Henry Louis Gates

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Louis Gates

Henry Louis "Skip" Gates, Jr. (s. 16. syyskuuta 1950 Piedmont) on yhdysvaltalainen kirjallisuuskriitikko, pedagogi, tutkija, kirjoittaja, toimittaja ja filosofi. Gates toimii professorina Harvardin yliopistossa, jossa hän johtaa Afrikan ja afro-amerikkalaisen tutkimuksen W. E. B. Du Bois -instituuttia. Hän on työskennellyt läheisesti Kwame Anthony Appiahin kanssa toimittaen muun muassa Transition Magazine -julkaisua.

Gates syntyi Piedmontissa, Länsi-Virginiassa. He opiskeli Yalessa ja oli ensimmäinen afro-amerikkalainen, jolle myönnettiin Andrew W. Mellon Foundationin stipendi, jonka turvin hän opiskeli Cambridgen yliopistossa englantilaista kirjallisuutta. Fordin stipendiaattina hän suoritti Ph.D. -tutkinnon.

Clare Collegessa Cambridgessa Gates työskenteli yhdessä nigerialaisen kirjailijan Wole Soyinkan kanssa, vaikka Soyinkalta oli evätty pääsy kirjallisuusosastolle, koska Afrikan kirjallisuutta pidettiin tuolloin Gatesin mukaan "parhaimmillaan, sosiologiana tai sosiaaliantropologiana, mutta ei oikeana kirjallisuutena."[1] Soyinkasta tuli kuitenkin ensimmäinen musta afrikkalainen, jolle myönnettiin Nobelin palkinto. Soyinka jäi vaikuttavaksi mentoriksi Gatesille ja tämän monien töiden kohteeksi. Hän löysi mentorikseen myös muita, jotka jakoivat "yhteisen herkkyyden". Näitä olivat muun muassa Raymond Williams, George Steiner, ja John Holloway.

Akateeminen ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1975 Gates työskenteli Afro-American Studies -osastolla Yalessa sihteerinä ja luennoitsijana sekä apulaisprofessorina. Cornellin yliopistossa hän toimi vuosina 1985–1989. Työskenneltyään Kaksi vuotta Duken yliopistossa hän siirtyi nykyiseen tehtäväänsä englannin professoriksi Harvardiin 1991. [2] Hän johtaa myös W. E. B. Du Bois -instituutin Afrikan ja afro-amerikan tutkimusta.

Afro-amerikkalainen kirjallisuusteoreetikko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuusteoreetikkona ja kirjallisuuskriitikkona Gates yhdistää dekonstruktion perinteiseen afrikkalaiseen kirjallisuuteen; hän ottaa vaikutteita myös strukturalismista, jälkistrukturalismista ja semiotiikasta tekstianalyysiin ja identiteettikysymyksiin. Gates ollut eurosentrisen kirjallisuuden kriitikko ja rohkaissut mustaa kirjallisuutta etsimään esteettisiä juuriaan Afrikasta. Hänen mielestään "kuurous mustan kulttuurin äänelle" johtaa "älylliseen rasismiin."[3] Gates on tuonut näkemystään mustan kulttuurin estetiikasta päätyössään The Signifying Monkey, joka oli vuoden 1989 American Book Award -voittaja.

Vaikka Gates on painottanut mustan kirjallisuuden ja kulttuurin tunnustamista, hän ei ole "separatistisen" kulttuurin kannattaja, vaan mustan kirjallisuuden tunnustaminen on osa globaalia monikulttuurisuutta.

"Every black American text must confess to a complex ancestry, one high and low (that is, literary and vernacular) but also one white and black...there can be no doubt that white texts inform and influence black texts (and vice versa), so that a thoroughly integrated canon of American literature is not only politically sound, it is intellectually sound as well."[3]

Rasismia vastaan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gatesin mukaan separatistinen Afrikka-keskeinen koulutus edistää rasistisia stereotypioita, ja hän pitää "naurettavana" ajatusta, että vain mustat saisivat tehdä afrikkalaista ja afro-amerikkalaista kirjallisuutta. Hänen mielestään "ollakseen asiantuntija ei tarvitse itse näyttää tekemisensä kohteelta".[1] Hän lisää, että "on naurettavaa, jos joku sanoo, ettei pysty nauttimaan Shakespearestä, koska ei ole anglosaksi. Tämä on vulgääria ja rasistista, tuli se mustasta tai valkoisesta suusta."[4]

Gatesin asema kirjallisuusteoreetikkona on kohdannut kritiikkiä mustien separatistien ja perinteisen länsimaisen kirjallisuusteorian välissä. Mustan kirjallisuuden suosimisen pelätään jättävän länsimaisen kirjallisuuden heikompaan asemaan. Mustan separatismin kannattajat pelkäävät valkoisen kirjallisuuden dominoivan Gatesin esittämässä monikulttuurisessa integraatiossa.

