Hietakaunokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hietakaunokki
Centaurea stoebe habitus.jpeg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Carduoideae
Suku: Kaunokit Centaurea
Laji: stoebe
Kaksiosainen nimi

Centaurea stoebe
L.

Synonyymit
  • Centaurea maculosa
  • Centaurea rhenana
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Hietakaunokki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Hietakaunokki Commonsissa

Hietakaunokki eli reininkaunokki (Centaurea stoebe) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, kaunokkien (Centaurea) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kaksivuotinen ja muistuttaa paljolti ketokaunokkia (Centaurea scabiosa), josta hietakaunokin erottaa mykeröiden koon, kukkien värin ja kehtosuomujen värin perusteella[1].

Hietakaunokki kasvaa noin metrinkorkuiseksi ja sen varsi on runsashaarainen. Hietakaunokin lehdet ovat muodoltaan pariosaiset, syvään hyvin kapeiksi liuskoiksi liuskoittuneet. Hietakaunokin kukinto on monesta mykeröstä koostuva mykeröstö, jossa yksittäiset mykeröt ovat noin 2 cm leveitä. Mykeröiden kukat ovat väriltään aniliininpunaisia tai violetinpunaisia ja laitakukat ovat neuvottomia sekä kehräkukkia suurempia. Kehtosuomut ovat vaaleanruskeita, viisisuonisia ja niiden kärjissä on tummanruskea karvareunus. Hietakaunokin hedelmä on vaaleanruskea ja haivenellinen.[1]

Hietakaunokki kasvaa hiekkaisella maaperällä sekä joutomailla ja on kotoisin Keski-Euroopasta[1]. Suomessa hietakaunokkia on tavattu vain muutaman kerran yli 50 vuotta sitten[2] ja Ruotsissa lajia tavataan harvinaisena Skånessa, Gotlannissa ja Öölannissa[1]. Ruotsissa hietakaunokki on tavattu ensimmäisen kerran vuonna 1909 Skånessa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Sandklint (Centaurea stoebe) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 29.9.2017.
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Reininkaunokki (Centaurea stoebe) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 29.9.2017.