Helsinki-Malmin lentoasema

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helsinki-Malmin lentoasema
Helsingfors-Malm flygplats
IATA
HEM
ICAO
EFHF
Helsinki-Malmin lentoasema
Helsinki-Malmin lentoasema
Sijainti Helsinki
Koordinaatit 60°15′14″N, 025°02′39″E
Tyyppi julkinen
Ylläpitäjä Finavia
Valmistumisvuosi 1936
Korkeus 17 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Helsinki – 10 km
Kiitotiet
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
18/36 1 280 30 asfaltti
09/27 1 024 30 asfaltti
Matkustajamäärä (2010) 50
Huomioita
Lähteet AIP[1]
Tilastot[2]
www.finavia.fi
Helsinki-Malmin lentoasema vuonna 2006.
Pienlentokoneita ja helikoptereita Malmin lentoasemalla.
Malmin lentoaseman kiitotiet ilta-auringossa.

Helsinki-Malmin lentoasema (usein lyhyesti Malmin lentokenttä) on lentoasema Malmin kaupunginosassa Koillis-Helsingissä noin kymmenen kilometriä Helsingin keskustasta koilliseen. Vuonna 1936 valmistunut lentoasema oli vuoteen 1952 saakka Helsingin päälentoasema lukuun ottamatta vuosia 1944–1946, jolloin kenttä oli valvontakomission hallinnassa. Tuona aikana päälentoasemana toimi Hyvinkään lentokenttä. Vuoteen 1946 saakka Helsinki-Malmin lentoaseman alue kuului Helsingin maalaiskuntaan ja sen jälkeen Helsingin kaupunkiin.

Nykyisin lentoaseman toiminta koostuu lentokoulutuksesta, yleisilmailusta ja viranomaislennoista. Laskeutumisten määrällä mitattuna Helsinki-Malmin lentoasema on Helsinki-Vantaan jälkeen Suomen toiseksi vilkkain.[2] Finavian mukaan vuonna 2012 Helsinki-Malmin lentoasemalle tehtiin yli 38 000 lentoonlähtöä ja laskeutumista. Malmin lentokenttäalueen pinta-ala on 138 hehtaaria.

Helsingin kaupunki on pitkään suunnitellut Malmin lentoaseman sulkemista ja sen maa-alueen ottamista asuntorakentamiseen. Kentän lakkauttaminen on kuitenkin ollut hyvin kiistanalainen hanke, eikä sen tulevaisuudesta ole varmuutta. Suomen valtiolla on Helsingin kaupungin kanssa lainvoimainen maanluovutussopimus, joka on voimassa vuoteen 2034.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin ensimmäinen lentokentän, Helsingin lentoaseman, rakennustyöt alkoivat vuonna 1935 ja se valmistui toimintakuntoon Helsingin maalaiskunnan Malmin alueella olevalle Tattarisuolle vuonna 1936. Kenttäalue oli hyvin vetistä ja sen muokkaaminen lentokentäksi oli vaikeaa. Väliaikaiseen käyttöön kenttä otettiin 16. joulukuuta 1936. Ensimmäisenä laskeutui lentomestari Urho Heiskalan ohjaama VL Tuisku, toisena Suomen Ilmapuolustusliiton De Havilland Moth ”Pilvetär” (OH-ILD) ohjaimissaan everstiluutnantti Ahonius. Varsinaisen lentoliikenteen avasi kolmas kone, Ernst Rollin lentämä ruotsalaisen Aerotransportin Junkers Ju 52 ”Södermanland”.[3] Aero O/Y:n, nykyisen Finnairin, lentokoneet muutettiin kellukkeilta pyörille viipymättä, ja ne siirtyivät yleisilmailukoneiden kanssa uudelle kentälle. Vuonna 1937 kentän pinta käsiteltiin öljyimeytyksellä ruiskuttamalla siihen kaksi kilogrammaa öljyä neliömetrille[4] muun muassa pölyämisen vähentämiseksi. Samana vuonna kentälle asennettiin Telefunken-yhtiön valmistamat mittarilähestymislaitteet. Dag Englundin ja Vera Rosendahlin suunnittelema, funktionalistista tyyliä edustava terminaalirakennus valmistui vuonna 1938,[5][6] ja lentoaseman juhlalliset avajaiset pidettiin 15. toukokuuta 1938. Marsalkka Mannerheim osallistui Malmin lentoaseman vihkiäisiin. Kesällä 1939 kiitotiet ja kenttärakennusten edusta kestopäällystettiin paikalla valetuilla betonilaatoilla.

