Heksaeditori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen heksaeditorin käyttöliittymä.

Heksaeditori on ohjelma, jonka avulla voi muokata tiedostoja tavutasolla. Tiedoston sisältö näytetään heksadesimaalijärjestelmän mukaisina kaksimerkkisinä lukuina ja tulostuvat merkit usein erikseen. Heksaeditoria, jonka avulla voi lukea ja muokata dataa levykkeiltä tai kiintolevyiltä ohittaen tiedostojärjestelmän, kutsutaan usein levyeditoriksi.

Heksaeditorin avulla käyttäjät voivat nähdä tai muokata tiedoston raakaa, muokkaamatonta sisältöä toisin kuin kehittyneimmillä sovellusohjelmilla, jotka näyttävät käyttäjille tulkintoja sisällöstä tiedostoformaatin pohjalla. Esimerkiksi heksaeditorin avulla käyttäjät voivat muokata kuvatiedoston dataa, kun taas kuvankäsittelyohjelman avulla käyttäjät näkisivät tiedoston kuvana.

Useammassa heksaeditorissa tiedoston data näkyy neljänä nelitavuisena heksadesimaalilukuryhmänä, joiden perässä on yksi 16 ASCII-merkin ryhmä. Nämä merkit perustuvat jokaisen tavun heksadesimaalilukuihin. ASCIIn ohjauskoodit, kuten kelloääni (ctrl-G), ja merkit, jotka vievät enemmän kuin yhden merkkitilan, kuten tabulaattori, olivat tunnistettavissa siitä, että niitä seuraavassa ASCII-kentässä oli piste (".").

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]