Harrogaten aarre

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Harrogaten aarre on Harrogatesta, North Yorkshiren kreivikunnasta löytynyt 900-luvulta peräisin oleva viikinkien aarrekätkö. Se koostuu 617 hopeakolikosta ja 65 muusta esineistä. Vuonna 2007 löydetty aarre on suurin läntisestä Euroopasta löytynyt viikinkiaarre sitten vuoden 1840.

Aarre oli kätketty kullalla koristeltuun hopeiseen astiaan, joka oli tehty nykyisen Ranskan tai Saksan alueella noin vuonna 900 ja koristeltu köynnöksillä, lehdillä ja kuudella metsästysaiheisella näkymällä. Sitä on todennäköisesti käytetty ehtoollisleivän säilytykseen jossakin pohjoisen Ranskan rikkaista luostareista tai kirkoista. Itse astia oli tämän lisäksi vielä lyijyarkun sisällä.

Satojen eri puolilta peräisin olevien hopeakolikoiden lisäksi aarteeseen kuuluu myös koriste-esineitä, harkkoja ja hopeapaloja. Kolikoissa oli niin kristillisiä, islamilaisia kuin esi-kristillisiä pakanasymbolejakin ja kaiken kaikkiaan esineet olivat peräisin alueelta, joka ulottui Samarkandista, nykyisestä Uzbekistanista ja Venäjältä Pohjois-Afrikkaan ja Irlantiin.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.