Malmin lentokenttä suunniteltiin alusta lähtien kansainväliseksi lentoasemaksi yhtenä ensimmäisistä maailmassa. Sen kautta Helsinkiin ja Helsingistä voitiin matkustaa paljon aiempaa nopeammin. 1930-luvun lopulla kotimaan reitit kattoivat jo suurimmat kaupungit, ja vuonna 1940 lentämällä pääsi aina Petsamoon saakka.

Talvisota keskeytti siviili-ilmailun Malmilla, ja kenttä siirtyi ilmavoimien käyttöön. Siviililentotoiminta hoidettiin muilta kentiltä. Jatkosodassa Malmilta lennettiin sekä siviililiikennettä että sotilaslentoja. Kun jatkosota päättyi syyskuussa 1944, lentoasema siirtyi liittoutuneiden valvontakomission haltuun ja palautettiin takaisin suomalaisten hallintaan vasta vuoden 1946 lopussa.

Sodan aikana ilma-alukset olivat kehittyneet suuremmiksi ja painavammiksi, ja sodan jälkeen matkustajalentokoneteollisuus ja -lentotoiminta alkoivat kukoistaa. Tämä asetti myös Malmin lentoaseman uuden tilanteen eteen. Huomattiin, että syvään savikkoon alun perin soiselle maaperälle rakennetut kiitotiet vaatisivat huomattavia taloudellisia panostuksia, jotta ne kestäisivät entistä suurempien koneiden aiheuttaman rasituksen. Kustannuslaskelmat osoittivat, että kiitoteiden pidentäminen, paaluttaminen ja muut vahvistavat työt tulisivat liian kalliiksi, joten suunnitelmista luovuttiin.

Suomeen saatiin uusi kansainväliset mitat täyttävä kenttä vuonna 1952, kun nykyinen Helsinki-Vantaan lentoasema valmistui Seutulaan. Kaikki säännöllinen lentoliikenne siirtyi Malmilta asteittain uudelle kentälle. Malmin kenttä toimi vielä useita vuosia kaupallisen ilmailun uuden aluevaltauksen, seuramatkojen palveluksessa.

Tämän jälkeen Malmista kehittyi Suomen johtava lentäjien koulutuskeskus ja pääkaupunkiseudun yleisilmailukenttä. Malmi kuitenkin palveli Finnairin aikataulunmukaista kotimaan lentoliikennettä useiden viikkojen ajan virkamieslakon aikana 1986, jolloin Helsinki-Vantaan lentoasema oli suljettuna.[7] Kansainväliseen valokeilaan Malmin lentoasema palasi hetkeksi toukokuussa 1987, jolloin Mathias Rust lähti sieltä kuuluisalle lennolleen Punaiselle torille.[8]

Lentäjäkoulutuksen keskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Helsinki-Malmin lentoasema on yleisilmailukäytössä. Asemalla toimii useita kaupallisia ilmailualan yrityksiä muun muassa yleisölennätys-, taksilento-, lentokonevuokraus-, helikopterivuokraus-, laskuvarjohyppy-, kuumailmapallolento- ja lentokoulutusyrityksiä sekä useita ilmailukerhoja. Suomen Ilmailuliitto järjesti Malmilla moottorilentokursseja ensi kertaa jo kesällä 1953. Pääkaupunkiseutu oli Suomen ilmailuharrastuksen kannalta keskeistä aluetta, joten Ilmailuliitto halusi keskittää koulutustoimintansa Helsinkiin.

Malmin lentokenttä on ensisijaisesti profiloitunut ammattilentäjäkoulutukseen ja ammattimaiseen lentotoimintaan. Kaikesta liikenteestä koulutuslentoja on 75–80 prosenttia,[9] ja vuonna 2002 Helsinki-Malmin lentoasemalla koulutettiin puolet kaikista Suomen lentäjistä ja kaksi kolmasosaa ammattilentäjistä.

