Hawkeye (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hawkeye
HawkeyeTVLogo.png
Tyyli
Kestoaika 42–50 min
Luoja(t) Jonathan Igla
Perustuu Stan Leen ja Don Heckin sarjakuvahahmoon
Haukansilmä
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2021-11-2424. marraskuuta 2021 –
jatkuu edelleen
Tuotantokausia 1
Jaksoja 3
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t)
Säveltäjä(t)
Leikkaaja(t)
 • Terel Gibson
 • Rosanne Tan
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Aiheesta muualla
IMDb

Hawkeye on yhdysvaltalainen Jonathan Iglan luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu supersankarisarja, joka perustuu Marvel Comicsin Haukansilmä-sarjakuvahahmoon. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) neljännen vaiheen viides televisiosarja, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Sarjan tuottaa Marvel Studios, Iglan toimiessa pääkäsikirjoittajana ja Rhys Thomasin johtaessa sarjan ohjaajien tiimiä.

Jeremy Renner palaa elokuvista tuttuun rooliinsa Clint Bartonina / Haukansilmänä ja Hailee Steinfeld näyttelee Kate Bishopia, josta Barton kouluttaa uutta Haukansilmää. Sarjassa näyttelevät myös Tony Dalton, Alaqua Cox, Fra Fee, Brian d’Arcy James, Aleks Paunovic, Piotr Adamczyk, Zahn McClarnon, Linda Cardellini, Simon Callow ja Vera Farmiga. Syyskuussa 2018 Marvel Studios alkoi toteuttaa useita MCU-elokuvien sivuhahmoihin keskittyviä minisarjoja julkaistavaksi Disney+:aan. Haukansilmään keskittyvän sarjan kehitys alkoi huhtikuussa 2019. Samalla vahvistettiin Rennerin paluu rooliinsa. Sarja julkistettiin virallisesti heinäkuussa San Diego Comic-Con Internationalissa. Igla liittyi mukaan projektiin syyskuussa, kun taas Thomas sekä Bert ja Bertie liittyivät ohjaajiksi heinäkuussa 2020. Kuvaukset alkoivat New Yorkissa joulukuussa 2020. Steinfeldin roolivalinta vahvistettiin joulukuussa 2020 hänen oltuaan kiinnitettynä rooliin jo syyskuusta 2019 asti. Kuvaukset päättyivät huhtikuussa 2021.

Hawkeye koostuu kuudesta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan 24. marraskuuta 2021 – 22. joulukuuta 2021. Lisäksi Coxin roolihahmolle, Maya Lopezille / Kaiulle, on kehitteillä oma spin-off-sarja Echo.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clint Barton on valmistautumassa palaamaan perheensä luokse joulun viettoon. Mutta sitten hän tapaa nuoren jousiampujan ja ihailijansa nimeltä Kate Bishop, jonka perhe on joutunut keskelle rikollisten juonittelua. Auttaessaan Bishopia, Barton kohtaa jälleen vanhoja tuttavia ajalta, kun hän vielä oli Ronin.[1]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jeremy Renner  … Clint Barton / Haukansilmä  
 Hailee Steinfeld  … Kate Bishop / Haukansilmä  
 Tony Dalton  … Jack Duquesne  
 Alaqua Cox  … Maya Lopez / Kaiku  
 Fra Fee  … Kazimierz ”Kazi” Kazimierczak  
 Brian d’Arcy James  … Derek Bishop  
 Aleks Paunovic  … Ivan Banionis  
 Piotr Adamczyk  … Tomas Delgado  
 Zahn McClarnon  … William Lopez  
 Linda Cardellini  … Laura Barton  
 Simon Callow  … Armand Duquesne III  
 Vera Farmiga  … Eleanor Bishop  

Lisäksi kultainennoutaja Jolt näyttelee sarjassa Pizzakoira Luckya.[2][3]

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ava Russo  … Lila Barton  
 Ben Sakamoto  … Cooper Barton  
 Cade Woodward  … Nathaniel Barton  
 Clayton English  … Grills  
 Carlos Navarro  … Enrique  
 Ivan Mbakop  … rikosetsivä Claude  
 Liana Ramirez     
 Florence Pugh  … Yelena Belova / Musta Leski  

