Hiilikondriitti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hiilikondriitti, jossa näkyvät selkeästi jyvät.

Hiilikondriitti on tumma hiilipitoinen kivimeteoriitti, jossa on monesti jyväsiä. Jotkut hiilikondriitit koostuvat pelkästä tummasta aineesta, ja toisissa on jyvästen lisäksi myös kalsium-alumiinirikkaita sulkeumia[1]. Vaikka ovatkin joskus hyvin huokoisia, hiilikondriiteissa on usein paljon metalleja. Hiilikondriitit liitetään yleensä tummiin C-asteroideihin tai näiden sukuisiin[2]. Hiilikondriiteissa on joskus metallin ja kiven lisäksi myös vettä ja orgaanisia aineita.[2][3] Hiilikondriitin tyyppisiä kappaleita on väitetty Maan veden lähteeksi[4]. Niiden on myös arveltu liittyneen elämän syntyynkin. Hiilikondriittien koostumus ja rakenne viittaavat siihen, että ne ovat syntyneet aivan Aurinkokunnan alkuvaiheessa[5]. Vähävetiset hiilikondriitit ovat olleet kuumemmassa kuin runsasvetiset. Maasta löydetyistä meteoriiteista noin 3-4,5 % on hiilikondriitteja[6][7]. Tunnetuimpia hiilikondriitteja ovat Allende, Murchison, Orgueil, Ivuna, Murray, Tagish Lake ja Sutter's Mill.

Mineraaleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiilikondriitit koostuvat pääosin piiyhdisteistä, oksideista ja sulfideista. Tyypillisiä mineraaleja ovat oliviini ja serpentiini.

Vettä ja orgaanisia yhdisteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moniin hiilikondriitteihin on vaikuttanut vesi, joka on virrannut asteroidin läpi sen muodostumisen jälkeen.[2]. Joistain hiilikondriiteista on löydetty jopa aminohappoja[8].

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiilikondriitit jaetaan yleensä kuuteen-kahdeksaan alaryhmään, ja lisäksi vielä luokittelemattomat.

CI[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: CI-kondriitti

CI-kondriitit muistuttavat muita hiilikondriitteja monilta ominaisuuksiltaan, mutta niistä puuttuvat yleensä jyvät. Niissä saattaa olla joitain kalsium-alumiinirikkaita sulkeumia. Ne ovat huokoisia, vesipitoisia ja sisältävät orgaanisia yhdisteitä. Näiden joukossa on mm. aminohappoja ja PAH-yhdisteitä. Mutta niissä on myös runsaasti rautaa lähinnä magnetiittina. Näiden kemiallinen koostumus muistuttaa Auringon koostumusta keveitä aineita lukuun ottamatta. Näiden katsotaan monesti olevan Aurinkokunnan alkuperäisintä kiinteää ainetta. CI-kondriitit ovat syntyneet asteroidivyöhykkeen ulko-osissa melko viilessä, koska ovat pystyneet pitämään haihtuvia aineita.

CM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mighein mukaan nimetty CM-tyyppi on myös rikas vedestä ja orgaanisista yhdisteistä, ja Murchinsonin meteoriittikin luokitellaan usein myös tähän CM-ryhmään. CM-ryhmässä kuitenkin näkyy jyväsiä, on vähemmän vettä ja alumiinirikkaita sulkeumia, kaikki korkeamman lämpötilan merkkejä.

CV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä petrologista tyyppiä 3, eli vain hieman muokkautunut kuumassa ja paineessa.

CK[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CO, CV.

CR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emäkappale lienee asteroidi 2 Pallas.

CH[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runsaasti nikkelirautaa, yli 40 %. Tällöin rautarikkaampia kuin muut kondriitit paitsi CB. patrologinen tyyppi 2-3.

CO[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieniä noin 0,15 mm jyviä, patrologinen tyyppi 3.

CB[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli 50 % rautanikkeliä.

Luokittelemattomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kivesvaara
  2. a b c The Meteorite Museum: Chondrites (englanniksi) Viitattu 29.10.2012.
  3. Wiley Book of Astronomy: carbonaceous chondrite Answers McGraw-Hill Science & Technology Dictionary: carbonaceous chondrite
  4. Carbonaceous Chondrites as Source of Earth’s Water Jul 16 2012, Enrico de Lazaro
  5. Meteoriitti
  6. Bischoff, A.; Geiger, T. (1995). "Meteorites for the Sahara: Find locations, shock classification, degree of weathering and pairing". Meteoritics 30 (1): 113–122.
  7. carbonaceous chondrite Encyclopedia Britannica
  8. Meteoriitit pähkinänkuoressa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.