hirvitalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirvitalo
Osoite Hirvikatu 10
Sijainti Tahmela, Tampere, Suomi
Koordinaatit 61°29′58″N, 023°42′50″E
Omistaja Tampereen kaupunki
Käyttäjä Pispalan nykytaiteen keskus, Pispalan kulttuuriyhdistys
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hirvitalo on vuodesta 2006 alkaen toiminut kulttuuri- ja sosiaalikeskus, jossa toimivat Pispalan nykytaiteen keskus ja Pispalan kulttuuriyhdistys ry. Se sijaitsee Tampereen Tahmelassa osoitteessa Hirvikatu 10.

Talossa on galleria-, työskentely- ja oleskelutiloja kolmessa kerroksessa, sekä suuri pihamaa ja esityslava, joka mahdollistaa ulkoilmatapahtumat. Talolla sijaitsee myös taidekirjasto, bänditila ja puutyöverstas, ja puutarha pienimuotoiseen omatarveviljelyyn.

Hirvitalo ja sitä ylläpitävä Pispalan kulttuuriyhdistys saivat 2014 Suomen Galleristit ry:n ja Messukeskuksen valtakunnalisen Vuoden Taideteko -palkinnon ja 2010 Vuoden Kiila -palkinnon. Perusteluina Kiila-palkinnolle oli avoin ja omaehtoinen kansalais- ja kulttuuritoiminta.[1]

Hirvitalo on myös kansainvälisesti suuntautunut taidekollektiivi, joka järjestää kutsunäyttelyitä, taidetapahtumia ja taiteilijatapaamisia.

Hirvitalo on ollut jatkuvasti Tampereen kaupungin myyntiuhan alla, mikä on herättänyt kansalaisliikkeen talon puolustamiseksi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkyvintä toimintaa Hirvitalossa ovat kuukausittain vaihtuvat nykytaiteen näyttelyt ja taidepahtumat ja kurssit. Lisäksi talolla on pidetty muun muassa lukupiirejä, kirjanjulkistamistilaisuuksia, kasettiraatia, permakulttuurikurssia, videoiltoja ja serigrafiatyöpajoja.

Hirvitalo pyrkii tarjoamaan avointa ja maksutonta kulttuuritilaa. Kiinnostuneet voivat perustaa työryhmiä ja tehdä projekteja, periaatteessa kuka tahansa voi tehdä aloitteen talonkouksessa tiistaisin. Pispalan kulttuuriyhdistyksen entinen puheenjohtaja Mikko Lipiäinen vertaa taloa eurooppalaisiin sosiaalikeskuksiin, jotka myös ovat usein vallattuja, tai joiden toiminta on alkanut valtauksesta ja vakiintunut sen myötä.[2]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pispalan nykytaiteen keskuksen toiminta alkoi 2005 Tahmelassa, Kurpitsatalon Vintti-galleriassa. [2] Helmikuussa 2006 joukko Pispalassa asuvia taiteilijoita ja kulttuuriaktivisteja huomasi Hirvikatu 10:ssä tyhjillään seisovan talon ja yöllisen kierroksen jälkeen oltiin yksimielisiä talon haltuunotosta. 1920-luvulla rakennettu talo oli Tampereen kaupungin vuokrakäytössä, ajoittain tyhjänä.

Pirkanmaan taidetoimikunta järjestää vuosittain Taidesuunnistus-nimistä viikonlopputapahtumaa, jonka aikana galleriat, ateljeet ja työpajat ovat avoinna yleisölle. Huhtikuussa 2006 Hirvitalo ilmoitettiin taidesuunnistuskohteeksi, ja taloa pyydettiin kaupungilta lainaan. Aktiiviryhmä siivosi huoneet galleriatiloiksi ja pystyttivät näyttelyn, jossa esiteltiin taloa mahdollisena julkisena kulttuurikeskuksena. Vieraille tarjoiltiin teetä ja kahvia sekä ulkona musisoivat Kusti Vuorinen ja Simo Laihonen. Viikonlopun aikana talossa kävi noin 400 uteliasta.

Tapahtuma dokumentoitiin huolellisesti ja dokumenttimateriaalin oheen liitettiin hakemus talon pidempiaikaista käyttöä varten. Kaupungin virkamiehiä lähti tapaamaan delegaatio, jossa mukana oli Pirkanmaan visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Marketta Mäkinen. Kaupunki suostui viiden kuukauden tilapäiseen vuokrasopimukseen nimellisellä vuokralla.

Tilapäisen vuokrasopimuksen lähestyessä loppumista kaupungin kiinteistötoimi ilmoitti, ettei sopimusta tulla jatkamaan. Kaupungin kulttuuriväki, kuten taidetoimikunta ja kulttuuritoimi, vastustivat häätöä. Kiinteistötoimi peruuttikin lausuntonsa ja solmittiin toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, joka on jatkunut tauotta vuodesta 2006 tähän päivään. Nykyisen vuokrasopimuksen aikana taloa on saatu huomattavasti remontoitua yhdistyksen toimesta.

Hirvitalon tontti on alueen kaavassa merkitty julkisessa käytössä olevaksi, mutta Tampereen kaupunki on kuuluttanut kaavamuutoksen vireille. Hirvitalon tontti sekä sen vieressä oleva joutomaa-tontti tahdotaan pilkkoa pientaloasumista varten. Pispalan kulttuuriyhdistys on käynnistänyt oman kaavoitushankkeensa ja remontoinut taloa mesenaattikampanjoilla. Lähtökohtana on, että Hirvitalo säilyisi kulttuurikeskuksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]