Hermann Rorschach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hermann Rorschach (8. marraskuuta 1884 Zürich, Sveitsi2. huhtikuuta 1922 Herisau, Sveitsi) oli sveitsiläinen psykiatri ja psykoanalyytikko. Hänet tunnetaan erityisesti nykyäänkin psykologiassa laajassa käytössä olevan Rorschachin musteläiskätestin kehittäjänä. Testiä on käytetty persoonallisuuden, psykoottisten ja neurologisten häiriöiden tunnistamiseksi.[1]

Rorschach oli lapsena kiinnostunut sekä taiteista että tieteestä. Hän opiskeli lääketiedettä Zürichin yliopistossa ja alkoi yliopistossa opiskella myös venäjää. Tuolloin Zürichin yliopisto oli maailman johtavia psykiatrian tutkimuslaitoksia maailmassa.[2] Hänen väitöskirjansa käsitteli musteläiskätestiä. Hän oli ihmetellyt, miksi eri ihmiset näkivät usein aivan erilaisia ​​asioita samoissa musteläiskissä, näytti musteläiskiä koululaisille ja analysoi heidän vastauksiaan.

Rorschach valmistui yliopistosta tohtoriksi vuonna 1912. Seuraavana vuonna hän muutti vähäksi aikaa Venäjälle, jossa hän jatkoi nykyaikaisten psykiatristen menetelmien tutkimista. Tämän jälkeen hän palasi Sveitsiin. Vuonna 1921 hän kirjoitti kirjansa Psychodiagnostik, joka käsitteli musteläiskätestiä.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rorschach kuoli peritoniittiin vain 37-vuotiaana. Hän oli naimisissa Venäjän Kazanista kotoisin olevan Olga Stempelinin kanssa, ja heillä oli kaksi lasta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hermann Rorschach