Higuchi Ichiyō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Higuchi Ichiyō

Higuchi Ichiyō (jap. 樋口 一葉; 18721896), syntymänimeltään Higuchi Natsu(ko) (樋口 奈津), oli japanilainen Meiji-kauden kirjailija. Hän ehti kirjoittaa kaikkiaan 21 pienoisromaania ennen kuolemistaan tuberkuloosiin 24-vuotiaana. Hänen kaiketi kuuluisin teoksensa Takekurabe kuvaa joukon lapsia kasvua ja elämää Tokion köyhissä osissa Yoshiwaran, kaupungin ”punaisten lyhtyjen alueen”, laidalla.

Tokiossa syntyneen Higuchin vanhemmat olivat molemmat sukujuuriltaan talonpoikia, mutta hänen isänsä Noriyoshi oli onnistunut nousemaan hierarkiassa alempaan samurailuokkaan – vain menettääkseen pian aseman Meiji-restauraation myötä, kun samuraiden nauttimat etuoikeudet lakkautettiin vuonna 1869. 14-vuotiaana Higuchi pääsi klassista runoutta opettaneeseen Haginoya-kouluun ja menestyi siellä erinomaisesti.

Vuonna 1889 Higuchin isä kuoli menetettyään ensin omaisuutensa epäonnistuneessa liikeyrityksessä. Perheen lapsista vanhin poika oli kuollut tuberkuloosiin, toinen hylätty suvusta ja kolmas kuollut vauvaikäisenä, ja Higuchin isosisko oli mennyt naimisiin. Niinpä Higuchin vastuulle jäi huolehtia perheen päänä ikääntyvästä äidistään ja pikkusiskostaan. Henkensä pitimiksi perhe lainasi rahaa ystäviltä ja sukulaisilta ja Higuchi toimi Haginoyan koulunjohtajan kodinhoitajana. Uuden idean toimeentulosta Higuchi sai seurattuaan koulutoverinsa Tanabe Tatsukon (myöh. Miyake Kaho) menestystä, kun tämä oli saanut julkaistua novellinsa ”Yabu no uguisu” (1888).

Vuodesta 1887 lähtien Higuchi kirjoitti säännöllisesti päiväkirjaa, jonka avulla hän myös harjoitteli kirjoittamista. Alkuvuosien yksinkertaisista muistiinpanoista päiväkirja kehittyi myöhempinä vuosina huolitellummaksi ja harkitummaksi kokonaisuudeksi, josta Higuchi teki luonnoksiakin ennen lopullista versiota. Päiväkirja julkaistiin postuumisti vuonna 1912.

Ichiyōn kuva on ollut 5000 jenin setelissä vuodesta 2004 lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kyōko Ōmori: ”Higuchi Ichiyō (1872–1896)”. Teoksessa The Modern Murasaki: Writing by Women of Meiji Japan, s. 127–135. toim. Rebecca L. Copeland & Melek Ortabasi. Columbia University Press, 2006. Teos Google Books -palvelussa (viitattu 23.5.2012). (englanniksi)