Hirtettävän paradoksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hirtettävän paradoksi on looginen paradoksi, jonka voi sanallisessa muodossa esittää näin[1]:

Tuomari kertoo kuolemaantuomitulle, että tämä hirtetään seuraavalla viikolla (ma–pe) keskipäivällä, mutta päivä tulee tuomitulle yllätyksenä. Hän ei tiedä sitä ennen kuin teloittaja koputtaa hänen sellinsä oveen hirttopäivänä keskipäivällä[2].

Tuomittu järkeilee seuraavasti:

  1. Päivä ei voi olla perjantai, koska silloin hän olisi tietoinen siitä torstai-iltana, jolloin päiviä on jäljellä vain yksi (ja näin ollen se ei tulisi yllätyksenä).
  2. Se ei voi olla myöskään torstai, koska silloin hän olisi tietoinen siitä keskiviikkoiltana: päiviä olisi jäljellä taas vain yksi, kun hirttopäivä ei voi olla perjantaikaan.
  3. Samalla logiikalla se ei voi olla myöskään keskiviikko, tiistai tai maanantai. Vanki tulee siihen tulokseen, ettei häntä voida hirttää.

Toisaalta, jos teloittaja koputtaa oveen esim. keskiviikkoaamuna, niin hirttäminen on kuin onkin yllätys.

Toinen yleinen sanallinen esitysmuoto hirtettävän paradoksille on, että opettaja kertoo pitävänsä pistokokeet ensi viikolla, ja oppilas päättelee sen mahdottomaks[3].

Hirtettävän paradoksille ei ole löydetty täysin yleisesti hyväksyttyä selitystä ja sitä pidetään yksinkertaisesta muodostaan huolimatta hyvin mutkikkaana[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eerik, Lagerspetz, Eerik & Talja, Jari & Vihjanen, Simo: ”5. Hirttäjän paradoksi”, Filosofian ongelmia ja paradokseja, s. 69–75. Sitaatti, s. 69: ”Eräs tunnetuimpia niin kutsuttuja pragmaattisia paradokseja on Hirttäjän paradoksi.”. Turku: Turun yliopisto, 1985. ISBN 951-642-662-X. Kirjastotietokanta, Finna.fi.
  2. Lagerspetz et al. 1985, sitaatti, s. 70: ”Tuomari ilmoittaa sunnuntaina tuomitulle, että tämä hirtetään keskipäivällä, joko seuraavana maanantaina, tiistaina tai keskiviikkona, kuitenkin niin, ettei tuomittu tiedä ennen ko. teloituspäivän aamua, mikä se näistä päivistä tulee olemaan.” — huom. alkuperäislähteen yksi sivulauseen pilkutusvirhe on tässä korjattu.
  3. Lagerspetz 1985, s. 70–71
  4. Lagerspetz et al. 1985, Alaluku: 5.2 Hirttäjän paradoksin ratkaisu (s. 71–74); sitaatti, s. 71: ”On kuitenkin kaiken aikaa pidettävä mielessä, että selvää ja yleisesti hyväksyttyä ratkaisua kaikille ko. paradoksin formuloinneille ei toistaiseksi ole olemassa.”

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sorensen, Roy: Epistemic Paradoxes Stanford Encyclopedia of Philosophy. 2022. Metafysiikan tutkimuslaboratorio, filosofian laitos — Stanfordin yliopisto (The Metaphysics Research Lab, Department of Philosophy, Stanford University). Arkistoitu 16.10.2022. Viitattu 15.11.2022. (englanniksi)