Hidden: source

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hidden: Source
Kehittäjä Calibre Studios
Julkaisija Calibre Studios
Jakelija Steam
Kuvasuhde 4:3, 16:9, 16:10
Pelimoottori Source
Pelimuoto moninpeli
Alusta Windows
Jakelualusta Steam-lataus
Resoluutio 1920x1080
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Hidden: Source on Half-Life 2:n Source -pelimoottorille luotu moninpelimodi. Sen on kehittänyt Calibre Studios ja se niin sanottu kolmannen osapuolen modi, eli sen tekivät yhteisön jäsenet. Pelin ensimmäinen beta-versio julkaistiin 13. kesäkuuta 2005. Modi on ilmainen ja on ladattavissa Steam-palvelun kautta.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950 -luvun alussa, sodan jälkeisissä pyörteissä asekehittely otti aimo harppauksia eteenpäin ja tiedot ihmisen perimätiedosta aukenivat. Ryhmä tiedemiehiä jotka toimivat Infinitum-tutkimuskeskuksessa, huomasivat merkittäviä ilmiöitä, jotka seurasivat DNA-manipulaatiosta. Monet koehenkilöt kuitenkin menettivät henkensä tai järkensä huolimattomien ja moraalittomien kokeiden seurauksena.

1990-luvun puolessavälissä tutkijat olivat tulleet siihen johtopäätökseen, että voisivat viedä tutkimukset seuraavalle tasolle ja kokeilla testiä, jossa koehenkilöön lisättäisiin DNA:ta joka mahdollistaisi kohteen muuttumisen lähes läpinäkyväksi. Tutkijat toivoivat, että tällä tavoin saataisiin luotua täydellinen sotilas. Kuitenkin vuosituhannen vaihteessa huomattiin, että kokeet koehenkilö 617:n parissa johtivat massiivisiin geneettisiin traumoihin, josta seurasi koehenkilön horjuva mielenterveys ja lukuisat geneettisen poikkeavuudet.

Pian tapauksen jälkeen, koehenkilö onnistui pakenemaan tutkimuskeskuksesta. Kansainvälinen eliittiturvallisuus-joukko, I.R.I.S. (Infinitum Research Intercept Squad), on otettu käyttöön, jotta karannut koehenkilö 617, joka tunnettaan nyt nimellä "Hidden", saataisiin kiinni. Samaan aikaan tutkimus on keskeytetty ja Infinitum-tutkimuskeskus kiistää kaiken tiedon geenimanipulaatiosta ja ihmiskokeista.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kaksi puolta, erikoisjoukko I.R.I.S., joka koostuu kommandoista, joilla on aseinaan mm. haulikko, rynnäkkökivääri, pistooleita sekä erilaisia teknisiä apuvälineitä, kuten liiketunnistinsensoreita sekä laserpiste-tähtäimet. Toisella puolella on yksi ainoa vihollinen, Hidden, jolla on asenaan ainoastaan puukko ja muutama kranaatti. Hidden on kuitenkin erittäin ketterä ja pystyykin helposti roikkumaan seinillä ja tekemään puukolla kuolettavia teholyöntejä. Hidden on myös melkein täysin näkymätön ja vaatiikiin pelaajalta erityistä tarkkaivaisuutta huomata Hidden-peli onkin tämän takia erityisen haastava ja jännittävä. Pelin voi luokitella kauhu-peliksi, sillä kentät ovat poikkeuksetta synkkiä ja pimeitä, joka onkin pelin tarkoitus. Pelin sisältö koostuu "roundeista" joiden aikana kommandot yrittävät tappaa Hiddenin ja toisin päin. Pelistä tekee erikoisen se, ettei pelin aikana tiedä, jos taistelutoveri kuolee kuten suurimmassa osassa Half-Life 2:n modeja, vaan on pelaajan velvollisuus ilmoittaa muille pelaajille jos huomaa toverin kuolleen. Yhteistyö onkin peli ehdoton valtti ja luo peliin syvyyttä.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I.R.I.S-joukkueessa pelaajan tehtävänä on alussa valita kahdesta ryhmästä jossa hän voi toimia. Pelaaja voi toimia ns. Assault-ryhmässä tai Support-ryhmässä. Assault-roolissa pelaaja pystyy valitsemaan kaikista pelissä olevista aseista yhden kutakin luokkaa, kun taasen support-hahmo ei pysty valitsemaan kuin kahdesta. Support-hahmo pystyy kuitenkin täydentämään tovereidensa panoksia ja hän saa automaattisesti kolme liiketunnistin-sensoria.

