Harjasärmäputki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harjasärmäputki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Alaheimo: Apioideae
Suku: Särmäputket Selinum
Laji: carvifolia
Kaksiosainen nimi

Selinum carvifolia
(L.) L.

Synonyymit
  • Selinum tenuifolium
  • Seseli carvifolia
Katso myös

  Harjasärmäputki Wikispeciesissä
  Harjasärmäputki Commonsissa

Harjasärmäputki eli särmäputki (Selinum carvifolia) on sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon ja särmäputkien (Selinum) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Se muistuttaa jonkin verran luhtasuoputkea (Peucedanum palustre) sekä silosärmäputkea eli palleroputkea (Selinum dubium).[1]

Harjasärmäputki on ruohovartinen kasvilaji, joka voi kasvaa noin metrin korkuiseksi. Varsi on kasvutavaltaan pysty ja siinä on selviä harjanteita. Lehdet ovat muutamaan kertaan parilehdykkäiset sekä hienoliuskaiset, ja lehdyköiden kärjet ovat valkoiset. Lehtitupet ovat lyhyitä. Harjasärmäputken kukinto on sarja, joka koostuu monista pienistä sekä valkoisista kukista. Kukkien terälehdet ovat valkoisia tai joskus osittain vaaleanpunaisia. Harjasärmäputken hedelmä on lohkohedelmä, jonka hedelmykset ovat viisisärmäisiä.[1]

Harjasärmäputki kasvaa kosteilla paikoilla suosien kalkkipitoisia kasvupaikkoja[1]. Suomessa harjasärmäputki on eteläinen laji, jota tavataan Suomessa etelärannikolla sekä Ahvenanmaalla[2].

  1. a b c Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Krusfrö (Selinum carvifolia) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 17.1.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Harjasärmäputki (Selinum carvifolia) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 17.1.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]