Hirviöprinsessa Hime

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirviöprinsessa Hime 1, Suomen kansikuva.

Hirviöprinsessa Hime (怪物王女, Kaibutsu Ōjo) on manga- ja animesarja. Sarjan on luonut Yasunori Mitsunaga. Sarjan lajityyppinä ovat fantasia- ja kauhukomedia. Suomessa sarja alkoi ilmestyä vuonna 2008 Egmont Kustannuksen julkaisemana. Englanniksi sarja tunnetaan nimellä Princess Resurrection. Sarja loppui huhtikuussa 2013, Suomessa sarjakuvan julkaiseminen lopetettiin heikon kysynnän vuoksi 2011 pokkariin 12.[1]

Sarja ja sen maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa on viitteitä scifi- ja jännitystarinoihin kuten Varastetut ihmiset, Godzilla[2] ja Dyyni.[3] Eräs Hiron kokemista aikasiirtymistä on perustaltaan suora lainaus Paluu tulevaisuuteen -elokuvasarjasta[4] Tarinassa on yhtenäinen juoni. Jotkin luvut ovat itsenäisiä tarinoita.

Himen auton voi tunnistaa Jaguar Mark 2 -malliksi ja eräs pistooli on Colt Army Model 1860. Tähän aseeseen luodit valetaan ja rullapanostetaan ampumavalmiiksi itse ilman valmista patruunaa mikä sopii hyvin hopealuotien käyttöön. Aseiden käytössä on piirteitä niin sanotusta hammerspacesta sillä aina ei ole selvää mistä tai miten ne on saatu käytettäväksi. Animen jaksoja on yhteensä 26 (24 + 2 lisäjaksoa).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Selostus perustuu Suomessa ilmestyneisiin pokkareihin.

Tapahtumat saavat alkunsa kun tavallinen poika Hiro Hiyorimi loukkaantuu kohtalokkaasti muuttokuormaan törmänneen pakettiauton sinkoutuessa hänen päälleen. Hän on tullut kaupunkiin muuttaakseen asumaan palvelijan paikan saaneen sisarensa, Sawawan luo.

Muuttokuorma kuuluu Himelle, joka mielijohteesta päättää herättää pojan henkiin. Aatelinen herättää sopivaksi katsomansa ruumiin verellään vamman ja vaivojen samalla parantuessa. Kaikilla aatelisilla on tämä kyky mutta veren antamisen täytyy tapahtua varsin pian kuoleman jälkeen.

Animeen tarinan alkua on muutettu siten, että Hiro työntää Himen sivuun putoavan teräspalkin alta saaden itse osuman. Hime on tarkastelemassa muuttoon käytettyjen rattaiden hajonnutta pyörää. Hime käyttää herättämiseen veren sijasta eräänlaista elämänliekkiä.

Hiro herää ruumishuoneella ja hän löytää tiensä Himen kartanoon. Käy ilmi, että Hiron sisar on saanut paikan juuri tästä kartanosta. Pian Hiro joutuukin Himen mukana erilaisten murha- ja tappoyritysten vyyhtiin ja muihin outoihin seikkailuihin. Surmaamisyritysten syynä on sisarten ja veljien välinen taistelu valtaistuimesta, sillä heidän isänsä on kuningas, joka hallitsee maailmansa olentoja. Vain yksi voi jäädä eloon, sillä muutoin tämä maailma joutuisi kaaokseen. Maailma on rinnakkainen mutta konkreettisia rajoja tavalliseen maailmaan sillä ei ole.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hime on sarjan päähenkilö. Hänen oikea nimensä on Lilianne, mutta hän ei siedä kenenkään käyttävän sitä. Hime on aatelistoa ja prinsessa ja siten yksi mahdollisista valtaistuimen perijöistä. Eräs hänen kyvyistään on herättää kuollut henkiin antamalla tälle vertaan. Hime pystyy käyttämään aseenaan miltei mitä tahansa ulottuvillaan olevaa moottorisahasta alkaen, mutta hallitsee myös miekan ja ampuma-aseet. Luonteeltaan hän on tarvittaessa aristokraattinen ja oikukas vaatien äärimmäisiäkin ponnistuksia, mutta on valmis ottamaan suuriakin riskejä väkensä pelastamiseksi. Hän osaa kärsivällisesti odottaa vastustajansa virhettä ja hyödyntää tilaisuuden epäröimättä.

