Hippokrates Khioslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo matemaatikosta. Muista samannimisistä henkilöistä katso Hippokrates (täsmennyssivu)
Hippokrateen puolikuu, jota Hippokrates piti osittaisena ratkaisuna ympyrän neliöimiselle. Tummennetun alueen pinta-ala on yhtä suuri kuin kolmion ABC. Tämä ei kuitenkaan mahdollista ympyrän neliöimistä, jonka suorittaminen harpilla ja viivoittimella on myöhemmin todistettu mahdottomaksi.

Hippokrates Khioslainen (noin 470 – noin 410 eaa.) oli antiikin kreikkalainen matemaatikko.

Tarinan mukaan Hippokrates oli kauppias, joka ryöstettiin. Rahansa menettäneenä hän alkoi tutkia geometriaa. Matematiikassa hänet muistetaan kuunsirppien neliöijänä ja Eudoksoksen ekshaustiomenetelmän tapaisen menetelmän kehittäjänä.

Kun piirretään puoliympyrälle OA tasakylkinen kolmio ABC ja kyljille AB ja BC puoliympyrät, niin puoliympyrän OA kehä ja pienten puoliympyröiden kehä rajaa kuunsirpin muotoiset alueet. Niiden yhteenlaskettu ala on yhtä suuri kuin kolmion ABC ala. Koska kolmion saa neliöityä, samalla kuunsirpit saadaan. Hippokrates todisti tämän. Hän yritti löytää myös muita neliöitäviä kuunsirppejä toiveenaan ympyrän neliöiminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carl Boyer: Tieteiden kuningatar. Osa I. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Sivut 108–112. Art House 1994. ISBN 951-884-150-0.
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.