Henkilökohtainen oppimisympäristö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henkilökohtainen oppimisympäristö on oppimisympäristö, jossa oppilas hallitsee omaa oppimistaan. Henkilökohtaisessa oppimisympäristössä:

  • oppilas asettaa itselleen oppimistavoitteet
  • oppilas hallitsee oppimisensa sisältöä ja prosessia
  • oppilas kommunikoi toisten kanssa oppimisprosessinsa aikana

PLE (Personal Learning Environment) voi muodostua yhdestä tai useammasta alijärjestelmästä: se voi olla sovellusohjelma yhdellä koneella tai www-pohjainen sovellus.

PLE-ympäristöön voidaan integroida monia "Web2.0"-teknologioita kuten blogeja, wikejä, RSS-syötteitä, Twitter, Facebook jne. Stephen Downes on kuvannut PLE:tä näin "... yksi noodi nettisisällöissä, yhdistettynä muiden opiskelijoiden käyttämiin noodeihin ja sisällöntuotantojärjestelmiin. Tulos ei ole instituution ylläpitämä järjestelmä, vaan henkilökohtainen oppimiskeskus, jossa sisältöjän uudelleenkäytetään ja -järjestetään opiskelijan omien tarpeiden ja mielenkiinnon mukaan. Tulos ei todellakaan ole yksittäinen sovellus, vaan kokoelma yhteensopivia sovelluksia, kyseessä on ympäristö, ei niinkään järjestelmä." [1]

PLE-konsepti sisältää tärkeän integraation formaalin ja informaalin oppimisen episodien muuttumisen yhdeksi osaamiseksi. Sosiaalinen verkosto voi rikkoa institutionaaliset rajat. Ja verkon protokollien käyttö integroi joukon resursseja henkilökohtaisesti hallittuun tilaan.

PLE on varsin uusi termi ja se tuo viimeisen näkökulman E-oppimiseen, jonka juuret juontavat vanhoihin järjestelmiin kuten Colloquia, ensimmäiseen peer-to-peer www-palveluun ja Ali Jafarin Epsilen-ympäristön ilmiöön ja Dave Toshin sekä Ben Werdmullerin Elgg-järjestelmään ja Pebble Learningin kehittämään PebblePADiin. Nämä vaihtoehtoiset järjestelmät kehitettiin samaan aikaan oppimisjärjestelmän Learning Management System, joka on institutionaalisesti keskitetty oppimisen näkökulmasta toisin kuin PLE.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]