Hiljaisuus (suomalainen elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiljaisuus
Ohjaaja Sakari Kirjavainen
Käsikirjoittaja Esko Salervo
Säveltäjä Timo Hietala
Kuvaaja Petri Rossi FSC
Leikkaaja Jukka Nykänen
Lavastaja Jukka Uusitalo ja Tiina Tuovinen
Pääosat Joonas Saartamo
Joanna Haartti
Lauri Tilkanen
Terhi Suorlahti
Ilkka Heiskanen
Sinikka Mokkila
Kari Hakala
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Cine Works Oy
Ensi-ilta 9. joulukuuta 2011
Kesto 110 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 600 000 €
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Hiljaisuus on 9. joulukuuta 2011 ensi-iltansa saanut suomalainen sotaelokuva. Elokuvan on ohjannut Sakari Kirjavainen ja käsikirjoittanut Esko Salervo.

Pääosia näyttelevät Joonas Saartamo, Joanna Haartti, Lauri Tilkanen, Terhi Suorlahti, Ilkka Heiskanen, Sinikka Mokkila sekä Kari Hakala. Elokuvan pukusuunnittelusta on vastannut Janne Karjalainen, maskeerauksesta Kata Launonen ja äänisuunnittelusta Olli Huhtanen ja Pietari Koskinen. Elokuvan tuottaja on Cine Works Oy ja levittäjänä toimii Buena Vista International Finland.

Elokuvaa kuvattiin vuonna 2011 helmikuun ja elokuun välillä.

Elokuvaa on kuvattu pääosin Kainuussa, Porvoossa, Inkoossa ja Lappeenrannan Ylämaan (muun muassa Pätärin talomuseon pihapiirissä) seudulla kolmessa osassa vuoden 2011 aikana.[1][2] Elokuvan budjetti oli 1,5 miljoonaa euroa, ja siinä on mukana noin 200 avustajaa. Mukana olivat myös S.A. Aatu ja Hauska-Ponsi, Niinisalon ratsastajien suomenhevoset, joilla on takana noin 20 elokuvaa ja televisiotuotantoa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eletään talvea ja kevättä 1944. Rintamalinjan lähellä sijaitsee kaatuneitten evakuoimiskeskus, jonne kuolleet sotilaat suomalaisten toisessa maailmansodassa noudattaman tavan mukaan kerätään huollettaviksi kotiin lähettämistä varten. Eino (Joonas Saartamo) astuu palvelukseen yhdessä ystävänsä Antin (Lauri Tilkanen) kanssa yksikköön, jossa muutaman naisen ja miehen joukko suorittaa raskasta ja vaativaa tehtävää. Ensitapaamisessaan vainajia kotimultiin valmistelevien lottien kanssa miehet joutuvat silmätysten päähän ammutun suomalaissotilaan kanssa ja järkyttävä näky saa Antin pyörtymään. Tottuneesti kuolleiden kanssa työskenteleviä lottia ovat Siiri (Joanna Haartti), Jaana (Terhi Suorlahti) ja naiskolmikon henkisenä johtajana kuppari-Miina (Sinikka Mokkila).

Einon tärkein tehtävä on huolehtia lupauksestaan Antin isälle – pitää tämä erossa vaikeuksista ja ennen kaikkea hengissä. Antti on iloinen ja lottia hymyllään hurmaava kauppamies, joka sälyttää raskaimmat työt Einolle. Kaikessa hiljaisuudessa Antti käy vaihtokauppaa linjojen välissä sattumoisin kohtaamansa venäläissotilaan kanssa. Miehet jatkavat veljeilevää liiketoimintaansa salatuissa yöllisissä tapaamisissa ei-kenenkään maalla. Jotain ankarasti kielletystä kaupankäynnistä tulee sotilaspastori Hiltusen (Kari Hakala) tietoon, mutta tämä luulee, että krusifiksien ja kultahampaiden ilmaantumisessa on ollut kyse "vain" ruumiinryöstämisestä.

Eino joutuu toden ja unen rajalle mieleltään ilmeisen järkkyneen Korpikankaan, entisen lääketieteen ylioppilaan kanssa (Ilkka Heiskanen). Tämä keskustelee vainajien kanssa eikä epäröi kosketella kuolleita. Talviset ruumiiden sulatusrupeamat yöllisessä riihessäkään eivät näytä olevan Korpikankaalle ylivoimainen este.

Jussi-ehdokkuudet ja voitot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiljaisuus oli kolmen eniten Jussi-ehdokkuuksia saaneen elokuvan joukossa. Varsinaiset Jussi-palkinnot sille tulivat miespääosasta (Joonas Saartamo), miessivuosasta (Ilkka Heiskanen), musiikista (Timo Hietala) ja äänisuunnittelusta Olli Huhtanen ja Pietari Koskinen.[3]

Ehdokkuudet Hiljaisuudelle tulivat lisäksi seuraavissa kategorioissa:

  1. YLE Etelä-Karjala: Ylämaa palasi jatkosodan näyttämöksi 4.3.2011. Yle.fi. Arkistoitu 3.6.2011. Viitattu 6.1.2012.
  2. Pätärin talomuseo Ylamaa.fi. Arkistoitu 23.1.2012. Viitattu 6.1.2012.
  3. http://www.nelonen.fi/ohjelmat/jussi-gaala-2012/uutinen/t%C3%A4ss%C3%A4-ovat-jussi-2012-voittajat-katso-lista (Arkistoitu – Internet Archive)