Harzhornin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harzhornin taistelu käytiin muinaisessa Germaniassa Rooman valtakunnan, roomalaisten palkkasotureiden ja germaaninen välillä vuonna 235 jaa. Taistelu on saanut nimensä läheisen Harzhornin kukkulan mukaan. Roomalaisia, 9000 hengen suuruisia joukkoja johti Maximinus Thrax. Taistelukenttä löydettiin vuonna 2008, ja se on arkeologien mielenkiinnon kohteena. Taistelun ajankohta on saatu selville taistelupaikalta löydettyjen kolikoiden mukaan, jotka ovat Severus Alexanterin ja Maximinus Thraxin hallintokausilta.

Tutkijoiden hypoteesi on, että roomalaiset olivat palaamassa pohjois-Saksasta talvileiriinsä, kun he joutuivat germaanien yllättämiksi. Roomalaisten onnistui voittaa taistelu raskaan kenttäaseistuksen, Clhreoballistojen, avulla sekä miesylivoimallaan.

Taistelukentän löytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelukenttä löytyi vuonna 2000, kun kaksi harrastaja-arkeologia tutki aluetta metallinpaljastimella. Harrastaja-arkeologit olivat etsimässä paikalta keskiaikaista linnoitusta, kun he löysivät roomalaisen Hippo-sandaalin. Löytäjät ilmoittivat löydöksestään paikallisille arkeologeille.

Taistelukenttä sijaitsee Harzin kukkulaketjun itäisessä päässä. Pohjois-eteläsuunnassa sen voi ylittää ainoastaan kapeaa solaa pitkin. Kohdassa sijaitsi muinainen kauppareitti ja nykyään Bundesautobahn 7. Taistelusta kertovista muinaisjäänteitä ei ole löydetty itse solasta vaan Harzin kukkuloilta, jotka sijaitsevat suoraan länteen kyseisestä kohdasta. Solan pohjoispuolella sijaitsevat jyrkänteet ovat mahdottomia kiivetä, mikä muodostaa paikasta ihanteellisen väijytykseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tieteen kuvalehti 16/2018 sivu 23