Harrasteilmailun osuus on noin 20 prosenttia kentän toiminnasta. Harrastelentäjiä on Malmilla noin 700. llmailutoimintaa tukevissa yhdistyksissä ja lentokerhoissa lisäksi useita tuhansia jäseniä. Moottorilentämiseen liittyviä ilmailukerhoja ovat Malmin Ilmailukerho ry (MIK), Ilmailukerho Poutahaukat ry, Polyteknikkojen Ilmailukerho ry (PIK) ja Espoon Moottorilentäjät (ESMO). Malmin Ilmailukerhossa on noin 400 jäsentä, Espoon Moottorilentäjissä noin 100 jäsentä ja Poutahaukoissa noin 30 jäsentä. Ilmailukerhot palvelevat jäseniään tarjoamalla lentokoulutusta jäsenilleen. Moottorilentokerhoilla on lentokoulutuslupa (PTO = Pilot Traning Organisation). Malmilla toimii myös Lennokkikerho RAKU ry sekä Laskuvarjohyppykerho Skydive Finland ry. Laskuvarjohyppyjä tehtiin 13 500 vuonna 2013. Harrasteilmailu ei kuitenkaan ole Malmin kentän tärkein käyttötarkoitus.

Turvallisuuspoliittinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malmin lentokenttä palvelee viranomaislentoja. Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen Helsingin vartiolentueen tukikohta on Malmilla[10].

Malmin lentoasema toimii poikkeustilanteissa myös Helsinki-Vantaan lentoaseman varakenttänä kevyemmälle kalustolle. Suurille liikennelentokoneille Malmin lentoasema ei sovellu. Helsinki tarvitsee varakentän myös Suomen ja Helsingin turvallisuuspoliittisista syistä. Poikkeusolosuhteissa (mm. virkamieslakko) ja kriisitilanteissa varakenttää tarvitsevat Suomen ilmavoimat, rajavartiolaitoksen vartiolentolaivue (pelastushelikopterit) ja muut viranomaistahot. Malmi toimii poikkeusolojen huoltovarmuuden takia varakenttänä.

Elinkeinopoliittinen ja taloudellinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin kaupungin taloudelle Helsinki-Malmin lentoasema tarjoaa merkittävän ilmailuklusterin ja työpaikkakeskittymän, jossa toimii 30 yksityistä kaupallista ilmailualan yritystä ja neljä julkista toimijaa: Rajavartiolaitos, Tulli, Finavia Oyj ja Helsingin Pelastuslaitos. Vuonna 2005 Helsinki-Malmin lentoaseman yritykset työllistivät 473 henkilöä, joista 348 vakituisia ja 125 sivutoimisia. Lentoaseman yritysten liikevaihto oli yhteensä 33 miljoonaa euroa. Malmin yritykset tuottavat valtiolle verotuloja (arvonlisävero, yritysvero, tulovero, pääomavero).[11]

Malmin lentokentältä valmistuvat 30 liikennelentäjää maksavat 130 000 euron koulutuksestaan arvonlisäveroa valtiolle lähes miljoona euroa vuodessa. Veropotin kasvattavat moninkertaiseksi Malmilla vuosittain koulutettavat runsaat sata yksityislentäjää ja yli 50 harrasteilmailijaa. Pelkästään lentopolttoaineita Malmilla tankataan vuosittain yli 1,4 miljoonaa litraa, mistä valtiolle kertyy pelkästään arvonlisäveroa noin puoli miljoonaa euroa.

Malmin lentokenttä on edistänyt merkittävästi pääkaupungin kansainvälistä ja kansallista saavutettavuutta ja elinkeinoelämälle korvaamattomia liikenneyhteyksiä, jotka ovat olennaisen tärkeä kilpailuvaltti. Liikemiehet voivat lähteä Malmilta ja laskeutua Malmille oman aikataulunsa mukaan.

Matkailullinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malmin lentoasema ja hyvät liikenneyhteydet kaupunkiin edistää Helsingin matkailua ja lisää pääkaupungin vetovoimaisuutta. Funkkistyylinen Malmin lentokenttä on yksi Helsingin kaupungin turisminähtävyyksistä. Asemalla voi käydä ihastelemassa uusia ja vanhoja lentokoneita. Lentoasemalla on hieno näköalaravintola, josta näkee lentokoneiden nousut ja laskut ja usein myös laskuvarjohyppyjä. Kentältä voi tilata sightseeing-lennätyksiä kaunista Helsinkiä ja Suomea ilmasta ihailemaan.[12]

