Hentosara

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hentosara
Carexdisperma.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: disperma
Kaksiosainen nimi
Carex disperma
Dewey
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Hentosara Wikispeciesissä

 Commons-logo.svg Hentosara Commonsissa

Hentosara (Carex disperma) on sarakasvien heimoon kuuluva monivuotinen kasvilaji. Hentosara kasvaa noin 20–50 cm korkeaksi ja on kasvutavaltaan löyhästi mätästävä. Hentosaran varret ovat karheita sekä pystyjä tai hieman nuokkuvia. Hentosaran lehdet ovat puolestaan pehmeät, kirkkaanvihreät ja kapeat, vain noin millimetrin levyiset.

Hentosara on yhtäläistähkäinen ja sen kukintona oleva tähkistö koostuu muutamasta, tavallisesti selvästi erillään olevasta, pienikokoisesta tähkästä. Hedekukat ovat kolmiheteisiä ja emikukat kaksiluottisia. Kussakin tähkässä on vain yksi tai muutama pullakko, jotka ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat kypsyessään tummanruskeiksi. Muodoltaan pullakot ovat pitkulaisia, paksuja ja suuodattomia. Hentosara on tuulipölytteinen ja se kukkii heinä-elokuussa.

Hentosaran kasvupaikkoja ovat kosteat ja soistuneet metsät, suot sekä purojen ja ojien varret. Hentosaraa kasvaa laajalti sekä Pohjois-Amerikassa että Euraasiassa. Suomessa hentosaraa kasvaa ympäri maata, joskin harvinaisempana pohjoisimmassa Lapissa. Hentosara on Suomessa silmälläpidettävä (NT) laji.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]