Hiro Hiyorimi on tavallinen nuori, joka onnettomuuden kautta päätyy Himen maailmaan tämän herätettyä hänet kuolleista verellään. Hirosta tulee samalla verisoturi, jonka elämä on sidottu Himeen, sillä verisoturi pysyy elossa ilman emäntänsä tai isäntänsä verta vain muutamia päiviä. Tulokkaana hänellä on luonnollisesti paljon oppimista Himen maailmasta ja hän saa kuulla heiveröisyydestään ja kömpelyydestään. Hiro elää kahdessa maailmassa joten hän käy koulua kuten tavallisesti. Hime voi kutsua häntä veren kautta vaikka välitöntä yhteyttä ei olisi.

Riza Wildman on puoli-ihmissusityttö, jonka äiti oli ihminen. Hän muuttuu tahdonalaisesti ihmissudeksi, mutta vain kyynärpäihin saakka. Muutoin hän on fyysisesti normaalia voimakkaampi ja hänellä on hyvin tarkka kuulo ja hajuaisti ihmissusiperimänsä ansiosta. Riza luulee että Hime on murhannut hänen veljensä, mutta saatuaan tietää asioiden oikean laidan hän jää Himen luokse saadakseen selville kuka Himen sukulaisista on juonen laatija. Täydenkuun aikaan hän saa poikkeuksellisen suuret fyysiset voimat muuntuessaan. Hänellä on moottoripyörä ja hän toimii usein Himen autonkuljettajana. Riza myös kuntoilee jatkuvasti, esimerkiksi punnertaa 2000 kertaa putkeen tai nostelee painoja.

Reiri Kamura on vampyyri, joka yrittää tavoitella Himen kuninkaallista verta. Hän on lähinnä länsimaisen nykytradition mukaista käsitystä vampyyrista. Hän ei esimerkiksi voi tulla kutsumatta sisään taloon. Hän nukkuu arkussa ja voi vaivuttaa ihmisiä uneen katseellaan ja kykenee poistamaan muistoja. Reiri voi liikkua päivänvalossa vaikka valo heikentää häntä. Valkosipulilla tai ristillä ei ole vaikutusta mutta hän inhoaa niitä. Reiri voi muuntua lepakkoparveksi ja voi siten tunkeutua näennäisesti suljettuihin tiloihin tai hämätä vihollista. Lentämistä varten hän ei muuta olemustaan.

Puremalla muuntuneet vampyyrit ovat Reirille ja kaltaisilleen roskaväkeä, puolivampyyreita. Hän käy samaa koulua kuin Hiro.

Reirin yritys saada Himen verta viettelemällä ja muuntamalla Hiro epäonnistuu ja Hime säästää hänen henkensä jos hän suostuu palvelijaksi. Reirin verestä tehty seerumi palauttaa Hiron entiselleen. Reiri karkotetaan vampyyrien yhteisöstä ja hän päätyy Himen kartanoon. Vampyyrit ja ihmissudet ovat luontaisia vihollisia joten Reiri ja Riza joutuvat sietämään toisiaan.

Sherwood on Himen nuorempi sisar. Hän yrittää surmata Himen, mutta häviää oveluudessa tälle. Sherwood aikookin surmata itsensä, mutta Hiro estää yrityksen ja Sherwood antaa vastavuoroisesti kestokykynsä rajoilla olevalle Hirolle vertaan ihastuttuaan häneen ja tämän urheuteen. Hime antaa sisarelleen tilaisuuden liittoutua ja Sherwood moittiikin Himeä liian lempeäksi. Hän nimittää Hiroa verisoturikseen, mutta Hime tekee ehdottoman selväksi että Hiro on hänen verisoturinsa. Sherwood tekee verisoturinsa eläintarhan pandakarhusta, jonka hän herättää sen pudottua puuhun riippumaan asetetusta autonrenkaasta. Hän yrittää kertoa Hirolle että tämä olisi verisoturiksikin poikkeuksellinen mutta Hiro ei voi tilanteessa kuunnella Sherwoodin puhetta loppuun. Sherwood hallitsee triffidi-kasvien käytön ja hän tekee mielellään kuninkaallisten perinteistä kenttätyötä tutkimalla yliluonnollisia hirviöitä ja ilmiöitä.

