Hiromi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hiromi Uehara)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiromi

Hiromi (jap. 上原ひろみ, Hiromi Uehara, s. 26. maaliskuuta 1979, Hamamatsu) on japanilainen jazzpianisti ja säveltäjä. Hän on tunnettu virtuoosimaisesta ja energisestä livesoitannastaan. Tyyliltään hän on monipuolinen, usein fuusion puolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiromi aloitti 6-vuotiaana klassisen pianonsoiton opinnot. Jazzin maailmaan hänet opasti 8 vuoden iässä hänen pianonopettajansa Noriko Hakita. 14-vuotiaana hän pääsi mm. soittamaan Tšekin filharmonikkojen kanssa. 17-vuotiaana hän sai tilaisuuden tavata jazzpianisti Chick Corean Tokiossa. Corea oli pyytänyt Hiromin lavalle seuraavan päivän konsertissaan kuultuaan tämän soittoa. Myöhemmin hän lähti opiskelemaan Berklee College of Musiciin, Bostoniin, Massachusettsiin, osaamatta vielä englantia. Siellä maineikas Ahmad Jamal halusi opettaa Hiromia kuultuaan tämän soittoa. Ensimmäinen levytyssopimus syntyi 17-vuotiaana jazz-levy-yhtiö Telarcin kanssa.

Hiromi on vuoden 2003 debyyttilevystään lähtien kiertänyt maailmaa lukuisilla jazz-festivaaleilla. Hän on myös säveltänyt monien japanilaisten yritysten (mm. Nissanin) mainoksiin musiikkia.

Hiromi Uehara Trio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiromin jazztrion muut jäsenet ovat basisti Mitch Cohn ja rumpali Dave DiCenso. Vuonna 2004 hän teki toisen albuminsa Brain, jolla soittaa hänen Berkleen kanssaopiskelijoitaan: basisti Tony Grey ja rumpali Martin Valihora. Hiromin uusimmalla levyllä esiintyy myös maailmanluokan basisti Anthony Jackson.

Hiromi Uehara Trio on kiinnitetty vuoden 2008 Tampere Jazz Happeningin yhdeksi esiintyjäksi.

Soittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiromi soittaa Yamaha C3 -flyygeliä ja Nord Lead 2 -koskettimia.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hiromi.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.