Hip hop

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hip-Hop)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hip hop -kulttuuria. Muista merkityksistä, katso Hip hop (täsmennyssivu).
Hip hopin isänä pidetty Kool Herc vuonna 1999.

Hip hop on Yhdysvalloissa, New Yorkin Bronxissa 1970-luvun alussa syntynyt musiikin alakulttuuri. Hip hop syntyi Bronxin yhteisön etnisten vähemmistöjen nuorison kokoontumisissa, joissa DJ:t soittivat soul- ja funk- musiikkia. Hip hopin alkuaikojen suurimmat nimet ovat DJ:t Kool Herc, Grandmaster Flash ja Afrika Bambaataa, jotka alkoivat kokeilla uusia tekniikoita. He saivat vahvoja vaikutteita Jamaikalaisesta toasting-musiikista.[1] Jamaikalaisen DJ Kool Hercin voidaan sanoa olevan varsinainen hip hopin alullepanija. Hän alkoi soittaa Bronxin klubeilla rankempaa ja kovempaa musiikkia käyttäen äänentoistojärjestelmää, eli sound systemiä.

Hip hop -kulttuuriin on perinteisesti mielletty neljä osa-aluetta, MCing, DJ-työskentely (engl. DJing, turntablism), breakdance ja graffitimaalaus. Hip hop -kulttuuriin kuuluvat usein myös poliittinen aktivismi, muoti, slangi, jargon ja muut vastaavat alakulttuureille tyypilliset elementit. Hip hoppiin kuuluvat yleensä rennot vaatteet.

Hip hop -musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Rap

Hip hop -musiikille tunnusomaista ovat biitit eli taustamusiikit, jotka on tehty itse rumpukoneilla, samplereilla ja/tai tietokoneella. Sämpläämisessä otetaan osia (sampleja) jostain toisesta kappaleesta, jonka jälkeen niitä muokataan sopimaan tekijän tavoitteen mukaiseksi. Rap-musiikkia ei tule sekoittaa hip hoppiin, joka tarkoittaa laajempaa alakulttuuria.

Tuottaja ja rap-artisti Dr. Dre.

Graffiti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Graffiti

Hip hop -kulttuuriin myöhemmin liitetyn, hiukan kyseistä kulttuuria vanhemman ilmiön, graffitin syntyjuuret johtavat 1960-luvun Yhdysvaltojen suurkaupunkeihin. Erityisesti New Yorkissa juniin ja rakennuksiin ilmestyneisiin kirjoituksiin alettiin kiinnittää huomiota enemmän vasta 1970- ja 1980-luvuilla‚ kun graffitit muuttuivat suuremmiksi ja monipuolisemmiksi. Graffitien tekeminen ilman lupaa on laitonta useimmissa maissa, myös Suomessa.

MC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: MC

MC tulee englannin kielen sanoista Master of Ceremonies (suom. seremoniamestari). MC on räppäri, joka runoilullaan eli riimeillä tuottaa hip hop -musiikkiin räppäystä eli puhelaulua. Yksi ensimmäisistä tunnetuista MC:eistä oli Kool Moe Dee, joka haastoi MC Busy Been ensimmäisessä merkittävässä rap battlessa.

KRS-One on yksi tärkeimpiä ja arvostetuimpia MC:itä.

DJ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: DJ

DJ tulee englannin kielen sanoista Disc Jockey. Hip hop -kulttuurissa DJ soittaa jo olemassa olevaa muiden tekemää musiikkia, jonka päälle MC räppää eli laulaa. Rap-äänitteillä taas DJ:tä kutsutaan tuottajaksi. Tuottaja voi rakentaa kappaleet muusta jo olemassa olevasta musiikista. Tätä tapaa tehdä musiikkia kutsutaan sämpläykseksi (engl. sampling). Toisin kun esimerkiksi klubi-DJ:t, hip hop -DJ:t eivät yleensä keskity varsinaiseen miksaukseen. Tosin hip hop -kulttuurista on peräisin omalaatuinen skrätsäys-miksaustekniikka (eng. scratching).

DJ Qbert lavalla.

Afrika Bambaata ja Grandmaster Flash olivat ensimmäisiä tärkeitä hip hop -musiikin DJ:tä. Muita myöhemmin tärkeään asemaan nousseita DJ:tä ovat muun muassa Jam Master Jay, DJ-Quest, Mix Master Mike, DJ Premier ja DJ Lethal.

Breakdance[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Breakdance

Breakdance (b-boying) on hip hop -kulttuuriin kuuluva näyttävä ja vauhdikas tanssilaji. B-boying syntyi 1970-luvun alussa New Yorkin Bronxissa, kun DJ Kool Herc alkoi soittaa niin sanotuissa korttelijuhlissa (block party) funk-musiikin rumpukomppeja eli breakseja toistuvasti, mikä sai ihmiset tanssimaan. Tanssijoita Kool Herc kutsui nimillä b-boy tai b-girl. Tästä juonnettiin nimi b-boying, jolle media keksi kaupallisemman termin, breakdance, kun tanssi löi itsensä läpi julkisuuteen 1980-luvulla. Myöhemmin samalla vuosikymmenellä tanssi vaipui unholaan, mutta nousi jälleen uuteen kukoistukseen vuosituhannen vaihteessa ja on tätä myöten elinvoimainen, historiansa tiedostava ja dynaaminen tanssilaji.

Breakdance-tanssija.

Itse tanssi koostuu toprockeista (pystyssä tapahtuvat askelkuviot), footworkeista (lattiatasolla tapahtuvat askelkuviot), powermoveista (pyörivät liikkeet) ja freezeistä (jämähdyksiä erilaisiin asentoihin). Hyvä b-boy/b-girl taitaa perusliikkeet (foundationit) ja osaa tanssia breakseihin ja tuoda esiin omaa itseään tanssiin omien liikkeiden muodossa.

Beatbox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Beatbox

Beatboxaus on äänien, esimerkiksi rumpujen matkimista käyttäen vain omaa ääntään. Hyväksi beatboxaajaksi tuleminen vaatii paljon harjoittelua. Beatboxaamista pidetään ristiriitaisena hip hop -kulttuurin elementtinä, mutta se näkyy ainakin osittain hip hop -musiikissa. Beatboxatessa käsiä pidetään yleensä kaikukoppana; vahvistamassa ääntä (ellei boxata mikrofoniin).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hip hop.