Henri Désiré Landru

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henri Désiré Landru

Henri Désiré Landru (12. huhtikuuta 1869 Pariisi, Ranska25. helmikuuta 1922 Versailles, Ranska) oli ranskalainen sarjamurhaaja, "Ranskan ritari Siniparta", joka muistetaan varakkaiden leskirouvien viettelemisestä ja murhaamisesta.

Landru syntyi 1869 pariisilaiseen työläisperheeseen. Hän palveli neljä vuotta Ranskan armeijassa aliupseerina ja ryhtyi sen jälkeen pikkuliikemieheksi. Hän kokeili onneaan rikollisena ja toimeenpani pieniä huijauksia, joiden kohteina olivat tavallisesti varakkaat leskirouvat. Landru tuomittiin oikeudessa useita kertoja ja istui vankilassa useaan otteeseen. Hän meni myös naimisiin ja sai neljä lasta, mutta liitto päättyi asumiseroon.

Vuonna 1914 Landru alkoi julkaista pariisilaisissa sanomalehdissä kontakti-ilmoituksia. Hän esiintyi tavallisesti vakavaraisena keski-ikäisenä leskimiehenä joka halusi tavata leskirouvia "vakavin aikomuksin". Koska ensimmäinen maailmansota oli syttynyt ja rintamalla kaatui paljon ranskalaisia miehiä, kotirintamalla oli runsaasti leskiä Landrun huijattavaksi. Tavattuaan lupaavan, rikkaan leskirouvan Landru pyrki viettelemään tämän ja pääsemään käsiksi tämän varallisuuteen. Onnistuttuaan tässä hän tappoi naisen (todennäköisimmin kuristamalla) ja poltti tämän pilkotun ruumiin uunissaan.

Vuosien 1914 ja 1918 välillä Landrun uhriksi joutui kymmenen leskeä sekä yhden naisen teini-ikäinen poika. Hän vaihtoi henkilöllisyyttään niin usein, että virkavalta ei kyennyt pääsemään hänen jäljilleen, ja hänen uhrinsa merkittiin kadonneiksi poliisin kirjoihin. Vuonna 1919 Landru viimein vangittiin, kun erään hänen uhrinsa sisar onnistui johdattamaan poliisit hänen jäljilleen.

Aluksi Landrua syytettiin ainoastaan kavalluksesta. Hän ei suostunut puhumaan poliiseille, eikä hänen uhriensa ruumiita pitkällisistä etsinnöistä huolimatta löydetty. Poliisi sai kuitenkin haltuunsa Landrun muistiinpanoja, joihin tämä oli listannut uhriensa nimiä, ja niiden perusteella Landrua vastaan voitiin nostaa syyte yhdestätoista murhasta. Oikeus totesi hänet syylliseksi ja tuomitsi kuolemaan. Henri Désiré Landru teloitettiin giljotiinilla Versailles'n vankilassa 25. helmikuuta 1922.

Landru oli myös esikuvana Charles Chaplinin elokuvan Ritari Siniparta päähenkilölle monsieur Verdoux'lle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Charles Chaplin: Oma elämäkertani (WSOY 1964)