Henrik Hassel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henrik Hassel

Henrik Hassel (12. marraskuuta 1700 Jomala18. elokuuta 1776 Turku) oli ahvenanmaalainen kaunopuheisuuden professori, kanslianeuvos ja lintutieteilijä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henrik Hasselin isä, myös Henrik Hassel, toimi Jomalan kappalaisena ja Karjaan kirkkoherrana. Isoviha ajoi papin perheineen pakosalle Ruotsin Strängnäsiin 1714. Henrik pantiin Strängnäsin lukioon, josta hän 1718 lähti opiskelemaan Uppsalan yliopistoon, ja opiskeli siellä kahdeksan vuotta. 1726 maisteri Hassel muutti Turkuun ja aloitti opinnot Turun Akatemiassa. 1728 hänelle myönnettiin sielläkin maisterin arvo. Hänet nimitettiin akatemian kaunopuheisuuden professoriksi samana vuonna. Uransa aikana Hassel toimi viidesti akatemian rehtorina. Kanslianeuvos hänestä tehtiin 1773. Hän vetäytyi tehtävistään 1775. Hänet on haudattu Turun tuomiokirkkoon 20. elokuuta 1776.[1]

Hassel oli kahdesti avioliitossa: ensin Catharina Merumanin kanssa, jonka isä oli pankinjohtaja, ja toistamiseen vuonna 1762 Christina Margareta Palénin kanssa, joka oli professori Steenmanin leski. Hassel omisti lukuisia kartanoita ja maatiloja Kaarinassa ja Piikkiössä.

Vuonna 1741 Hassel ohjasi Gregorius Halleniuksen opinnäytteen Mynämäen pitäjästä, joka on yksi varhaisimmista pitäjänkuvauksista. Siihen sisältyy luettelo Mynämäessä tavatuista lintulajeista (Dissertatio gradualis Wirmoensis in Finlandia territorii memorabilis).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehikoinen, Esa; Lemmetyinen, Risto; Vuorisalo, Timo & Kivistö, Sari 2009: Suomen lintutieteen synty – Turun Akatemian aika. Faros, Turku. Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä. ISBN 978-952-5710-04-5

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]