Androidit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Himen palveluksessa on myös androidi Flandre. Sherwoodin androidi on Francisca.

Kunkin veljen ja sisaren väkeen kuuluu androidi. Androidit ovat sekä palvelijoita että henkivartijoita ja sidoksissa emäntäänsä tai isäntäänsä ja tuhoavat itsensä, jos tämä kuolee. Ne ovat ulkonäöltään vaihtelevia robottimaisesta inhmilliseen ja ovat erittäin voimakkaita ja painavat koosta riippumatta tonneja. Ne viestivät eleiden ja ilmeiden lisäksi yhdellä sanalla ”Fuga” sekä keskenään että emäntänsä tai isäntänsä kanssa. Sähkömagneettinen pulssi ja etälamautin pysäyttävät ne joksikin aikaa. Androidit on ilmeisesti ohjelmoitu saksaksi, mikä käy ilmi muun muassa luvuissa kaksi ja kolme. Kuninkaallisen palveluksessa oleva androidi ei vahingoita toista kuninkaallista, mutta hänen palvelijoitaan kylläkin.

Muut Himen veljet ja sisaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emil on hieman vanhempi kuin Hime. Hänen androidinsa on Flanders. Hänen palveluksessaan ovat siivekäs mies Sledge sekä ihmissusi Keziah Bold. Hänen verisoturinsa on nimetön merenneito. Merenneito on vaihtanut puheensa kuolemanuhalla ihmisvartaloon mutta puhuu vasten kieltoa vaarallisessa tilanteessa. Emil herättää hänet. Emilillä on ainoana kuninkaallisista psyykkisiä voimia. Vanhemmista sisaruksista ja veljeksistä näyttää siltä että Emil, Hime ja Sherwood ovat liittoutuneet. Emil ja Gilliam käyvät taistelun, jossa Emil käyttää androidistaan muuntamaansa fotonitykkiä Gilliamin tavanomaista rautatietykkiä vastaan. Emil kuluttaa voimansa äärirajoille tuhotessaan Gilliamin junan.

Gilliam on vanhempi veli ja hänen androidinsa on Fratellis. Gilliam yrittää surmata Emilin rautatietykillä ja lopulta yrittämällä törmäyttää tykin rautatievaunuun jossa Emil on. Emilin onnistuu suistaa tykki raiteilta ja päin junaa, jossa Gilliam on pakenemassa. Seuraa valtava räjähdys, josta Gilliam selviytyy. Hän yrittää surmata Himen Emilin Flanders -androidin osista kokoamallaan fotonitykillä, mutta Sylvia tekee suunnitelman tyhjäksi. Hänen onnistuu suunnata tykki Flandren ja Francetten avulla Gilliamiin itseensä juuri ennen tuhoavaa laukausta. Gilliam alkaa epäillä Hiron alkuperää tämän ainoana huomattua ja estettyä häntä surmaamasta Himeä mahdollisuuden syntyessä sattumalta. Hän ei ehdi paljastaa mitään ennen suunnitelmiensa epäonnistumista.

Salieri on Sylviaa nuorempi veli. Hime luuli, että Näkymättömät surmasivat hänet. Eräässä Hiron kokemassa aikasiirtymässä tälle käy ilmi,että Salieri yritti surmata 13-vuotiaan Himen järjestämällä Näkymättömän avulla ansan. Rakennus oli sisarussodassa puolueetonta aluetta. Hiron onnistuu varoittaa Himeä poltergeist-ilmiön avulla, vaikka Hiro on aikasiirtymässä henki jota ei voi havaita. Rakennusta valvova isäntä laukaisee ansan niin, että Salieri saa surmansa rangaistukseksi sääntöjen rikkomisesta. Hänet herätetään kuolleista vuosia myöhemmin erityisellä liuoksella jaosaksi kyberneettisin keinoin. Hime surmaa Salierin, mutta tunnistaa hänet vain tämän androidista Franzelista muuttuneen olemuksen ja koneosien vuoksi.

