Havaijinhiirihaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Havaijinhiirihaukka
Buteo solitaries.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Alaheimo: Buteoninae
Suku: Hiirihaukat Buteo solitarius
Laji: solitarius
Kaksiosainen nimi

Buteo solitarius
(Peale, 1848)[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Havaijinhiirihaukka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Havaijinhiirihaukka Commonsissa

Havaijinhiirihaukka (Buteo solitarius) on hiirihaukkojen sukuun kuuluva lintu. Sitä tavataan Yhdysvalloissa Hawaijin osavaltiossa.[1]'

Nykyisin sitä esiintyy vain pääsaarella, mutta fossiililöydöt kertovat että sitä on aikoinaan esiintynyt myös Molokain, Oahu ja Kauain saarilla.[3] Se on Yhdysvalloissa määritelty uhanalaiseksi, mutta IUCN:n määritelmän mukaan se on silmälläpidettävä.

Sen pituus on 40–46 cm. Naaras painaa 605 g, koiras, joka on pienempi, painaa 441 g. Siitä on kaksi värimuunnelmaa. Tummalla on tummanruskea pää, rinta ja siipien alapuolet. Vaalealla on tumma pää, vaalea rinta ja vaaleat siipien alapuolet.

Sillä on monenlaisia uhkia: maanviljelyksen lisäksi metsänhakkuu, rakentaminen, liikenne, ihmisen matkailun ja muun toiminnan aiheuttama häiriö, vieraslajit sika (Sus domesticus) ja kanarianmyrtti (Myrica faya).[4]

Sen elinpiiriä ovat subtrooppiset ja trooppiset kostat alavat ja vuoristometsät sekä viljelmät ja viljelysmaat aina 2 700 metrin korkeuteen saakka.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Buteo solitarius IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Buteo solitarius (TSN 175394) itis.gov. Viitattu 28.8.2012. (englanniksi)
  3. Io Hawaii’s Comprehensive Wildlife Conservation Strategy. State of Hawaii. Arkistoitu 13.2.2012. Viitattu 28.8.2012. (englanniksi)
  4. a b Birdlife.org (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi) viitattu 28.8.2012
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.