Harmaatavi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmaatavi
Harmaatavin alalaji A. f. oxyptera
Harmaatavin alalaji A. f. oxyptera
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Sorsalinnut Anseriformes
Heimo: Sorsat Anatidae
Suku: Sorsat Anas
Laji: flavirostris
Kaksiosainen nimi

Anas flavirostris
Vieillot, 1816

Alalajit
  • A. f. flavirostris (Vieillot, 1816)
  • A. f. oxyptera (Meyen, 1834)
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Harmaatavi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Harmaatavi Commonsissa

Anas flavirostris oxyptera -alalajin munia

Harmaatavi (Anas flavirostris) on eteläamerikkalainen sorsalaji. Se kuuluu muiden tavien tavoin lajirikkaaseen sorsien sukuun.[2] Harmaatavia esiintyy Argentiinassa, Falklandinsaarilla, Chilessä, Perussa, Boliviassa, Uruguayssa ja Brasiliassa. Se on vakiinnuttanut itsensä myös Etelä-Georgiassa, jossa se havaittiin ensi kertaa lisääntymässä vuonna 1971. Linnun elinympäristönä ovat makeanveden kosteikot, joista se suosii jokien kosteikkoja. Ottaen huomioon harmaatavin levinneisyyden laajuuden ja paikallisen runsauden, IUCN ei luokittele sitä uhanalaiseksi.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitokondrionaalinen DNA-ketju on hyvin samankaltainen kuin aivan erinäköisellä amerikantavilla. Puna- ja viherpäisten tavien hämäävää sukulaisuutta lukuun ottamatta harmaatavi muistuttaa täydellisesti Intian valtameren taveja. Kuitenkin, harmaatavin yksivärinen alapuoli ja kaiman nokka ovat ainutlaatuisia, kuten on odotettavissa lajeista, jotka kehittyivät puoleen maailmaan lukuun ottamatta madagaskarintavia ja australiansuomutavia.

Harmaatavi on myös ainutlaatuinen samansukuistensa kesken joiltakin parittelukäytöksen näkökannoilta. Munien laskemisen jälkeen koiraat kurottavat korkealle ja uivat ympäriinsä naaraiden vieressä.

Alalajeja on perinteisesti kaksi:

  • Anas flavirostris oxyptera: tavataan Keski-Perun ylängöiltä Chilen pohjoisosaan ja Argentiinaan.
  • Anas flavirostris flavirostris: tavataan Etelä-Amerikan eteläosista eteläiseen Brasiliaan ja pohjoiseen Argentiinaan asti sekä Falklandinsaarilla.

Harmaatavia ja pohjoisandientavia pidettiin aikaisemmin samana lajina, mutta nykyisin yhä useammat taksonomistit pitävät niitä eri lajeina.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Anas flavirostris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.2.2019. (englanniksi)
  2. Kevin P. Johnson: Phylogeny and biogeography of dabbling ducks (genus Anas): a comparison of molecular and morphological evidence. Auk, 1999, s. 792-805. http://sora.unm.edu/sites/default/files/journals/auk/v116n03/p0792-p0805.pdf [{{{www}}} Artikkelin verkkoversio].
  3. Treat Anas andium as a separate species from Anas flavirostris 2008. South American Classification Committee. Viitattu 1.5.2020.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yellow-billed teal