Hilma Pylkkänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hilma Sofia Pylkkänen
Henkilötiedot
Syntynyt10. lokakuuta 1865
Mikkeli, Suomi
Kuollut13. huhtikuuta 1947
Helsinki, Suomi
Kansalaisuus suomalainen
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkielisuomi, ruotsi
Tuotannon kieliranska, ruotsi
Tyylilajit Romaani, Muistelmat
Esikoisteos Saimi Tervola
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Hilma Sofia Pylkkänen (10. lokakuuta 1865 Mikkeli13. huhtikuuta 1947 Helsinki) oli suomalainen ruotsin ja ranskan kielellä kirjoittanut kirjailija. Hän asui osan elämästään Pariisissa ja matkusti elämänsä aikana runsaasti ympäri Eurooppaa.

Hilma kuului Mikkeliläiseen kauppiasperheeseen. Hilman isä kuoli koleraan hänen ollessaan seitsemänvuotias ja äiti kuusi vuotta myöhemmin. Yksitoistavuotiaana Hilma lähetettiin opiskelemaan Helsingin ruotsalaiseen tyttökouluun, mistä seurasi että hän vieraantui äidinkielestään suomesta jo varhain.

Kirjailijan ensiteos oli romaani Soif d’idéal. Se julkaistiin arvostetussa ranskalaisessa lehdessä La Revuessa lähes heti, mikä oli harvinaista tuntemattoman kirjailijan esikoisteokselle. Toukokuussa 1912 se julkaistiin kirjamuodossa ja nimeksi vaihtui Saimi Tervola.

Seuraava teos Le Sénateur Sonerva sai paljon suurempaa huomiota maailmalla kuin esikoisteos ja se käännettiin myös saksan kielelle nimellä Unter dem russischen Joch.

Kuolinvuotenaan 1947 julkaistussa kirjassa Elämäni kirjokudos Pylkkänen kertoo yleisesti elämästä ja monista matkoistaan vuosien 1872–1914 välisenä aikana. Kirjan jatko-osa on Livets rika skiften, jota ei ole suomennettu. Siinä käsitellään lähinnä ensimmäisen maailmansodan aikaa Pariisissa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ihanteen kaipuu alkuper. Soif d' idéal 1912 suom. Helmi Setälä. Otava 1912. Julkaistu romaanimuodossa nimellä Saïmi Tervola. Bernard Grasset,Pariisi 1912
  • Senator Sonerva: roman. Hugo Geber, Stockholm 1913 Le Sénateur Sonerva : moeurs finlandaises. Bernard Grasset 1913. Saksaksi nimellä Unter russischem Joch. Engelhorns allgemeine Roman-Bibliothek Stuttgart 1916
  • Elämäni kirjokudos ; suom. Juho Tervonen. WSOY 1947) Livet har varit oändligt rikt. Söderström, Helsingfors 1945
  • Livets rika skiften. Söderström, Helsingfors 1946

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]