Hauste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haustetta.

Hauste eli castoreum[1] on majavien sukupuolirauhasista eli anaalirauhasista saatava, perinnäislääkeaineena käytettävä erite, jonka uskottiin lisäävän sukupuolista kyvykkyyttä sekä auttavan sydän- ja verisuonitauteihin, epilepsiaan ja erilaisiin myrkytystiloihin. Muita tunnettuja käyttökohteita ovat muun muassa erilaiset hajuvedet (parfyymit). Muitakin vastaavia eritteitä käytetään myskisten alanuottiensa tähden hajusteissa.

Hauste mainitaan yhtenä lääkeaineena keskiajalla Naantalin luostarissa käytössä olleessa Naantalin luostarin lääke- ja yrttikirjassa.[2] Sen lääkinnällisestä arvosta ei ole juurikaan nykyaikaista tutkimusta.

Majavan rauhaseritettä kutsutaan usealla eri nimellä: hausta,[3] majavanhausta,[4] majavanhauste,[4] majavanhajuke[4]. Eritettä muodostuu majavan sukupuolielimien ja peräsuolen välissä sijaitsevissa 10–15 cm pitkissä päärynänmuotoisissa rauhasissa, jotka avautuvat sukupuolitiehyihin. Metsästetystä majavasta saatu rauhaspusseineen kuivattu majavanhausta on väkeväntuoksuista, mustanruskeaa, hartsimaista ja kitkeränmakuista.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tirri, Rauno & Seija Tirri 2017. Luostarin yrtti- ja lääkekirja. Naantalin luostarin kirja. Toim. Mikko Kauko ja Marko Lamberg. Helsinki: SKS, s. 261–271.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Härkätie-yhdistys ry: Hauste Härkätie-yhdistys ry. Arkistoitu 26.4.2005. Viitattu 20.5.2011.
  2. Tirri & Tirri 2017.
  3. Nykysuomen sanakirja. Hakusana hausta. Helsinki: WSOY, 1951–1961.
  4. a b c Uusi tietosanakirja. Osa 13, palsta 393, hakusana majavanhausta. Helsinki: Tietosanakirja oy, 1963.
  5. Iso tietosanakirja. Osa 8, palsta 542, hakusana majavanhausta. Helsinki: Otava, 1935.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.