Helminukkajäkkärä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helminukkajäkkärä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Nukkajäkkärät Anaphalis
Laji: margaritacea
Kaksiosainen nimi

Anaphalis margaritacea
(L.) Benth. & Hook.f.

Katso myös

  Helminukkajäkkärä Wikispeciesissä
  Helminukkajäkkärä Commonsissa

Helminukkajäkkärä (Anaphalis margaritacea) on monivuotinen mykerökukkainen kasvilaji nukkajäkkäröiden suvussa. Sitä esiintyy Pohjois-Amerikassa ja Koillis-Aasiassa. Lajia myös viljellään koristekasvina.

Helminukkajäkkärä kasvaa 40–80 senttimetriä korkeaksi. Varsi on jäykän pystykasvuinen, haaraton ja vaaleanharmaanukkainen. Lehdet kasvavat tiheästi ja kierteisesti, ne ovat ruodittomia. Lehtilavat ovat 6–12 senttimetriä pitkiä, kapean suikeita ja kolmisuonisia. Lehtien yläpuoli on ensin nukkainen, mutta kaljuuntuva; alapuoli on pysyvästi nukkainen. Mykeröt kasvavat tiheinä huiskiloina varren latvassa. Mykeröä ympäröi noin yhden senttimetrin levyinen kiiltävän helmenvalkoinen kehto, joka koostuu useana rivinä kasvavista kalvomaisista suomuista. Laji on kaksikotinen, mykeröissä on hedekukkia ja emikukkia. Kukkien teriö on kellertävä, emikukilla rihmamaisen torvimainen ja hedekukilla leveämmän torvimainen.

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.) 1998: Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos, 656 s. Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo. Helsinki.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.