Hautakylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maisemakuvaa Rapakkojoelta

Hautakylä on kylä Kiuruveden kaupunkitaajaman eteläpuolella Pohjois-Savossa.[1] Hautakylä sijaitsee linnuntietä noin 5 kilometriä Kiuruveden kirkon eteläpuolella.

Usein - esimerkiksi kulttuuriperintöä käsitellessä - Hautakylää tarkastellaan yhdessä siitä noin kolme kilometriä etelään sijaitsevan Rapakkojoen kylän kanssa nimellä Hautakylä-Rapakkojoki. Hautajärven, Kilpijärven ja Rapakkojärven seudun kyläalueet liittyvät toisiinsa saumattomasti avarien maisematilojen jatkumoina, eikä selviä kylärajoja polveilevilla kyläteillä kulkiessa havaitse. Maisemakuvalle on ominaista laajat, suhteellisen loivarantaiset peltoaukeat, joissa paremman pienilmaston ja rakentamispohjan vuoksi tilakeskukset sijoittuvat kauemmaksi vesistöjen rantalinjasta.[2] Pääelinkeino on ollut maatalous.

Hautakylä-Rapakkojoken alueella on noin 350 asukasta 2004).lähde?

Hautakylä-Rapakkojoken tai lähialueiden kulttuuriperintökohteisiin kuuluu muun muassa muinaismuistolain nojalla suojeltu Paljakanvuori (koordinaatit noin 63.5582°N, 26.6714°E). Se on vanha huvittelupaikka. Perimätiedon mukaan Paljakka on myös merkkitulien pitopaikka ja lähellä on kulkenut Pähkinäsaaren rauhan rajalinja. Vuoren luoteissivulla on Pirunpesänä tunnettu onkalo ja vuoren laella on kuppikiviä tai kallioon koverrettuja uhrikuppeja.[2] Luonnonmuistomerkeistä huomattavimpiin kuuluu 8-9 metriä korkea, puumainen, rauhoitettu Petäjäharjun pylväskataja.[2] Maakunnallisesti merkittäväksi seudun rakennusperintökohteeksi on luokiteltu vuonna 1908 rakennettu ja vuonna 1924 laajennettu entinen Rapakkojoen koulu. Koulun lakkautettiin vuonna 2010. Rakennuksessa toimii nyttemmin Rapakkojoen Seurahuone. [2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hautakylä (myös Asutusnimihakemiston sivulle linkitetty MML:n Nimistön tietokortti: Hautakylä) Asutusnimihakemisto. Kotimaisten kielten keskus, kotus.fi. Viitattu 17.7.2021.
  2. a b c d Hautakylä-Rapakkojoki (pdf) Kiuruveden kulttuuriympäristö ja sen hoito, s. 109-112. 9.12.2004. Kiuruveden kaupunki, kiuruvesi.fi. Viitattu 17.7.2021.
  3. Hautakylä-Rapakkojoki Kiuruveden kaupunki, kiuruvesi.fi. Viitattu 17.7.2021.