Vierailevat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clara Stack  … nuori Kate Bishop  
 Aaron Nerdick  … musikaali-Rautamies  
 Harris Turner  … musikaali-Hulk  
 Jason Scott MacDonald  … musikaali-Thor  
 Meghan Manning  … musikaali-Musta Leski  
 Nico DeJesus  … musikaali-Muurahaismies  
 Tom Feeney  … musikaali-Haukansilmä  
 Jordan Chin  … musikaali-Loki  
 Pat Kiernan  … oma itsensä  
 Darnell Besaw  … nuori Maya Lopez  
 Phoenix Crepin  … nuori Kazi Kazimierczak  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
1 Älä tapaa sankareitasi (engl. Never Meet Your Heroes) Rhys Thomas Jonathan Igla[4] 2021-11-2424. marraskuuta 2021
Vuonna 2012 Bishopin perheen asunto tuhoutuu New Yorkin taistelussa,[a] Clint Bartonin ampuma nuoli pelastaessa perheen tyttären, Katen, chitaurien hyökkäykseltä, mutta Katen isä Derek saa surmansa. Joulukuussa 2024, kuulolaitetta nykyään käyttävä Barton on lastensa kanssa New Yorkissa katsomassa Rogers-musikaalia ja suunnittelee joulun viettoa, mutta tuntee salaa yhä syyllisyyttä ajoistaan Roninina.[b] Samaan aikaan 22-vuotias Kate Bishop saa kuulla äitinsä Eleanorin aikeista mennä naimisiin Jack Duquesnen kanssa, joka setänsä Armandin kanssa osallistuu mustan pörssin huutokauppaan, jossa on myynnissä Kostajat-laitoksen jäänteiltä varastettua tavaraa sekä Roninin varusteita. Rikollisjärjestö Tracksuit Mafia hyökkää huutokauppaan varastamaan Tony Starkille kuuluneen rannekellon. Bishop ottaa Roninin puvun ja puolustautuu sillä rikollisilta, ja yrittäen paeta mukanaan toisen silmänsä menettänyt kultainennoutaja. Myöhemmin hän murtautuu Armadin kartanoon ja löytää Armandin murhattuna. Barton kuulee uutisista ”Roninin paluusta”, ja päätyy pelastamaan Bishopin Tracksuiteilta.
2 Piilosilla (engl. Hide and Seek) Rhys Thomas Elisa Climent[4] 2021-11-2424. marraskuuta 2021
Barton ja Bishop pakenevat Bishopin asunnolle, missä hän kertoo Bartonille huutokaupan tapahtumista. Barton puolestaan kertoo Tracksuitien olevan yksi rikollisjärjestöistä, joiden jäseniä Ronin oli aikoinaan tappanut. Tracksuitit löytävät ja hyökkäävät Bishopin asuntoon, jolloin Barton ja Bishop joutuvat jälleen pakenemaan, mutta jättämään Roninin puvun taakseen. Bishop vie Bartonin ja Pizzakoiraksi nimeämänsä kultaisennoutajan tätinsä asuntoon. Barton lähtee etsimään Roninin pukua Bishopin asunnon jäänteiltä, mutta se on kadonnut. Hän lähettää lapsensa kotiin Missouriin, kertoen oman kotiinpaluunsa viivästyvän, ja lähtee etsimään larppaajaa nimeltä Grills, joka on löytänyt puvun. Grills luopuu puvusta Bartonin osallistuttua ensin larppaajien miekkataisteluihin. Bishop vierailee äitinsä turvallisuusyhtiössä ja yrittää myöhemmin kertoa tälle Duquesnen hämäräperäisyydestä, mutta Eleanor ei usko häntä. Barton saapuu kohtaamaan Tracksuitit, jotka vangitsevat hänet. Bishop yrittää pelastaa Bartonin, mutta jää itsekin vangiksi. Tracksuitit ilmoittavat tästä komentajalleen, Maya Lopezille.
3 Kaikuja (engl. Echoes) Bert ja Bertie Katie Mathewson ja Tanner Bean[4] 2021-12-11. joulukuuta 2021
Lopez kuulustelee Bartonia ja Bishopia, koska Ronin oli tappanut vuosia sitten hänen isänsä William Lopezin. Barton väittää Roninin olevan kuollut, mutta Lopez ei usko häntä, ja haluaa tappaa Bishopin. Barton vapauttaa itsensä, taistelee hetken Lopezia vastaan, joka rikkoo Bartonin kuulolaitteen. Lopulta Barton vapauttaa myös Bishopin ja he pakenevat yhdellä Tracksuitien autoista, Bartonin opettaa Bishopia käyttämään erikoisnuolia takaa-ajaviin Tracksuiteihin. Kazi Kazimierczak yrittää taivutella Lopezin keskittymään Roninille kostamisen sijaan Tracksuitien tulevaisuuteen. Mutta Lopez ei aio luovuttaa, vaan haluaa tutkia Bartonin taustat. Bartonin epäillessä Lopezin työskentelevän vieläkin suuremmalle rikolliselle, Bishop ehdottaa, että he tutkisivat sekä Tracksuitien että Duquesnen taustoja Bishop Securityn tietokannoista. Eleanorin kattohuoneistossa Bishop saa Eleanorin tietokoneelta selville Kazin työskentelevän Sloan Limitedissä, mutta Bishopin käyttäjätili lukittuu ennen kuin hän ehtii tutkia Duquesneä. Samalla Barton kohtaa Duquesnen, joka uhkailee häntä Roninin miekalla.
4 Ei tiedossa Bert ja Bertie Ei tiedossa 2021-12-88. joulukuuta 2021
5 Ei tiedossa Bert ja Bertie Jenna Noel Frazier 2021-12-1515. joulukuuta 2021
6 Ei tiedossa Rhys Thomas Ei tiedossa 2021-12-2222. joulukuuta 2021