Severin on vanhempi veli, joka yrittää näkyvimmin tavoitella valtaistuinta keinoja kaihtamatta ja on aiheuttanut Himelle suuria menetyksiä. Hime ja Severin käyvät kaksintaistelun miekoilla ja Hime surmaa hänet. Androidi Franz tuhoaa itsensä. Mikasa on ollut alun perin Severinin vihollinen jonka hän muutti verisoturittarekseen saaden siitä kieroutunutta iloa. Mikasa auttoi Sylvian pakoon ja hän hyväksyi Mikasan palvelukseensa.

Sylvia on vanhempi sisar. Hänen verisoturittarensa on Mikasa ja androidinsa Francette. Hänen tapansa tavoitella kruunua on manipulointi ja strategiset siirrot ennemmin kuin suora taisteleminen. Hän käyttää mielellään velholta ottamaansa loitsukirjaa, jonka avulla hän on laatinut ansoja Himen raivaamiseksi. Toisaalta hän on kasvattanut Himen ja suojelee tätä Gilliamin tuhotessa Himen kartanon kokoamallaan fotonitykillä.

Sylvia alkaa epäillä, että joku kolmas osapuoli tekeytyy hänen sukupolvensa jäseneksi ja järjestää salajuonia sekä kiistoja lietsoen sukusotaa. Hän paljastaa osan käynnissä olevan sisarussodan syistä saaden selville, että edellisen sukupolven jäsenet ovat sekaantuneet sotaan. Kukaan heistä ei noussut valtaistuimelle, vaikka niin pitäisi olla. Duquesne-niminen tulee avoimesti esiin, mutta veli on piiloutunut kenties peläten taisteluita ja juonittelua. Sylvia löytää hänet. Tämä on jo vanhus ja hengityskoneessa ja androidi on romuttunut. Sylvia oivaltaa, että veljen ollessa elossa Duquesne ei ole ollut kelvollinen nousemaan valtaistuimelle. Sylvia irrottaa hengityskoneen.

Vampyyreja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiniski on vampyyriherttua, joka yrittää päästä valtaistuimelle. Hän on saanut lisänimen "Ihmissudentappaja" surmaamalla heitä satoja. Hän karkottaa Reirin vampyyriyhteisöstä. Hän tekee useita yrityksiä surmata Hime ja pitää Sylviaa vankinaan juoden tämän verta. Francette ja Mikasa pelastavat Sylvian. Kiniski tuhoutuu, sillä Sylvia on surmannut hänet vampyyrina ja herättänyt sitten henkiin verisoturina. Kiniski ei ole ymmärtänyt tätä mahdollisuutta pitäen aatelisveren vaikutusta vampyyriin mahdottomana.

Zeppeli pitää yllä vampyyrien tukikohtana toimivaa sairaalaa. Hän toimii mieluiten kulissien takaisena voimana ja pääsuunnittelijana. Hän yrittää surmata Reirin karkotuksen jälkeen Kiniskin painostamana usuttamalla purtuja vampyyreita tämän asuinpaikkaan jonka ne polttavat.

Purrut vampyyrit eli vampyyreiksi muunnetut eli puolivampyyrit ovat puhdasverisille alempaa kastia tai jopa ”roskavampyyreita”.

Reiri muuttaa sekä Hiron että Rizan hetkeksi vampyyreiksi. Hiron hän muuntaa saadakseen Himen verta ja Rizan tarkoituksellisesti jotta hän selviytyisi taistelutta ”roskavampyyreiden” täyttämän kylän läpi Reirin kanssa. He palautuvat Reirin verestä tehdyllä seerumilla.

Ihmissudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmissudet voivat muuttua olemuksesta toiseen tahdonalaisesti vaikkakin täysi Kuu antaa niille normaalia suuremmat fyysiset voimat. Vastaavasti aina täydenkuun aikaan tapahtuva kuunpimennys aiheuttaa niille fyysisen voimattomuuden ja masennustilan. Ne kuolevat hopealuotiin tai lävistämällä. Ihmissudet ovat vampyyrien luontaisia vihollisia. Ihmissusien moraaliin kuuluu elää yksi kirkas elämä ja siten verisoturiksi ryhtyminen on häpeällinen teko.

Muita olentoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita Himen maailmassa tavattavia olentoja ovat esimerkiksi zombimaiset kuolleiden henget, näkymättömät, muumiot, lepakkohämähäkit, nimetön ”se” ja oman kansansa muodostavat puolikalat. Monet olennoista on punottu suvun taistelun juoniin.

Eräänä esimerkkinä sarjan tyylistä ja mustasta huumorista Hime surmaa ”sen” katuporalla.

Ihmissuhteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöiden väliset suhteet eivät ole sarjassa pääsijalla juonen rakennetta lukuun ottamatta, mutta niitä on mukana värittävänä elementtinä ja huumorin lähteenä. Hiro on koulussaan uusi ja varsin keskinkertainen oppilas. Hänen ystävänsä on Nozomi Kobuchizawa, joka valokuvaa mielellään tyttöjä ja seurailee heitä ja varsinkin Reiriä hieman kyseenalaisesti. Nozomi on kiinnostunut salaliittoteorioista ja yliluonnollisista ilmiöistä.

Hän joutuukin hurjiin seikkailuihin Hiron ja muiden kanssa mutta Reiri hälventää hänen muistonsa ja Nozomi ihmetteleekin toistuvasti miksi hän löytää itsensä nukkumasta kotiovensa edestä. Reiri kiusoittelee joskus "Buchiita"

Koulumaailmassa kauniina tyttönä pidetyn Reirin Hirolle osoittama tuttavallisuus kiinnittää huomiota samoin kuin se, että Hiron kanssa viihtyy Rizan kaltainen urheilullinen ja rivakka tyttö.

Riza pitää Hiroa hyvänä tyyppinä, vaikkakaan tämä ei ole kovin terävä tai voimakas. Joskus Reiri vihjailee Hirolle kaksimielisyyksiä Rizan kuullen mistä Riza ei pidä lainkaan mikä voi johtua ihmissusiperimästä. Se onko Rizalla muita kuin sisarellisia tai toverillisia tunteita ei ole käynyt ilmi.

Hiro huomaa ihastuvansa Himeen mutta tämän ajoittainen armottomuus ja kylmäverisyys sekä viittaukset aikaisempiin julmiin tapahtumiin aiheuttavat ristiriitaa samalla kun hän yrittää ymmärtää outoa maailmaa. Reiri näyttäisi huomanneen tämän ja hän vihjaa Hirolle Himen menneisyydestä.

Jotkin viholliset ovat yrittäneet vaikuttaa Himeen luomalla harhakuvia Hirosta ja Hime voi olla tietoinen tämän tuntemuksista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mitsunaga, Yasunori: Hirviöprinsessa Hime. (Kaibutsu Ōjo, 2005–). Suomentanut Antti Kokkonen. Tampere: Egmont, 2008–2011. ISSN 1796-7422.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Japan Pop 1/2012, Anime 2/2012 s. 12.
  2. Hänninen, Harto & Latvanen, Marko: Verikekkerit. Kauhun käsikirja, s. 320, 274. 2. uudistettu painos (1. painos 1992). Helsingissä: Otava, 1996. ISBN 951-1-14031-0.
  3. Hirviöprinsessa Hime 6 luku 26, 7 luku 32, 8 luku 37.
  4. Hirviöprinsessa Hime 9 luku 42. Science Fiction Movies - Illustrated reviews of the classic films ISBN 0600574881 Hamlyn 1992.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]