Hildur Larsson

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hildur Sammallahti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hildur Augusta Sammallahti (o.s. Larsson, 9. syyskuuta 1882 Nederkalix, Ruotsi – 3. toukokuuta 1952 Helsinki) oli ruotsalaissyntyinen suomalainen valokuvaaja ja yksi varhaisista Suomen Lapin kuvaajista. Hän työskenteli pääasiassa studiovalokuvaajana Rovaniemellä ja Kemijärvellä, minkä lisäksi hän otti uutiskuvia ja matkusteli kuvaamassa Lapin maisemia.

Metsäntarkastaja Nils Petter Larssonin ja Johanna Margreta Larssonin tyttäreksi Ruotsin Nederkalixissa eli Alakainuussa syntynyt Hildur sai oppia työskentelemällä Kemissä valokuvaaja Mia Greenin studiossa sekä valokuvaamoissa Ruotsin Haaparannalla ja etelämpänä Tukholman seudulla. Vuonna 1905 hän perusti Rovaniemen ensimmäisen valokuvausliikkeen, ja myöhemmin toisen Kemijärvelle. Rovaniemellä hänen oppilaansa oli Lyyli Autti (1898–1950). Isänsä kautta hän tunsi metsäpäällikkö Hugo Richard Sandbergin ja pääsi tämän avulla Kemi-yhtiön metsätöiden vakiokuvaajaksi.

Vuonna 1916 Hildur Larsson avioitui metsänhoitaja Eelis Sammallahden (1884–1956) kanssa. He muuttivat virkataloon Kolarin Sieppijärvelle, ja vaimo lopetti toimintansa valokuvaajana. Vuonna 1925 perhe muutti takaisin Rovaniemelle, ja viimeiset vuotensa Hildur Sammallahti asui Helsingissä. Hän kuoli vuonna 1952.

Sammallahden pariskunnalle syntyi Sieppijärvellä kolme lasta: Rakel (s. 1917), Hilkka (s. 1919) ja Lars (s. 1920). Larsin eli Lassen lapsia ovat valokuvaaja Pentti Sammallahti ja kielitieteilijä Pekka Sammallahti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]