Hermann Florstedt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hermann Florstedt (8. helmikuuta 18951945[1]) oli SS-upseeri ja Majdanekin keskitysleirin komendantti toisen maailmansodan aikana.

Florstedt syntyi Lothringenissa, kun hänen sotaväessä vääpelinä palvellut isänsä oli komennuksella Bitschin linnoituksessa. Hän liittyi itsekin vapaaehtoisena armeijaan ja taisteli ensimmäisessä maailmansodassa. Sodan jälkeen hän toimi muutaman vuoden ajan demokratiaa vastustaneissa puolisotilaallisissa Stahlhelm-joukoissa. Vuonna 1931 Florstedt liittyi kansallissosialistiseen puolueeseen sekä sen SA-taistelujärjestöön. Vain kuukauden jälkeen Florstedt siirtyi kuitenkin puolueen rinnakkaisiin SS-joukkoihin. Florstedt oli mukana johtamassa SA:n ja SS:n suurhyökkäystä kotikaupunkinsa Eislebenin kommunisteja vastaan helmikuussa 1933, hyökkäyksessä sai surmansa neljä ihmistä ja kymmeniä loukkaantui vakavasti. Natsien noustua valtaan kuukautta myöhemmin Florstedt nimitettiin Eislebenin kaupunginvaltuuston johtoon vastuullaan toisinajattelijoiden väkivaltainen hiljentäminen. Huhtikuussa 1934 SS-kapteenin arvoon ylennettynä hänet siirrettiin Ansbachiin 73. SS-lippukunnan komentajaksi ja elokuussa 1935 edelleen Karlsruheen Reiter-SS:n 14. lippukunnan johtoon SS-everstiluutnanttina. Nopea urakehitys koki kuitenkin kolhun Florstedtin riehuttua humaltuneena poliisiasemalla ja pahoinpideltyään rautatievirkailijaa. Vähempiarvoisiin tehtäviin Kasseliin siirrettynä Florstedt ylennettiin kuitenkin SS-everstiksi huhtikuussa 1938.

Toisen maailmansodan sytyttyä Florstedt liittyi syyskuussa 1939 natsipuolueen asevoimien Waffen-SS:n palvelukseen ja lähetettiin Buchenwaldin keskitysleirille vartijajoukkojen komentajaksi, mutta ajautui pian riitoihin ja siirrettiin hallinnollisiin tehtäviin leirijohtajaksi. Heinäkuussa 1940 Florstedt siirrettiin vastaaviin tehtäviin Sachsenhausenin keskitysleirille mutta palasi takaisin Buchenwaldiin muutamaa kuukautta myöhemmin ja ylennettiin komendantin sijaiseksi. Kesäkuussa 1942 Florstadt siirrettiin Mauthausenin keskitysleirille ja saman vuoden marraskuussa hänet nimitettiin Majdanekin keskitysleirin komendantiksi.

Florstedt pidätettiin lokakuussa 1943 syytettynä kavalluksesta osana Karl Otto Kochiin kohdistunutta laajempaa korruptiotutkintaa, tapausta tutki SS-tuomari Konrad Morgen. Florstedtilla huhuttiin myös olleen suhde Kochin vaimoon Ilse Kochiin. Florstedt tuomittiin kuolemaan ja joidenkin lähteiden mukaan SS teloitti Florstedtin yhdessä Kochin kanssa huhtikuussa 1945 hieman ennen sodan päättymistä. Asiasta ei kuitenkaan ole asiakirjoihin tai silminnäkijähavaintoihin perustuvaa varmuutta ja on myös esitetty hänen selvinneen sodasta hengissä. Itäsaksalainen Thüringer Tageblatt -sanomalehti väitti vuonna 1962 Florstedtin työskennelleen sodan jälkeen rikospoliisina Mainzissa, Länsi-Saksassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Florstedtin kuolemasta on ristiriitaisia tietoja. Kuolinajaksi on esitetty huhtikuuta 1945 (Heinz Höhne: Der Orden unter dem Totenkopf. Die Geschichte der SS. Augsburg 1992, ISBN 3-89350-549-0, sivu 354.) Tutkija Harry Steinin mukaan (Harry Stein: Konzentrationslager Buchenwald 1937–1945. Begleitband zur ständigen historischen Ausstellung. Wallstein, Göttingen 1999, ISBN 978-3-89244-222-6, sivu 51.) Florstedt onnistui pakenemaan teloittajilta. Florstedtin sisar on kertonut, että Florstedt asui hänen luonaan Hallessa vähän aikaa sodan päättymisen jälkeen ja piiloutui sitten.
  2. Karin Orth: Die Konzentrationslager-SS. München 2004. ISBN 3-423-34085-1, sivu 208.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hermann Florstedt