Henry Nottidge Moseley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henry Nottidge Moseley (14. marraskuuta 1844 Lontoo10. marraskuuta 1891) oli englantilainen luonnontutkija ja eläintieteilijä.

Henry Nottidge Moseleyn isä oli kaniikki Henry Moseley. Hän opiskeli taiteita Oxfordissa ja lääketiedettä Lontoon yliopistossa. Vuonna 1881 hän avioitui Amabel Gwyn Jeffreysin kanssa ja heidän poikansa oli Henry Gwyn Jeffreys Moseley[1].

Moseley osallistui luonnontieteilijänä tutkimusretkille Ceyloniin, Kaliforniaan ja Oregoniin. Vuosina 1872–1876 hän oli mukana HMS Challengerin 120 000 kilometrin pituisella valtameripurjehduksella maailman eri valtamerillä. Matkoillaan Moseley keräsi huomattavan määrän näytteitä sekä kuvaili uusia eläinlajeja, linnuista muun muassa filippiinienuunilinnun.[2] Pohjoisenkalliotöyhtöpingviini (Eudyptes moseleyi) on nimetty hänen kunniakseen. Lintujen lisäksi Moseley tutki etenkin niveljalkaisten, nilviäisten ja korallien fylogeniaa.

Vuonna 1879 Moseley nimitettiin Lontoon yliopistoon ja 1881 hänet nimitettiin Oxfordin yliopiston vertailevan anatomian professoriksi. 1879 hänet valittiin Royal Societyn jäseneksi.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • On Oregon (1878)
  • On the Structure of the Sylasteridae (1878)
  • Notes by a Naturalist on the Challenger (1879).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.