Kentällä järjestettävät kansainväliset ilmailunäytökset (esim. Finland International Airshow) ja muut yleisötapahtumat vetävät vuosittain kymmeniä tuhansia katsojia. Museovirasto on ottanut lentoaseman valtakunnallisten merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle.[13] Malmin lentoaseman poikkeuksellisen hyvin säilynyt sotia edeltävän ajan ilmailumiljöö[5][6] on saanut myös kansainvälistä tunnustusta: Se otettiin World Monuments Fundin julkaisemalle maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle vuosina 2004 ja 2006.[14] Malmin lentoasema kokonaisuutena kuuluu myös modernin arkkitehtuurin merkittäviä kohteita kartoittavan ja säilyttävän kansainvälisen DoCoMoMo-työryhmän Suomen kohdelistalle.[15]

Ekologinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malmin lentokentän ekologiset luontoarvot ovat merkittävät. Kenttä on huomattava alueellinen lintuparatiisi juuri avoimuutensa ja aluetta ympäröivän turva-aitansa ansiosta. Esimerkiksi isokuovi ei pesi Helsingissä missään muualla kuin Malmin lentokentällä. Kentällä tavataan useita EU:n lintudirektiivin liitteessä 1 mainittuja lajeja. Siellä pesivät kansainvälisen IUCN-uhanalaisluokituksen mukaan silmälläpidettäviin lajeihin kuuluvat ruisrääkkä, pensastasku, pensaskerttu ja pikkulepinkäinen. Kentän ympäristö on melko luonnonmukainen ja kenttäalueen laitoja kiertää suosittu 5,8 kilometrin kuntorata ja ulkoilureitti.

Kenttää kiertävän ulkoilupolun koillisella metsäosuudella kasvaa mesimarjaa (Rubus arcticus), käenkukkaa (Lychnis flos-cuculi) ja puna-ailakkia (Silene dioica).[16]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malmin lentoaseman tulevaisuus on epävarma, sillä Helsingin kaupunki on havitellut aluetta asuinrakentamiseen. Kaupungin 1990-luvun lopulla merkittävästi lisääntynyt aktiivisuus asiassa on sittemmin vähentynyt meneillään olevien suurten aluerakentamishankkeiden ja Sipoon Östersundomin laajan alueliitoksen myötä.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) antoi kesäkuussa 2005 Ilmailulaitokselle uuden toimeksiannon selvittää päävaihtoehtoina Malmin lentoaseman toiminnan jatkamista ja/tai uuden korvaavan lentoaseman rakentamista pääkaupunkiseudulle. Helmikuussa 2008 LVM päätti käynnistää yleisilmailukentän sijaintivaihtoehtojen ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA). Valmisteluvaiheessa ongelmaksi muodostui, ettei ministeriöllä eikä millään muullakaan taholla ollut tässä vaiheessa hanketta uuden lentokentän rakentamiseksi. LVM teki eri osapuolille alkuvuodesta 2011 esityksen yhteistoiminnan järjestämisestä YVA:n toteuttamiseksi. Saamiensa vastausten perusteella ministeriö katsoi, että YVA-prosessia ei jatketa ilman maankäytön suunnittelusta vastaavien viranomaisten osallistumista hankkeeseen, ja sijaintikysymys siirretään ratkaistavaksi maakuntakaavassa.[17] Todennäköisesti Helsinki-Malmin lentoaseman toiminta jatkuu ainakin 2020-luvulle.[18]

Syyskuussa 2013 riippumaton kansalaisryhmä esitti ehdotuksensa, jossa kenttäalueen suunnittelun lähtökohtana olisi ilmailun, liiketoiminnan, harrastekäytön ja asumisen yhdistelmä.[19] Kaupunki esitti esteeksi vuoden 2003 lentomeluarvioinnin. Uusi lentomeluarviointi ollaan tekemässä 2015.lähde?

Suomen hallitus on 25. maaliskuuta 2014 kehysriihessään päätynyt periaateratkaisuun ottaa Malmin lentokenttä asuinkäyttöön viimeistään 2020-luvun alussa.[20] Edellytyksenä on Rajavartiolaitoksen ja siviili-ilmailun siirtäminen korvaavalle kentälle.[21]

TNS Gallup teki elokuussa 2014 mielipidetutkimuksen lentokentän tulevaisuudesta. Kysely toteutettiin osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibustutkimusta. Malmin lentokenttää koskevat kysymykset esitettiin Uudellamaalla asuville. Yhteensä tehtiin 1 038 haastattelua. Aineisto kerättiin 23. kesäkuuta – 8. elokuuta välisenä aikana. Haastateltu joukko edustaa alueen 15–79-vuotiasta väestöä. Tilastollinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksessa esitettiin seuraava kysymys:

K1 Mitä mieltä olette, tulisiko Malmin lentokenttä säilyttää nykyisessä käytössään lentokenttänä vai muuttaa asuntorakentamiskäyttöön?

