Hintajärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hintajärjestelmä on taloustieteessä mikä tahansa talousjärjestelmä, joka ohjaa tavaroiden ja palveluiden hintojen määräytymistä, määritetään ne sitten millaisessa rahassa tai velassa tahansa. Se on käytännössä kaikissa nyky-yhteiskunnissa vallitseva tapa ohjata resurssien kohdentumista.

Esimerkiksi hintojen korkeus kertoo niukkuudesta ja kannustaa tuottajia tuottamaan enemmän ja ostajia ostamaan vähemmän. Hintojen korkeus voi aiheutua myös esimerkiksi kyseessä olevan markkinan monopolimaisesta rakenteesta.

Hintasääntely vai vapaa hinnanmuodostus?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hintajärjestelmästä on olemassa kaksi ääripäätä:

  • Hintasääntely tarkoittaa, että esimerkiksi hallitus määrää hinnat. Näin on tyypillisesti sosialistisissa suunnitelmatalousmaissa, esimerkiksi entisessä Neuvostoliitossa.
  • Markkinahinta tarkoittaa, että hyödykkeitä saa myydä ja ostaa millä tahansa hinnalla. Tällöin kysynnän ja tarjonnan laki "määrää" hinnat, toisin sanoen, jos esimerkiksi jostain tavarasta on pulaa, sen hinta nousee, kunnes nousu kannustaa tuottamaan tavaraa niin paljon enemmän ja ostamaan sitä niin paljon säästeliäämmin, että tavaraa jälleen riittää. Hinta siis asettuu tasolle, jolla kysyntä ja tarjonta ovat yhtä suuret. Näin hinnat välittävät hintainformaatiota.

Suomessa ja muissa länsimaissa vallitsee pääosin hintamekanismi, joskin esimerkiksi taksikyydeille on Suomessa säädetty enimmäishinnat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hintajärjestelmiä on ollut niin kauan kuin on ollut kauppaa tai rahaa.

Friedrich A. Hayek hintajärjestelmästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahateoriasta Nobel-palkinnon saanut Friedrich A. Hayek kirjoitti teoksessaan "The Use of Knowledge in Society"...'Hintajärjestelmä on niitä välineitä, joita ihminen on oppinut käyttämään (joskaan ei vielä lainkaan täysin) törmättyään siihen ymmärtämättä sitä. Sen avulla on tullut mahdolliseksi paitsi työnjako, myös resurssien koordinoitu hyödyntäminen eri tahoille hajaantuneen tiedon avulla. Ne, jotka yrittävät pilkata tätä näkemystä, vääristävät argumenttia vihjaamaan, että jokin ihme olisi tuottanut parhaan mahdollisen järjestelmän nyky-yhteiskunnalle. Se on päinvastoin: ihminen on kyennyt tuottamaan sen työnjaon, jolle sivistyksemme perustuu, koska hän sattui törmäämään menetelmään, joka sen mahdollisti. Ellei ihminen olisi törmännyt hintajärjestelmään, hän olisi silti saattanut kehittää toisentyyppisen sivilisaation, aivan toisenlaisen, sellaisen kuin termiittimuurahaisten "valtio" tai jonkin muun käsittämättömän erilaisen'...Friedrich A. Hayek[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://web.archive.org/web/20180601193521/http://www.econlib.org/library/Essays/hykKnw1.html Editor/Trans.First Pub. Date Sep. 1945 Publisher/Edition American Economic Review. XXXV, No. 4. s. 519-30. American Economic Association Author Hayek, Friedrich A. Luettu 8.10.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]