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2018 raportoitiin, että Marvel Studios kehitti Disneyn suoratoistopalveluun Disney+ useita minisarjoja, jotka keskittyvät sellaisiin Marvel Cinematic Universe -elokuvien hahmoihin, jotka eivät saaneet omia elokuvia.[5] Huhtikuussa 2019 alettiin toteuttaa seikkailusarjaa, jossa Jeremy Renner palaisi näyttelemään Clint Bartonia / Haukansilmää. Sarjan odotettiin kertovan kuinka hän kouluttaisi Kate Bishopista uuden Haukansilmän. Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige itse osallistuu sarjan sarjan tuottamiseen, ja sarjassa olisi 6–8 jaksoa.[6] Rennerin oli alun perin tarkoitus esittää pääosaa hahmon omasa sooloelokuvassa, mutta suostui televisiosarjan pääosaan, kun Feige muutti projektin elokuvasta Disney+-sarjaksi.[7] Feige julkisti Hawkeyen virallisesti heinäkuussa 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.[8] Syyskuussa 2019 Jonathan Iglan paljastettiin toimivan sarjan pääkäsikirjoittajana.[9] Heinäkuussa 2020 elokuvantekijäkaksikko Bert & Bertie palkattiin ohjaamaan osa sarjan jaksoista ja Rhys Thomas ohjaamaan loput jaksot.[10] Jokaisen jakson budjetin on raportoitu olevan 25 miljoonaa dollaria.[11]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sarja virallisesti julkistettiin, Feige ja Renner sanoivat sarjan kertovan siitä, kuinka Barton opettaisi Bishopia olemaan ”supersankari ilman supervoimia” ja tutkivan enemmän Bartonin toimintaa Roninina Avengers: Infinity Warin (2018) ja Avengers: Endgamen (2019) tapahtumien välillä.[12] Lokakuussa 2019 vastaava tuottaja Trinh Tran sanoi sarjan tutkivan Bartonin menneisyyttä ja että siihen vaikuttaisi myös Matt Fractionin sarjakuvat,[13][2] vahvistaen samalla, että Bishop perisi Haukansilmän tittelin.[2] Maaliskuussa 2020 Katie Mathewsonin ja Tanner Beanin paljastettiin osallistuvan sarjan käsikirjoittamiseen.[14]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sarja julkistettiin heinäkuussa 2019, Rennerin vahvistettiin palaavan Bartonin rooliin.[8] Syyskuussa 2019 Hailee Steinfeldille oli tarjottu Kate Bishopin roolia.[15] Steinfeld ei ollut vielä kuukauden kuluttua allekirjoittanut sopimusta, Varietyn raportoidessa yhdeksi syyksi hänen sopimuksensa Apple TV+-sarja Dickinsonin pääroolin esittämisestä, mistä Variety kuitenkin uskoi Steinfeldin voivan neuvotella itsensä ulos. Bishopia roolia ei ollut tarjottu vielä kenellekään muulle näytteijälle.[16] Marraskuussa Steinfeld vastasi kysymykseen Hawkeyen toiseen pääosaan liittymisestä, että ”se ei välttämättä tapahdu”.[17] Steinfeldin roolivalinta kuitenkin vahvistettiin joulukuussa 2020, minkä lisäksi Vera Farmigan, Florence Pugh'n, Fra Feen, Tony Daltonin, Alaqua Coxin ja Zahn McClarnonin paljastettiin liittyneen sarjan näyttelijäkaartiin, Pugh’n palatessa elokuvasta Black Widow (2021) Yelena Belovan rooliin.[18] Saman kuukauden aikana Brian d’Arcy Jamesin paljastettiin olevan valittu tuntemattomaan rooliin.[19] Lisäksi paljastettiin, että kultainennoutaja Jolt näyttelee Pizzakoira Luckya, joka on sarjakuvissa sekä Bartonin että Bishopin lemmikki.[2][3]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat joulukuussa New Yorkissa,[20][21][22] Bertin & Bertien ja Thomasin ohjatessa jaksot,[10] ja Eric Steelbergin ja James Whitakerin kuvatessa ne.[23][24] 2. joulukuuta alkaen sarjaa kuvattiin myös Brooklynin keskustassa sekä Hoyt–Schermerhorn Streetsin asemalla, New Yorkissa.[20][25]

