Helsingin luonnontiedelukio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koulurakennus Kimmontieltä nähtynä.

Helsingin luonnontiedelukio on Helsingin Käpylässä Mäkelänkadun varrella sijaitseva kaupungin omistama lukio. Lukiossa on noin 700 oppilasta ja noin 55 opettajaa. Opiskelija pystyy valitsemaan yleislinjan tai luonnontiedelinjan, noin kolmasosa opiskelijoista opiskelee luonnontiedelinjalla. Luonnontiedelinjalle pääseville on tiukempi seula. Helsingin luonnontiedelukio on lempinimeltään Hellu ja se tekee yhteistyötä lähellä sijaitsevan Yhtenäiskoulun lukion kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin luonnontiedelukio perustettiin keväällä 1999 yhdistämällä Käpylän lukio ja Meilahden lukio. Ajatusta uuden luonnontiedepainotteisen lukion perustamisesta oli vahvasti ajanut professori, Skepsis ry:n entinen puheenjohtaja ja kunniajäsen Nils Mustelin, joka suunnitteli jopa koulun logonkin. Hänen testamenttilahjoituksellaan perustettu Nils Mustelinin säätiö on vuodesta 2007 alkaen myöntänyt yhdelle luonnontiedelukion oppilaalle 100 euron suuruisen stipendin "tieteellisen ajattelun harrastuksesta ja hyvästä opintomenestyksestä".[1]

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulun rakennus on sikäli poikkeuksellinen että sitä ei ole vartavasten rakennettu kouluksi, vaan se on entinen Paragon-yhtiön pääkonttori. Rakennus valmistui vuonna 1973 ja sen on suunnitellut tunnettu arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Lukion lisäksi rakennuksessa sijaitsee liiketiloja sekä kaupungin opetusviraston mediakeskus.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulun tunnuslause:

Sivistys ei ole vain tietoa,
sivistys ei ole vain taitoa.
Helsingin luonnontiedelukiossa
sivistys on älyllistä uteliaisuutta,
eettistä tajua, kykyä nähdä
olennaista ja tahtoa toimia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Risto K. Järvinen: Mustelinin rahaston stipendi Paula Räisäselle (PDF) Skeptikko-lehti. 2/2007. Viitattu 29.3.2011.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.