Hippalot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lasten taidefestivaali Hippalot on Hämeenlinnassa järjestettävä lastentapahtuma, jota vietetään vuosittain heinä-elokuun taitteessa. Tapahtuma lukeutuu Suomen vanhimpiin lastenfestivaaleihinlähde?. Tapahtumapaikkana on kaupungin keskustassa sijaitseva kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan alue. Neljäpäiväinen festivaali sisältää monenlaisia esityksiä ja työpajoja. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, teatteria, nukketeatteria, sirkusta, elokuvia, näyttelyitä ja kirjallisuutta.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippaloiden ohjelma rakentuu vuosittain vaihtuvien teemojen ympärille. Tapahtumaa on vietetty mm. veden, rakkauden, fantasian, sirkuksen ja urbaanin kaupungin merkeissä. Toimintatapana on ollut, että Hippaloita kutsutaan suunnittelemaan lastenkulttuurin ammattilaisista koostuva taiteellinen suunnitteluryhmä. Monitaiteellinen tapahtuma tarjoaa festivaaliviikonloppuna monenlaista toimintaa teatterin, työpajojen, näyttelyiden, tanssin, lastenkonserttien, musiikkituokioiden, kirjallisuuden ja elokuvan parissa.

Hippaloiden liput maksullisiin esityksiin ja työpajoihin ovat tavallisesti tulleet myyntiin jo toukokuussa, mutta tapahtumassa on myös paljon ilmaisohjelmaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsille ja nuorille suunnattu taidefestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran Aulangolla vuonna 1978, jolloin vietettiin YK:n kansainvälistä lapsen vuotta. Hankkeen alullepanijana toimi Hämeenlinnan Miniteatterin ja Aulangon satuteatterin perustaja ja ohjaaja Kauko Soirila, jonka mielestä myös lapsille tuli tarjota korkeatasoista kulttuuria. Festivaali sai nimekseen Lastentapahtuma Aulangolla.

Neljän Aulangolla vietetyn kesän jälkeen toiminta siirrettiin Hämeen linnaan, jolloin festivaalien nimi muuttui Hämeen Linnan Lastentapahtumaksi. Festivaali järjestettiin linnassa kaikkiaan 21 vuoden ajan. Noina vuosina tapahtuma paisui ja laajeni ohjelmistoltaan maakunnallisesta juhlasta kansainväliseksi ja monipuoliseksi taiteelliseksi tapahtumaksi.

Vuonna 1996 Lastentapahtumalle myönnettiin Yleisradion Valopilkku-kunniakirja. Vuonna 1998 Finland Festivals, Suomen tärkeimpien kulttuuritapahtumien yhteistyöjärjestö, valitsi ensimmäistä kertaa vuoden festivaalin. Nimityksen sai Hämeen Linnan Lastentapahtuma. Palkitsijat perustelivat valintaa sillä, että tässä tapahtumassa korostuu pyrkimys taiteen ja yleisön vuorovaikutukseen ja aitouteen. Lasten oma taiteellinen tekeminen on tärkeää, koska lapsuus ei ole mikään silta aikuisuuteen, vaan oleellinen osa itse elämää.

Festivaali koki jälleen suuria muutoksia vuonna 2003, kun festivaalin nimi muutettiin Hippaloiksi sekä tilaisuuksia alettiin levittämään ympäri kaupunkia toreille ja kujille. Muutaman vuoden jälkeen festivaali siirtyi kulttuuri -ja kongressikeskus Verkatehtaan alueelle, kun Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX alkoi järjestää tapahtumaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.