Kuvausten oli alun perin suunniteltu alkavan 5. lokakuuta 2020.[26] Kuvaukset sijoittuivat myös Brooklynin keskustaan ja Hoyt–Schermerhorn Streetsin metroasemalle,[20][25][27] Washington Square Parkiin,[28] Manhattanin keskustaan, Hell’s Kitcheniin,[21] East Villageen,[22] sekä Lotte New York Palace Hoteliin.[29] Kuvauspaikka vihjaili sarjan sijoittuvan joulun aikaan.[30] Lisäkuvaukset sjoittuivat Trilith Studiosin tiloihin, Atlantaan.[31][32] 22. helmikuuta 2021 alkaen sarjaa kuvattiin Cantonissa ja maaliskuun ensimmäiseen viikoon asti.[33] Kuvaukset päättyivät 21. huhtikuuta 2021.[34]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2021 paljastettiin, että Christophe Beck, joka oli aiemmin säveltänyt elokuvien Ant-Man (2015) ja Ant-Man and the Wasp (2018) sekä Disney+-sarjan WandaVision (2021) musiikit, säveltää myös Hawkeyen musiikin.[35] Jakso ”Never Meet Your Heroes” sisältää musiikkinumeron fiktiivisestä Broadway-musikaalista Rogers: The Musical nimeltä ”Save the City”, joka keskittyy New Yorkin taisteluun ja jonka ovat kirjoittaneet Marc Shaiman ja Scott Wittman.[36] Se julkaistiin singlenä 24. marraskuuta.[37]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hawkeye koostuu kuudesta jaksosta,[38] joista kaksi ensimmäistä julkaistiin katsottavaksi suoratoistopalvelu Disney+:aan 24. marraskuuta 2021.[39] Sarjan loput neljä jaksoa julkaistaan yksitellen viikoittain joka keskiviikko 1. joulukuuta 2021 alkaen ja 22. joulukuuta 2021 asti.[40]

