Harold Russell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harold Russell
Harold Russell still.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt14. tammikuuta 1914
North Sydney, Nova Scotia, Kanada
Kuollut29. tammikuuta 2002 (88 vuotta)
Needham, Massachusetts, Yhdysvallat
Näyttelijä
Merkittävät roolit Homer Parrish (Parhaat vuodet)
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Oscar-palkinto (Parhaat vuodet)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Diary of a Sergeant (1945).

Harold John Russell (14. tammikuuta 1914 North Sydney, Nova Scotia, Kanada - 29. tammikuuta 2002 Needham, Massachusetts, Yhdysvallat) oli kanadalais-yhdysvaltalainen toisen maailmansodan veteraani, josta tuli ensimmäinen Oscar-palkinnon voittanut amatöörinäyttelijä. Hän on myös ainoa, joka on voittanut kaksi Oscar-palkintoa samasta roolista.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harold Russell syntyi Kanadassa, mutta muutti perheensä kanssa Massachusettsiin Yhdysvaltoihin vuonna 1933. Hän liittyi armeijaan heti Japanin hyökättyä Pearl Harboriin. Hän menetti molemmat kätensä sodassa. Toivuttuaan hän opiskeli Bostonin yliopistossa ja esiintyi armeijan sotaveteraanien kuntoutuksesta kertovassa elokuvassa Diary of a Sergeant.

William Wyler näki elokuvan ja halusi Russellin Homer Parrishin rooliin elokuvaan Parhaat vuodet (1946). Harold Russell voitti roolistaan parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon. Hän sai roolistaan myös Kunnia-Oscarin, koska hänen roolityönsä sanottiin tuovan toivoa ja rohkeutta sotaveteraanien elämään. Hän voitti myös erikois-Golden Globen parhaana amatöörinäyttelijänä.

Parhaiden vuosien jälkeen hän näytteli parissa elokuvassa; Ratkaisu (Inside Moves, 1980) ja Dogtown (1997), minkä lisäksi hän pariin otteeseen vieraili televisiosarjoissa. Hän kirjoitti kaksi omaelämäkertaa; Victory in My Hands (1949) ja The Best Years of My Life (1981). Hän on saanut elokuvaurastaan tähden Hollywood Walk of Famelle.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harold Russell oli naimisissa Rita Russell-Nixonin kanssa aina vuodesta 1944 tämän kuolemaan 1978 asti. Haroldilla ja Ritalla oli yhteinen lapsi, jonka lisäksi perheeseen kuului poika vaimon aiemmasta avioliitossa. Vuonna 1981 Harold meni naimisiin Betty Marshallin kanssa, ja tämä avioliitto kesti aina Haroldin kuolemaan asti. Harold kuoli sydänkohtaukseen 88-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]