Rasistiset piiloasenteet näkyviksi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gates joutui itse todistamaan käytännössä kesällä 2009, että rasistiset asenteet ovat vielä vahvoja USA:ssa, vaikka maassa on musta presidentti. Professori joutui pidätetyksi saapuessaan kotiinsa Kiinan matkalta. Ulkopuolinen ilmoitti poliisille, että kaksi mustaa miestä yrittää reppu selässä tunkeutua asuntoon Harvardin yliopiston alueella. Gates joutui ilmiannon takia autonkuljettajineen pidätetyksi. Gates käänsi tilanteen positiiviseksi siinä mielessä, että yhteiskunnassa vallitsevat piiloasenteet tulivat nyt näkyviin niin, että niistä voi nyt keskustella [5].

Kirjallisuushistoria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuushistorioitsijana, Gates on ollut aktiivinen mustien julkaisujen taltiointiprojektissa (Black Periodical Literature Project)[6] Gates hankki "The Image of the Black in Western Art," kokoelman. Arkistotutkimuksensa tuloksena Gates löysi Our Nig, ensimmäisen mustan kirjailijan Harriet E. Wilson, vuonna 1859 julkaistun teoksen USA:ssa, Tätä seurasi käsikirjoituslöytö The Bondwoman's Narrative samalta aikakaudelta.

Gates on ollut rakentamassa mustan kulttuurin akateemista tutkimusta ja toiminut sosiaalisen, koulutuksellisen, ja intellektuellisen tasa-arvon puolestapuhujana. Hän on kirjoittanut The New York Times -lehteen puolustaen rap-musiikkia ja Sports Illustrated -lehteen mustasta nuorisokulttuurista. 1992 hänelle myönnettiin George Polk -palkinto sosiaalisista kirjoituksistaan The New York Timesissa. Gatesin asiantuntemusta käytettiin oikeusjutussa Floridassa, joka koski rap-yhtye 2 Live Crewin kielenkäyttöä. Gates osoitti, että sanasto, jota syyttäjä väitti loukkaavaksi, oli afro-amerikkalaista alkuperää. Sitä oli käytetty peleissä ja kirjallisuudessa ja tulisi suojata.

Monikulttuurinen sukupuu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gates on toiminut tuottajana African American Lives (2006) ja African American Lives 2 (2008) sarjoissa, joissa nimekkäiden afroamerikkalaisten sukupuuta on etsitty DNA-testein. Gatesille on selvinnyt hänen oma, osittain eurooppalainen sukupuunsa (50 %). Hän on irlantilaisen kuninkaan Niallin ja nigerialaisen Yoruba-kansan jälkeläinen.

Kunniamaininnat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gates nimettiin MacArthur Fellowksi vuonna 1981 ja listattiin Time-aikakauslehdessä yhdeksi “25 vaikutusvaltaisesta amerikkalaisesta” vuonna 1997. Vuonna 2006, Gates Alphonse Fletcher Jr. oppituolin professoriksi Harvardissa. Tammikuussa 2008,hän oli perustamassa The Root, verkkoportaalia The Washington Post Companylle. Gates on Fletcher Foundation puheenjohtaja, ja Council on Foreign Relations. Hän on monissa johtokunnissa, kuten New York Public Library, Jazz at Lincoln Center, The Aspen Institute, The Brookings Institution, The Studio Museum of Harlem, The NAACP Legal Defense Fund, HEAF (the Harlem Educational Activities Fund) ja Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences, Stanfordissa, Kaliforniassa.[2]

Vuonna 2002 National Endowment for the Humanities valitsi Gates Jefferson-luennoitsijaksi, joka on Yhdysvaltain liittovaltion korkein kunnianosoitus humanismin alalla.[7] Gates' luento oli nimeltään "Mister Jefferson and the Trials of Phillis Wheatley"[8] se pohjautui hänen kirjaansa The Trials of Phillis Wheatley.[9]

Vuonna 2006 Gates kutsuttiin Sons of the American Revolution -järjestöön, kun hän oli selvittänyt sukulaisuutensa John Redmaniin, vapaaseen mustaan taistelijaan, joka oli osallistunut Amerikan sisällissotaan.

Harvard-alueella hampurilaisravintola (Mr. Bartley's Burger Cottage) tarjoaa professori Skip Gatesin hampurilaisia, joiden päällä on ananasta ja teriyaki-kastiketta.