Spin-off[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaqua Coxin esittämälle Maya Lopezille / Kaiulle oli maaliskuussa 2021 kehitteillä Disney+:aan oma spin-off -sarja, Etan ja Emily Cohenin ollessa sarjan käsikirjoittajat ja vastaavat tuottajat.[41] Sarja julkistettiin virallisesti vuoden 2021 Disney+-päivänä nimellä Echo.[42]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvailtu elokuvassa The Avengers (2012).
 2. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Endgame (2019).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mathai, Jeremy: Hawkeye Trailer: The Least Mighty Avenger Gets His Own Disney+ Series /Film. 13.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2021. (englanniksi)
 2. a b c d Dinh, Christine: What's Next For The Marvel Cinematic Universe After 'Avengers: Endgame' Marvel.com. 13.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 3. a b Clarke, Cass: Hawkeye's Pizza Dog Has Her Own Instagram Comic Book Resources. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 5.5.2021. (englanniksi)
 4. a b c Hawkeye (2021) Writers Guild of America West. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2021. (englanniksi)
 5. Kroll, Justin: Loki, Scarlet Witch, Other Marvel Heroes to Get Own TV Series on Disney Streaming Service (EXCLUSIVE) Variety. 18.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 6. Otterson, Joe: Hawkeye Series Starring Jeremy Renner in the Works at Disney+ (Exclusive) Variety. 10.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 7. Pearson, Ben: Marvel's 'Loki' TV Show Will Tie Into 'Doctor Strange 2'; 'Hawkeye' Was Initially Planned as a Movie /Film. 7.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 8. a b Sandwell, Ian: Marvel finally confirm Phase 4 movies at Comic-Con Digital Spy. 21.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 9. Kit, Borys: Marvel's 'Hawkeye' Series Finds Its Writer With 'Mad Men' Scribe (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 10. a b Kit, Borys: Marvel's 'Hawkeye' Disney+ Series Lands 'Troop Zero,' 'Comrade Detective' Directors (Exclusive) The Hollywood Reporter. 17.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 11. Jarvey, Natalie: Disney Over the Top: Bob Iger Bets the Company (and Hollywood's Future) on Streaming The Hollywood Reporter. 16.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 12. Cardona, Ian: Hawkeye: Marvel Confirms Release Date, Teases Ronin and All-New Hawkeye Comic Book Resources. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 13. Dumarog, Ana: Marvel's Hawkeye Show Will Reveal Clint Barton's Backstory Screen Rant. 25.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 14. Abbate, Jake: Marvel Studios Hawkeye Series Adds Two New Writers Superhero Hype!. 6.3.2020. Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 15. Otterson, Joe: 'Hawkeye' Series Eyes Hailee Steinfeld for Lead Role (Exclusive) Variety. 9.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 16. Wagmeister, Elizabeth & Otterson, Joe: Hailee Steinfeld Stays Mum on Marvel’s ‘Hawkeye’ as Talks Move Forward Variety. 24.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 17. Fullerton, Huw: Hailee Steinfeld casts doubt on her Hawkeye future: “That’s not something that’s necessarily happening” Radio Times. 2.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 18. Otterson, Joe: 'Hawkeye' Series at Disney Plus Adds Six to Cast, Including Vera Farmiga and Tony Dalton (Exclusive) Variety. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2020. (englanniksi)
 19. Dinh, Christine: Hailee Steinfeld Stars as Archer Kate Bishop in ‘Hawkeye’ Series Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 20. a b c Welch, Chris: Disney+ Hawkeye show gonna be doing some filming in downtown Brooklyn next week. twitter.com. 26.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
 21. a b Friday, Dec. 4 Filming Locations On Location Vacations. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 22. a b Polo, Susana: Hawkeye set photos reveal costumes, but more importantly, a dog sidekick Polygon. 9.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 23. Fisher, Jacob: Production Tidbits: 'Moon Knight', 'Aquaman 2', 'Ms. Marvel' and More Discussing Film. 11.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 24. Whitaker, James: Such a pleasure working with @heidimoneymaker the most talented stunt performer/coordinator/director in the land. Legend! Photo bomb by the brilliant @bertbertie @bertbertiedirectors Thats a wrap on Hawkeye. 98 of 98 done and dusted. Instagram. 24.4.2021. Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
 25. a b Welch, Chris: The Hawkeye set, at least for today, is underground in the subway. Good luck getting any leaks. Twitter. 2.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2020. (englanniksi)
 26. Hawkeye (Series) Production List. 17.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 27. Thursday, Dec. 3 Filming Locations On Location Vacations. 2.12.2020. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 28. Must-See Celeb Sightings: December 2020 - Hailee Steinfeld and Jeremy Renner Entertainment Tonight. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 29. Hailee Steinfeld - Week in celebrity photos for Dec. 7-10, 2020 Wonderwall.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 30. Liu, Narayan: Hawkeye: The Disney+ Marvel Series Takes Place During Christmas Comic Book Resources. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 31. Now Filming in Georgia 22.11.2020. Georgia Department of Economic Development. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 32. Ho, Rodney: Upcoming Georgia productions: Jeremy Renner's Marvel series 'Hawkeye,' Gerard Butler's police drama 'Copshop' The Atlanta Journal-Constitution. 30.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 33. Johnson, Ethan: Marvel universe sets up shop for filming in downtown Canton Cherokee Tribune & Ledger-News. 24.2.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
 34. Lash, Jolie: Jeremy Renner shares banged-up Hawkeye selfie to celebrate wrapping Disney+ series Entertainment Weekly. 21.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
 35. Christophe Beck to Score Marvel's 'Hawkeye' TV Series Film Music Reporter. 17.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2021. (englanniksi)
 36. Paige, Rachel: 'Hawkeye': Marc Shaiman and Scott Wittman on Bringing 'Rogers: The Musical' to Life Marvel.com. 10.11.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
 37. Perine, Aaron: How to Listen to Rogers: The Musical Song, "Save the City," From Hawkeye ComicBook.com. 24.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2021. (englanniksi)
 38. Hussaini, Syed Fahadullah: Hawkeye Show Episode Count Revealed Screen Rant. 31.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
 39. Paige, Rachel: ‘Hawkeye’: Start The Holiday Season Early With Two Episodes on November 24 Marvel.com. 14.10.2021. Viitattu 14.10.2021. (englanniksi)
 40. Shows A-Z - hawkeye on disney plus The Futon Critic. Viitattu 15.10.2021. (englanniksi)
 41. Moreau, Jordan: 'Hawkeye' Spinoff Series About Echo in Early Development for Disney Plus (Exclusive) Variety. 22.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)
 42. Hipes, Patrick: Disney+ Day: All The Streamer’s Film & TV News From Premiere Dates To Series Orders Deadline Hollywood. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.11.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]