Henneken kuntoluokitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Numeroituna järjestyksessä alueet, joille hevosen ylimääräinen rasvakudos kertyy. Kuvan hevonen ei ole hyväkuntoinen, mutta ei myöskään laiha tai lihava. Sen kuntoluokka on 6.

Henneken kuntoluokitusjärjestelmä hevoselle on numeerinen asteikko, jolla ilmaistaan rasvan määrää hevosen kehossa. Se on kehitetty 1980-luvun alussa tohtori Don Henneke Teksasin A&M Yliopistossa[1]. Se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1983 Henneken (et. al.) tutkimuksessa, jossa vertailtiin kuntoluokituksen, vartalonmittojen ja rasvaprosentin yhteyttä tammoilla.[2] Henneken luokitus on standardoitu järjestelmä, jota voidaan käyttää kaikenrotuisille hevosille ilman erikoislaitteita silmämääräisesti ja tunnustelemalla. Asteikon arvot ovat välillä 1-9, jossa yksi on erittäin laiha ja yhdeksän on erittäin lihava; ihanteellinen luokitus useimmille hevosille on 4-6.

Kuntoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokka
Kuvaus Määritelmä[3] Kuva
1 Erittäin laiha Erittäin nälkiintynyt. Ei havaittavaa rasvakudosta. Lonkan kulmat, peräkannikat, kylkiluut, nikamat ja hännäntyvi erottuvat selvästi. Olan, sään ja kaulan luusto erottuu.
2 Hyvin laiha Nälkiintynyt. Vähän rasvakudosta selässä. Lonkan kulmat, peräkannikat, kylkiluut, nikamat ja hännäntyvi erottuvat. Lavan, sään ja kaulan luusto erottuu juuri ja juuri.
3 Laiha Rasvakudosta selässä noin okahaarakkeen puoleen väliin. Nikamat ja kylkiluut erottuvat. Peräkannikka erottuu pyöreähkönä, lonkan kulmat juuri ja juuri. Lavan, sään ja kaulan rakenne korostunut.
4 Laihanpuoleinen Selkäranka ja kylkiluut erottuvat hieman. Hännäntyvellä rasvakudosta. Lonkan kulma ei erotu. Lapa, säkä ja kaula hoikat mutta eivät ilmeisen kuihtuneet.
5 Kohtalainen Selän rasvakerros okahaarakkeiden korkuinen, eli selkäranka ei erotu ulkonemana tai urana. Kylkiluut eivät erotu näkyvästi, mutta helpot tuntea. Sään okahaarakkeet eivät erotu. Lapa ja kaula liittyvät vartaloon sulavasti.
6 Lihavanpuoleinen Selän rasvakudos saattaa olla hieman okahaarakkeita korkeampi. Kyljissä pehmeähkö rasvakerros, hännäntyvi pehmeä. Alkavia rasvakertymiä sään ja kaulan sivuilla sekä lavan takana.
7 Lihava Selän rasvakudos saattaa olla okahaarakkeita korkeampi. Kyljet lihaisat, mutta kylkiluut voi vielä tuntea yksitellen. Hännäntyvi pehmeä, rasvakertymiä kaulan ja sään sivuilla sekä lavan takana.
8 Hyvin lihava Selässä rasvakudoksen muodostama pitkittäisuurre. Kylkiluita vaikea tuntea, hännäntyvi hyvin pehmeä. Kaula selvästi paksu. Sään sivut ja lavan taukset ihran täyttämät. Rasvakertymää sisäreisillä.
9 Erittäin lihava Selässä selkeä pitkittäisuurre. Kyljillä rasvaa epätasaisena kerroksena. Pullistuvia rasvatyynyjä hännäntyvellä ja kaulalla sekä sään ja lavan alueilla. Sisäreidet saattavat hangata toisiaan. Kuve ihran täyttämä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jutta Makkonen ja Alisa Bragge: Ylipaino suomenhevosen terveysriskinä, s. 38 ja 39. Oulun ammattikorkeakoulu, 2017. Teoksen verkkoversio (viitattu 15.10.2018).
  2. "Relationship between condition score, physical measurements and body fat percentage in mares." (October 1983). Equine Veterinary Journal 15 (4): 371-2. doi:10.1111/j.2042-3306.1983.tb01826.x. PMID 6641685. 
  3. Suomen Hevostietokeskus ry, Hevosten terveydeksi -hanke: [http://www.hevostietokeskus.fi/uploads/files/Suomen_Hevostietokeskus_Hevosten_ruokintakoulu_Ohje-2_A4_15_02_19_net_SUOJATTU.pdf Hevosten ruokintakoulu, Ohje 2 Hevosen lihavuuskunnon määritys] (pdf) hevostietokeskus.fi. Arkistoitu 27.12.2016. Viitattu 15.10.2018.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Henneke horse body condition scoring system
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.