Helena Tulve

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helena Tulve

Helena Tulve (s. 28. huhtikuuta 1972 Tartto) on virolainen säveltäjä.

Helena Tulve opiskeli sävellystä Alo Põldmäen oppilaana Tallinnan musiikkikoulussa ja vuosina 1989–1992 Viron musiikkiakatemiassa, jossa hän oli Erkki-Sven Tüürin toistaiseksi ainoa oppilas. Hän jatkoi sävellysopintojaan Jacques Charpentier'n oppilaana Pariisin konservatoriossa, josta hän valmistui vuonna 1994 ja sai Premier Prix -palkinnon. Hän täydensi opintojaan Pariisissa 1993–1996 gregoriaanisen laulun ja perinteisen musiikin alalla. Hän on osallistunut György Ligetin ja Marco Stroppan kesäkursseille ja IRCAMin elektronisen musiikin kursseille Pariisissa 2001.

Vuodesta 2000 hän on työskennellyt Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa sävellyksenopettajana. Helena Tulve oli maaliskuussa 2006 pidetyn Eesti muusika päevad -festivaalin pääsäveltäjä, ja festivaalin aikana hän piti myös kansainvälisen mestarikurssin.

Helena Tulve on keskittynyt sävelkeskeisen musiikin luomiseen. Hänen teoksissaan näkyy rikas kulttuurikokemus: ranskalaisen spektrimusiikin, IRCAMin kokeilujen, Kaija Saariahon ja Giacinto Scelsin, gregoriaanisen laulun ja itämaisen musiikin heijastuksia. Hän ei ole niinkään kiinnostunut perinteisistä ilmaisukeinoista, kuten melodiasta, rytmistä ja harmoniasta, vaan perussävelestä, sen syntymisestä, muuntumisesta ja katoamisesta sekä mikrointervalleista.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]