Henry Gray

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Gray
Henkilötiedot
Syntynyt1827
Belgravia, Lontoo
Kuollut13. kesäkuuta 1861 (34 vuotta)
Belgravia, Lontoo
Koulutus ja ura
Tutkinnot St. George’s Hospital, Lontoon yliopisto
Tutkimusalue anatomia
Tunnetut työt Grayn anatomia
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Henry Gray (1827–1861) oli brittiläinen anatomisti ja kirurgi, jonka tunnetuin teos on Grayn anatomia (Henry Gray's Anatomy of the Human Body).

Toukokuussa 1845 Gray aloitti opintonsa Lontoon yliopistoon kuuluvassa opetussairaalassa St. George’s Hospitalissa, jossa hänen kuvattiin opiskelevan hitaalla, mutta huolellisella ja järjestelmällisellä metodilla.

Vuonna 1848 vielä opiskellessaan Graylle myönnettiin kolmivuotinen apuraha Royal College of Surgeons of Londonilta hänen esseensä “The Origin, Connexions and Distribution of nerves to the human eye and its appendages, illustrated by comparative dissections of the eye in other vertebrate animals” julkaisemisen vuoksi.

Vuonna 1852 Henry Gray valittiin 25-vuotiaana Royal Society -tiedeakatemian jäseneksi, ja seuraavana vuonna hän sai 300 guineaa tutkimuksestaan pernan rakenteesta ja tarkoituksesta.

Vuonna 1858 Gray julkaisi ensimmäisen painoksen anatomiaa käsittäneestä teoksestaan, joka sisälsi 750 sivua ja 363 piirrosta. Apua teoksen tekemiseen Gray sai taitavalta piirtäjältä ja St. Georgen luennoitsijalta tohtori H. V. Vandyke Carterilta. Ensimmäinen painos oli omistettu sir Benjamin Collins Brodielle. Teoksen toinen painos ilmestyi vuonna 1860.

Henry Gray työskenteli museon kuraattorina ja anatomian luennoitsijana St. Georgen opetussairaalassa, ja vuonna 1861 hän oli ehdolla kirurgian apulaislääkäriksi. Hoidettuaan erästä sukulaistaan Gray sairastui isorokkoon, jonka seurauksena hän kuoli 34-vuotiaana.

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.