Hei Elei Kuck Elei

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei Elei Kuck Elei (Tässä Ne Ovat Katsokaa Niitä) oli luxemburginkielisen televisio -ohjelman nimi (ensimmäinen koskaan), joka lähetettiin 21. syyskuuta 1969 ja 21 lokakuuta 1991 sunnuntai-iltapäivisin klo 13.00–13.45 (myöhemmin klo 15.00 asti) Télé Luxembourgin taajuudella (loppujen lopuksi sen lähetti myös RTLplus).

Sen on valmistanut CLT. Päätoimittaja ja päämoderaattori oli Jean Octave, ja myöhemmissä lähetyksissä Lucien Michels myös (yhteis)moderoi erilaisia lähetyksiä. Ohjelma koostui yleensä viikoittaisesta katsauksesta ja satunnaisista raporteista, keskusteluista, musiikki- tai teatteriesityksistä jne.

Tämän lehden alullepanija oli CLT:n entinen pääjohtaja Gust Graas. Hän ehdotti myös nimeä "Hei Elei Kuck Elei".

1980-luvulla RTL-Hei elei tuotti ja esitti myös neljä elokuvafiktiota: Die zwem vm Bierg (6 jaksossa), E Fall fir sech, E Liewe laang ja De falschen Hond.

Hei elei kuck elei perustettiin lokakuussa 1991, ja se korvattiin päivittäisellä luxemburginkielisellä lähetyksellä RTL-Hei elei (jonka nimettiin uudelleen RTL Télé Lützeburgiksi syyskuussa 1995).

Nimi on säe Edmond de la Fontainen operetista D'Mumm Séis.

Se on luultavasti tunnetuin luxemburgilainen lause Alankomaissa. Tämä johtuu siitä, että kun RTL käynnisti televisio-ohjelman hollanniksi ( RTL Veronique, nykyinen RTL4 ), tämän ohjelman piti olla virallisesti "luxemburgilainen", koska sillä ei ollut hollantilaista lisenssiä ja se saa lähettää vain "ulkomainen" ohjelma Kaapeliverkot sisältyvät. Siksi puolenyön aikoihin, kun ohjelma oli ohi, tai aikaisin aamulla, ennen sen alkamista, lähetettiin "Hei Elei Kuck Elei". Varsinkin nuorten keskuudessa oli tietty kulttistatus katsoa "Hei Elei" ennen (tai sen jälkeen) ulos menoa ja nauttia onnistuneesta ohjelmasta.

Syyskuusta 2012 lähtien RTL Télé Lëtzebuerg on näyttänyt joka sunnuntai Hei elein sunnuntailta 30 vuotta sitten.