Hirvensalmen kirkonkylä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hirvensalmen kirkonkylä on taajama ja Hirvensalmen kunnan kuntakeskus Etelä-Savossa. Taajamassa oli vuoden 2011 lopussa 857 asukasta.[1]

Kirkonkylä on rakentunut lännessä sijaitsevan Liekuneen ja idässä sijaitsevan Ryökäsveden erottavalle niemelle, joka päättyy kapeaan salmeen. Lähellä niemen länsirantaa kulkee kylänraitti, jonka nimenä on Hirvensalmentie. Hirvensalmentien varrella sijaitsevat muun muassa Osuuspankki, apteekki ja S-market, jonka yhteydessä on postikonttori. Aikaisemmin kylänraitin varressa oli myös Siwa ja Karhulan baari, joiden kummankin toiminta on jo lakannut. Karhulan baarin rakennus purettiin, mutta entinen Siwa odottaa yhä uutta käyttöä. Ryökäsveden puoleisella rannalla on Elomaan yhtenäiskoulu, jossa toimii kunnan ainoa yläkoulu.

Kirkonkylän keskus on Hirvensalmen kirkko, jonka ympärillä ovat hautausmaat. Niiden länsipuolella kylänraittia Liekuneen rannassa reunustavat tervalepät. Tervaleppien mukaan on nimetty kunnan myös vuosittainen kesätapahtuma Tervaleppäjuhlat. Pohjoispäässä Tervaleppäkuja päättyy pienvenesataman luokse ja jatkuu Hirvensalmentienä Pöyryn kylään. Etelässä Tervaleppäkuja ylittää Hirvensalmen sillan ja muuttuu Kilkintieksi, joka johtaa Kilkinkylään ja Uutelaan. Aikaisemmin tämä Mäntyharjulle johtava tie kaarsi sillan jälkeen oikealle ja seurasi Soikanlahden rantaa, mutta uusi tie kulkee suoraan etelään kohti Kilkinkylää. Uuden ja vanhan tien sekä länteen Kissakoskelle johtavan Ripatintien väliin jää 134 metriä korkea Haukonmäki.

Kirkonkylän itäosassa Ryökäsveden rannalla sijaitsee Heikinniemi, jossa ovat kunnan terveyskeskus ja vanhainkoti. Terveyskeskuksen läheltä alkaa pururata (talvisin hiihtolatu), jota pitkin pääsee urheilukentälle, Mäknistön laavulle ja Satulinnaan. Maasto pururadan varrella vaihtelee mäntykankaasta suohon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2011 8.2.2013. Tilastokeskus. Viitattu 22.3.2013.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.