Harald Sæverud

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Harald Sigurd Johan Sæverud (17. huhtikuuta 189727. maaliskuuta 1992) oli norjalainen säveltäjä.

Sæverud syntyi ja kasvoi Bergenissä, jossa vietti lähes koko elämänsä. Varhaisemmat teokset ovat saaneet vaikutteita myöhäisromantiikan musiikista, mutta myöhemmin hän nousi yhdeksi maansa arvostetuimmista modernistisäveltäjistä. Hän johti usein omia teoksiaan Bergenin filharmonikkojen tulkitsemana.

Sæverud oli naimisissa Yhdysvalloissa syntyneen Marie Hvoslefin kanssa. He muuttivat vuonna 1939 Siljustøl-maalaistaloon kaupungin laitamille. Luonnonläheisempi ympäristö vaikutti vahvasti myös säveltäjän tyyliin. Toisen maailmansodan aikana hän oli natsihallituksen ja -miehityksen ankara vastustaja, ja tätä heijastaa suosittu kappale Kjempeviseslåtten, josta on olemassa versiot sekä pianolle että orkesterille.

Sæverudin muuhun tuotantoon kuuluu yhdeksän sinfoniaa, konserttoja, kamarimusiikkia, näyttämömusiikkia (mm. Peer Gynt, 1948) ja muuta musiikkia. Säveltäjästä tuli vuonna 1957 Norjan Pyhän Olavin kuninkaallisen ritarikunnan ritari ja kahta vuosikymmentä myöhemmin komentaja. Hän kuoli 94-vuotiaana, ja hautajaisseremonia Bergenin Grieghallenissa näytettiin Norjan televisiossa.

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.