Niille, jotka valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon, esitettiin seuraava kysymys.

K2 Entä, jos asuntorakentamiselle asetetut tarpeet voitaisiin ratkaista järkevästi muuten, tulisiko siinä tapauksessa Malmin lentokenttä säilyttää nykyisessä käytössään lentokenttänä vai muuttaa asuntorakentamiskäyttöön?

Ensimmäiseen kysymykseen vastaajista 59 % halusi säilyttää kentän nykyisessä käytössään, 23 % muuttaa sen asuntorakentamiseen ja 18 % ei ottanut kantaa. Jälkimmäisen vaihtoehdon jälkeen 67 % halusi säilyttää kentän, 15 % muuttaa asuntorakentamiseen ja 18 % ei ottanut kantaa.[22]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. EFHF Helsinki-Malmi (PDF) (osa EFHF AD 2.1) AIP Suomi / Finland. 25.8.2011. Vantaa: Finavia. Viitattu 25.8.2011.
 2. a b Finavian lentoliikennetilasto 2010, s. 7, 9. Vantaa: Finavia. Tilaston verkkoversio (viitattu 5.8.2011).
 3. Aero 1937, s. 25
 4. Aero 1937 s. 172
 5. a b Pesu, Minna: Malmin lentoasema eilen ja tänään Rakennusperinto.fi. 26.11.2008. Ympäristöministeriö, Museovirasto. Viitattu 5.8.2011.
 6. a b Malmin lentoasema, Helsinki 1938 (PDF) Rakennusperinnön vuosi 2003. 2003. Museovirasto. Viitattu 5.8.2011.
 7. Malmi Helsinki-Vantaan varakenttänä Malmin lentoaseman ystävät ry. Viitattu 11.8.2015.
 8. Mathias Rustin lento Moskovan Punaiselle torille 8.9.2006. Ylen Elävä Arkisto. Viitattu 11.8.2015.
 9. Helsinki-Malmi Finavia. Viitattu 5.8.2011.
 10. Vartiolentolaivue lyhyesti Raja.fi. Rajavartiolaitos. Viitattu 13.10.2012.
 11. Kilpelinen, Päivi; Kostiainen, Eeva & Laakso, Seppo: Helsingin seudun lentokentän merkitys aluetalouden ja yritystoiminnan kannalta. Ympäristöministeriö 06/2009
 12. http://www.visithelsinki.fi/nae-ja-koe/nahtavyydet/helsinki-malmin-lentoasema
 13. Malmin lentoasema Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 6.10.2015.
 14. Past Watch Site – Helsinki-Malmi Airport joulukuu 2010. New York: World Monuments Fund. Viitattu 5.8.2011. (englanniksi)
 15. Dag Englund – Vera Rosendahl (Rakennushallitus) Docomomo Suomi Finland. Docomomo Suomi Finland ry. Viitattu 5.8.2011.
 16. Ilkka Uotila (2014) Kenttäpostia 2014. http://malmiairport.fi/wp-content/uploads/2014/05/kenttapostia10.pdf
 17. Liikenne- ja viestintäministeriö: Helsingin seudun yleisilmailukentän sijaintivaihtoehdot (PDF) toukokuu 2011. Helsinki: Liikenne- ja viestintäministeriö. Viitattu 13.12.2011. (suomeksi)
 18. Huhtanen, Jarmo: HS-gallup: Enemmistö helsinkiläisistä pitäisi Malmin ja Santahaminan entisellään Helsingin Sanomat. 23.2.2011. Helsinki: Sanoma News Oy. Viitattu 5.8.2011.
 19. Visio 2050 19.9.2013. Helsinkiflyin.fi. Viitattu 11.8.2015.
 20. Kehysriihi: Malmin kentälle asuntoja, länsimetron jatkeelle ei rahaa Yle Uutiset. 25.3.2014. Viitattu 11.8.2015.
 21. Valtioneuvoston päätös rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta osana julkisen talouden suunnitelmaa 25.3.2014 [vanhentunut linkki]
 22. Kysely Malmin lentokentästä 20.8.2014 Mielipidemittaus. elokuu 2014. Malmiairport.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Helsinki-Malmin lentoasema.