Hirsipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee peliä. Hirsipuusta teloitusvälineenä, katso artikkeli Hirttäminen.
Esimerkki keskeneräisestä hirsipuupelistä. Tässä tapauksessa vastaus on hangman, pelin nimi englanniksi.

Hirsipuu on kynällä ja paperilla pelattava arvauspeli kahdelle tai useammalle pelaajalle. Toinen pelaajista miettii sanaa ja toinen yrittää arvailla sanaa ehdottelemalla kirjaimia.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvattava sana näytetään arvaajalle rivinä alaviivoja (_), joiden lukumäärä vastaa sanan kirjainten lukumäärää. Jos arvaava pelaaja ehdottaa kirjainta, joka esiintyy sanassa, toinen pelaaja kirjoittaa sen kaikkiin niihin kohtiin, joissa se sanassa esiintyy. Jos ehdotettu kirjain ei esiinny sanassa, toinen pelaaja piirtää yhden kuvion elementin. Peli päättyy, kun:

  • Arvaava pelaaja saa sanan valmiiksi, eli ehdottaa jokaista sanassa esiintyvää kirjainta, tai arvaa koko sanan oikein
  • Toinen pelaaja saa piirrettyä loppuun hirsipuussa roikkuvan tikku-ukkohahmon.

Variaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarkka pelaamistapa vaihtelee: jotkut piirtävät hirsipuun kummulle, kun jotkut piirtävät sen hirttolavalle. Jotkut pelaajat piirtävät hirsipuun ennen peliä ja piirtävät pelin aikana vain miehen ruumiin (perinteisesti pää, keskivartalo, vasen käsi, oikea käsi, vasen jalka ja oikea jalka). Jotkut pelaajat aloittavat kuvion piirtämisen tyhjästä ja piirtävät siis ensin hirsipuun antaen arvaajalle enemmän mahdollisuuksia.

Peliä saatetaan myös pelata moninpelinä, jolloin arvaajia on enemmän kuin yksi. Lisäksi vaihtelua on siinä, kirjoitetaanko arvatut kirjaimet muistiin arvaajan nähtäville, ja saako arvaaja arvata uudestaan jos hän ehdottaa jotain jo ehdotettua kirjainta. Joskus peliä pelataan myös niin, että sanan keksijä kirjoittaa sanan ensimmäisen ja viimeisen kirjaimen sekä kaikki muut samat kirjaimet ennen peliä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Oxford Guide to Word Gamesin kirjoittajan Tony Augarden mukaan ”hirsipuun alkuperä on epävarma, mutta se näyttää syntyneen viktoriaanisella aikakaudella”.

Alice Berta Gommesin Traditional Games -kirjassa (1894) mainitaan peli nimeltä ”Birds, Beasts and Fishes” (suom. lintuja, petoja ja kaloja). Sen säännöt ovat yksinkertaiset: yksi pelaajista kirjoittaa eläinsanan ensimmäisen ja viimeisen kirjaimen ja muut yrittävät arvata välissä olevat kirjaimet.

Toisissa lähteissä peliä kutsutaan nimillä ”Gallows” ja ”The Game of Hanging”.

Strategiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirsipuuta pelattaessa kannattaa arvaukseksi valita tavallisia kirjaimia, suomen kielessä yleensä vokaaleja. Jos kirjaimista näyttäisi muodostuvan joku sana, kannattaa yrittää arvata puuttuvat kirjaimet.

Arvuuttajana kannattaa valita sanoja, joissa on sekä etu- että takavokaaleita (labyrintti, pyramidi) tai joissa sama kirjain ei toistu (korsi, sotka, kaivo).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hirsipuu.