 • Lisävarusteet
  • Laserpiste-tähtäin
  • Taskulamppu
  • Pimeänäkö-lasit
  • Liiketunnistin-sensori
  • Adrenaliini pistos

Hiddenillä on vain kaksi asetta:

 • Veitsi, jossa on kaksi hyökkäys-toimintoa
  • Viilto (kolme osumaa tappaa)
  • Ns. "Pigstick" (Teholyönti, joka tappaa yhdellä iskulla. Isku on kuitenkin epätarkempi, sillä iskun perille menemisessä kestää aikaa)
 • Kranaatteja, joiden lukumäärä riippuu siitä, kuinka monta I.R.I.S.-pelaaja kyseiselle kierrokselle osallistuu
  • 1-2 I.R.I.S.: ei kranaatteja
  • 3-4 I.R.I.S.: 1 kranaatti
  • 5-6 I.R.I.S.: 2 kranaattia
  • 7-8 I.R.I.S.: 3 kranaattia

Hiddenin erikoiskyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiddenillä pelatessa pelaajalla on useita erikoiskykyjä, joita ei voi käyttää I.R.I.S.-joukoilla. Nämä erikoiskyvyt korvaavat Hiddenin suppean asevalikoiman ja näihin kykyihin kuuluukin:

Näkymättömyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hidden on lähes näkymätön, sillä vain pienoinen värähtely ilmassa ilmaisee olennon olemassaolon. Liikkuva Hidden on harjaantuneen pelaajan helppo havaita, mutta paikoillaan ollessaan Hidden on lähes mahdoton huomata.

Loikkiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiddenillä on kyky tehdä valtavia loikkia, jotka mahdollistavat nopean liikkumisen paikasta toiseen, jopa sellaisiin paikkoihin, joihin I.R.I.S.-joukkue ei pääse. Loikkimalla on myös mahdollisuus syöksyä nopeasti vihollisten kimppuun, kuten kyvyn avulla on myös kätevä paeta nopeasti tiukasta paikasta.

Seinällä roikkuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hidden pystyy tarttumaan kiinni lähes jokaiseen pintaan joita pelistä löytyy ja roikkumaan niissä kunnes stamina loppuu. Tämä antaa Hiddenille mahdollisuuden hyökätä vihollisen kimppuun yllättävistä paikoista ja tämän kyvyn avulla hidden pystyy myös pääseemään paikkoihin joihin ei normaalisti olisi asiaa edes loikkimalla.

Aura-näkymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikoillaan ollessaan Hidden voi kytkeä päälle ns. Aura-näkymän, joka toimii lämpökiikareiden tavoin, joka paljastaa I.R.I.S.-sotilaiden olinpaikan, olivatpa nämä vaikka seinän takana. Tämän tilan avulla on myös mahdollista selvittää vihollisen kunto, sillä jos kohde hohtaa vihreänä on tämä hyvässä kunnossa, mutta jos hohde on punainen, on vihollinen lähes kuollut. Tämä ominaisuus mahdollistaa paremman taktikoinnin pelissä, sillä näin hidden voi miettiä mahdolliset uhrit valmiiksi ja hyökätä pahaa aavistamattoman vihollisen kimppuun suoraan nurkaan takaa, ennen kuin tämä kerkeää edes huomata Hiddeniä. Tällä tavalla myös "kämppivien" hahmojen sijainti saadaan selville, eikä peli jää nuohoamaan yhteen roundiin pitkäksi aikaa.

Ruokailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos Hidden tappaa pelaajan viillolla, voi vihollisen ruumista käyttää jälkeenpäin ns. ruokailuun. Tällöin Hiddenin energia lisääntyy pikkuhiljaa, mutta samalla ruumis kulkee Hiddenin mukana ja riepottuu ilmassa, jolloin Hidden on helpompi havaita.

Vahvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hidden pystyy käyttämään vahvuutta nostaakseen laatikoita, tynnyreitä ja vastaavia esineitä, joita voi käyttää vihollisen harhaitukseen tai aseina, jolloin Hidden heittää kyseisellä esineellä vihollista.

Menestys maailmalla ja palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on kerännyt laajalti huomiota erilaisissa pelitapahtumissa ja voittanut useita palkintoja. Peli voitti vuonna 2005 järjestetyssä Mods of 2005 -kilpailuissa Editors' Choice -maininnan parhaasta moninpelistä[1] ja vuotta myöhemmin samaisen kilpailun kunniamaininnan erinomaisen ja painostavan tunnelmansa ansiosta.[2]

Peli osallistui vuonna 2006 Independent Games Festival -tapahtumaan, jossa se otti osaa "Best Mod - Half-Life 2" -kategoriassa[3]. Peli pääsi finaaliin asti, mutta hävisi tiukassa kisassa Dystopia-modille.[1] Peli on huomioitu laajasti myös useissa arvostetuissa pelimaailman julkaisussa ja se on kerännyt positiivista palautetta niin pelaajilta kuin arvostelijoiltakin.[4] Se on valittu myös kuukauden modiksi syyskuussa 2005. [2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]