Kirjat (kirjailija)
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Figures in Black: Words, Signs, and the "Racial" Self. New York: Oxford University Press, 1987. ISBN 019503564X.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: The Signifying Monkey. New York: Oxford University Press, 1988. ISBN 0195034635.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Loose Canons: Notes on the Culture Wars. New York: Oxford University Press, 1992. ISBN 0195075196.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Colored People: A Memoir. New York: Alfred A. Knopf, 1994. ISBN 0679421793.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: The Future of the Race. New York: Alfred A. Knopf, 1996. ISBN 067944405X.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: The Norton Anthology of African American Literature. W. W. Norton, 1996. ISBN 0393040011.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Thirteen Ways of Looking at a Black Man. New York: Random House, 1997. ISBN 0679457135.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Wonders of the African World. New York: Alfred A. Knopf, 1999. ISBN 0375402357.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: The African American Century: How Black Americans Have Shaped Our Century. New York: Free Press, 2000. ISBN 0684864142.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: The trials of Phillis Wheatley: America's first Black poet and her encounters with the founding fathers. New York: Basic Civitas Books, 2003. ISBN 0465027296.
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Finding Oprah's Roots: Finding Your Own. New York: Crown, 2007. ISBN 9780307382382.
Kirjat (toimittaja)
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience. New York: Basic Civitas Books, 1999. ISBN 0465000711.
 • Crafts, Hannah & Gates, Henry Louis, Jr.: The Bondwoman's Narrative. New York: Warner Books, 2002. ISBN 0446690295.
 • Gates, Henry Louis, Jr. and Hollis Robbins. (2004) Searching for Hannah Crafts: Essays in the Bondwoman's Narrative. New York: Basic/Civitas. ISBN 0465027148
 • Gates, Henry Louis, Jr. (2008) The African American national biography, New York, NY : Oxford Univ. Press, ISBN 9780195160192
 • Gates, Henry Louis, Jr.: Lincoln on Race and Slavery. Princeton, NJ: Princeton University Press, 2009. ISBN 9780691142340.
Artikkelit
 • From Great Zimbabwe to Kilimatinde, BBC/PBS, Great Rail Journeys -ohjelman jakso, Kertoja ja käsikirjoittaja, BBC/PBS, 1996.
 • The Two Nations of Black America, Juontaja ja käsikirjoittaja, Frontline-ohjelman jakso, WGBH-TV, 11.2.1998.
 • Leaving Eldridge Cleaver, WGBH, 1999
 • Wonders of the African World, PBS, 25.-27.10.1999 (kuusiosainen sarja) (Esitetty nimellä Into Africa BBC Two -kanavalla Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa, kesä 1999)
 • America Beyond the Color Line, Juontaja ja käsikirjoittaja, (neliosainen sarja) PBS, 2004.
 • African American Lives, Juontaja ja kertoja, PBS, helmikuu 2006
 • African American Lives 2, Juontaja ja kertoja, PBS, helmikuu 2008
 • Looking For Lincoln, Juontaja ja kertoja, PBS, helmikuu 2009
 • Appiah, Anthony & Gates, Henry Louis, Jr: Microsoft Encarta Africana Comprehensive Encyclopedia of Black History and Culture. Redmond, WA: Microsoft Corp, 1999. ISBN 0735600570. [10]
 1. a b Bruce Cole. "Henry Louis Gates, Jr. Interview", National Endowment for the Humanities, 2002. Luettu 2007-01-04. Archived from the original on 2006-12-09. 
 2. a b History of American Civilization Program: Henry Louis Gates, Jr. 2008. Harvard University. Viitattu 7.8.2008.
 3. a b Black History - Biographies - Henry Louis Gates Thomson Gale. Viitattu 4.1.2007.
 4. Clarke, Breena and Susan Tifft "A 'Race Man' Argues for a Broader Curriculum: Henry Louis Gates Jr. Wants W.E.B. Dubois, Wole Soyinka and Phyllis Wheatley on the Nation's Reading Lists, As Well As Western Classics like Milton and Shakespeare." Time: 137(16). 22 April 1991: 16.
 5. http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-gates23-2009jul23,0,4676184.story Black professor's arrest continues to rattle Boston area
 6. W. E. B. Du Bois Institute: Black Periodical Literature Project 2008. Harvard University. Viitattu 7.8.2008.
 7. Jefferson Lecturers (Arkistoitu – Internet Archive) at NEH Website (retrieved January 22, 2009).
 8. Henry Louis Gates,"Mister Jefferson and The Trials of Phillis Wheatley," (Arkistoitu – Internet Archive) text of Jefferson Lecture at NEH website.
 9. Henry Louis Gates, The Trials of Phillis Wheatley: America's First Black Poet and Her Encounters with the Founding Fathers (Basic Civitas Books, 2003), ISBN 0465027296.
 10. Encarta Africana, the First Comprehensive Encyclopedia Of Black History and Culture, Launches Today Microsoft 8.1.1999

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]