Helmipihlaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helmipihlaja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Amygdaloideae
Suku: Paripihlajat Sorbus
Laji: koehneana
Kaksiosainen nimi

Sorbus koehneana
C.K.Schneid.

Katso myös

  Helmipihlaja Wikispeciesissä
  Helmipihlaja Commonsissa

Helmipihlaja (Sorbus koehneana) on Kiinassa alkuperäisenä esiintyvä pihlajalaji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmipihlaja kasvaa pensaaksi tai pikkupuuksi, korkeudeltaan kolmesta kuuteen metriä. Suomessa se on viljeltynä jäänyt vain 2–3-metriseksi. Lajilla lehdet ovat parilehdykkäiset samaan tapaan kuin kotipihlajalla. Lehdyköitä on 19–29 kappaletta, eli 9–14 paria ja kärkilehdykkä. Lehdykät ovat 1,5–3,5 senttimetrin pituiset, pitkulaiset, toissahalaitaiset paitsi tyviosastaan, nuorina harvakarvaiset ja myöhemmin kaljut. Helmipihlajan kukinto on neljästä kahdeksaan senttimetriä leveä huiskilo. Marjat ovat pihlajille epätyypillisesti valkoiset, halkaisijaltaan kuudesta seitsemään millimetriä.[2][3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmipihlaja esiintyy luonnonvaraisena Keski-Kiinassa. Se kasvaa vuoristoissa yli kahden kilometrin korkeudessa Gansun, Henanin, Hubein, Qinghain, Shaanxin, Shanxin, Sichuanin ja Yunnanin provinsseissa.[4] Se kasvaa kuivanpuoleisissa tammivaltaisissa metsissä.[3]

Laji voi olla viljelykarkulainen alkuperäisen levinneisyytensä ulkopuolella.[2]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmipihlajaa kasvatetaan myös koristepuuna. Laji menestyy Suomessa viljeltynä I–II-vyöhykkeillä[3], mutta joidenkin taimitarhojen ilmoittaman tiedon mukaan jopa V-vyöhykkeellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ye, J., Qin, h., Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Sorbus koehneana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.3.2020. (englanniksi)
  2. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 320. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H.. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. a b c Hämet-Ahti, Leena, Palmén, Annikki, Alanko, Pentti & Tigerstedt, Peter M. A.: Suomen puu- ja pensaskasvio, 2. uudistettu painos. Helsinki: Dendrologian Seura r.y., 1992. ISBN 951-96557-0-0.
  4. Flora of China: Sorbus koehneana (englanniksi)