Hapaks legomenon

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hapax legomena)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hapaks legomenon (m.kreik. ἅπαξ λεγόμενον, ”vain kerran sanottu”, monikossa hapaks legomena) (lat. hapax legomenon/legomena) on sana, joka tunnetaan kirjallisista lähteistä ainoastaan kerran, joko kyseisessä kielessä, yhden kirjailijan teoksissa tai yhdessä tekstissä.[1] Kahdesti tunnettua sanaa kutsutaan nimellä dis legomenon, kolmesti tunnettua nimellä tris legomenon ja neljästi tunnettua nimellä tetrakis legomenon. Tämän jälkeen erityistä nimitystä käytetään harvemmin.

Termi on ollut suosittu erityisesti raamatuntutkijoiden keskuudessa. Eksegetiikassa termillä tarkoitetaan sitä, että sana esiintyy vain kerran koko Raamatussa tai kapeammin vain kerran Uudessa testamentissa. Jos jotkut sanat esiintyvät jonkun kirjailijan tuotannossa vain kerran, sitä pidetään usein osoituksena hänen sanavarastonsa laajuudesta, mitä voidaan käyttää apuna pääteltäessä kirjoituksen aitoutta.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Henkilö- ja asiahakemisto personal.inet.fi. Viitattu 7.3.2018. [vanhentunut linkki]
  2. Liddell, Henry George & Scott, Robert: αὐτόγυος A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  3. 1. Moos. 6:14
  4. Job 10:10