Harjasvihvilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harjasvihvilä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Laji: squarrosus
Kaksiosainen nimi

Juncus squarrosus
L.

Katso myös

  Harjasvihvilä Wikispeciesissä
  Harjasvihvilä Commonsissa

Harjasvihvilä (Juncus squarrosus) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Se on tunnistettavissa helposti suurien kukkiensa, lehdettömien varsiensa sekä tiiviisti mätästävän kasvutapansa perusteella.[1]

Harjasvihvilä on yleisesti ottaen keskikokoinen vihvilälaji, joka muodostaa tiiviitä mättäitä. Sen varret ovat lehdettömiä ja kasvavat noin 30 cm korkeiksi. Lehdet kasvavat varsien tyviltä, ja lehtitupet ovat väriltään kellanruskeita. Lehdet ovat neulamaisen kapeita, kouruisia ja melko kovia. Harjasvihvilän kukinnot sijaitsevat varsien päissä ja niissä on hyvin lyhyet tukilehdet. Kukat ovat noin 5 mm pitkiä.[1]

Harjasvihvilä kasvaa niukkaravinteisilla sekä kosteilla kasvupaikoilla joko hiekka- tai turvepohjaisessa maaperässä, ja sitä tavataan kanervanummilla, polunvarsilla sekä laidunmailla[1]. Harjasvihvilää tavataan laajalti eri puolilla Eurooppaa; yhtenäiseen levinneisyysalueeseen kuuluvat Alppien pohjoispuolinen Eurooppa Pyreneiltä aina Puolaan ja Tšekkiin asti sekä Britteinsaaret ja lounainen Skandinavia[2]. Suomessa harjasvihvilästä on tehty vain pari yksittäistä havaintoa[3].

  1. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Borsttåg (Juncus squarrosus) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 21.11.2018. (ruotsiksi)
  2. Den virtuella floran: Borsttåg (Juncus squarrosus) – Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 21.11.2018.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Harjasvihvilä (Juncus squarrosus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 21.11.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]