Harmaapääalbatrossi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmaapääalbatrossi
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Ulappalinnut Procellariiformes
Heimo: Albatrossit Diomedeidae
Suku: Etelänalbatrossit Thalassarche
Laji: chrysostoma
Kaksiosainen nimi

Thalassarche chrysostoma
(J.F.Forster, 1785)

Katso myös

  Harmaapääalbatrossi Wikispeciesissä
  Harmaapääalbatrossi Commonsissa

Harmaapääalbatrossi (Thalassarche chrysostoma) on pienehkö etelänalbatrosseihin kuuluva albatrossi. Lajin nimesi Johann Reinhold Forster 1785.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 81 cm ja siipien kärkiväli 200–215 cm. Nimensä mukaisesti lajilla on tuhkanharmaa pää, kaula ja niska. Selkäpuoli, pyrstön ja siipien yläpuolet ovat mustahkot ja alapuoli valkoinen. Nokka on musta ja siinä on oranssi kärki ja keltaiset reunat. Sukupuolet ovat samanväriset. Nuoret linnut ovat tummempia kuin aikuiset.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaapääalbatrossi pesii eteläisillä valtamerillä. Etelä-Georgialla ja Islas Diego Ramirezilla eteläisellä Atlantilla, Prince Edward Islandilla, Marionsaarella, Crozet- ja Kergueleninsaarilla Intian valtamerellä sekä Australialle kuuluvalla Macquariesaarella ja Uudelle-Seelannille kuuluvalla Campbellsaarella. Lajin kokonaispopulaatio on noin 184 730 yksilöä. Pesiviä pareja on yhteensä noin 92 300. Laji on taantunut ja on uhanalainen. Pääsyy vähenemiselle on pitkäsiimakalastus.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesimäsaaret ovat kallioisia. Pesimäajan ulkopuolella laji vaeltelee Antarktiksen vesillä ja eteläisillä valtamerillä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji pesii vain joka toinen vuosi, jos pesintä onnistuu ja poikanen kasvaa lentokykyiseksi. Pesinnän epäonnistuessa pari pesii uudelleen seuraavana vuonna. Pesä on maassa ja munia on vain yksi. Haudonta-aika on 72 päivää ja molemmat puolisot osallistuvat hautomiseen. Poikanen on lentokykyinen keskimäärin 141 päivän ikäisenä. Emot ruokkivat sitä keskimäärin 1,2 päivän välein, keskimäärin 616 gramman annoksilla. Poikanen on painavimmillaan noin 5 kg hieman ennen lentoonlähtöään.

Laji pesii ensi kerran vasta noin 13-vuotiaana. Poikanen palaa syntymäyhdyskuntaansa vasta 6–7 vuoden ikäisenä. Pesii yhdyskunnissa kuten kaikki albatrossit.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääravintona ovat kalmarit, mutta syö myös kaloja ja jonkin verran äyriäisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Thalassarche chrysostoma IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)